onsdag 25 juli 2012

Provsmakning: Summer Goose Bumbs

Så var det dags för ett utlåtande av våran Sommar IPA, Summer Goose Bumbs. Pale, vete, munich 2 och pale crystal som maltkomposition, Pacific Gem som bitterhumle, Sterling Bobek och Centennial som smakhumle, Pacific Gem som aromhumle och slutligen torrhumlad med Amarillo och Centennial.

Utseende: Kraftigt tjock vitt skum som ligger kvar länge. Lite gul och orange i färgen. Relativt grumlig, troligen beroende på vetemalten och all humle.

Arom: Aromen består enbart av humle. Tycker mig känna igen både Amarillo och Centennial i aromen. Tycker dock att aromen kunde varit kraftigare.

Smak: Smaken består av amerikanska humlesmaker. En smak av grapefrukt (Amarillo?) kommer snabbt förbi för att sedan ersättas av citrus toner. I slutet av smaken kommer en liten intensiv ton av citrus (från Styrling Bobeka?). Ölet känns lagom torrt och beskt. Känns som en bra komplex men ändå balanserad humlesmak. Tycker dock att smaken kunde balanserats upp något med aningen mer malt.

Slutsats: Helt klart vårat bästa ljusa öl hittils. Känns som om vi kommer ha anledning att återkomma till Styrling Bobek. Innan har vi lyckats bäst med våra mörka öl (vi brygger mestadels mörka öl) men nu känns det som om vi kommit på rätt spår även med våra ljusa öl. Lite mer torrhumling, lite mer munich och pale crystal så blir det här ölet riktigt bra! På en femgradig skala får ölet betyget 3,7. Känns som om det lika gärna kunde varit en amerikansk IPA man köpt på systemet.

fredag 13 juli 2012

Flasktappning: My Mothers Porter

Så, nu har våran havregrynsporter blivit lagd på flaska. Blev 26 liter som vi primade med 4,5 g strösocker per liter. FG stannade på 24 vilket ger en alkoholhalt på ca 6% (OG 70). Smaken var väldigt balanserad och lovande. Vi primade med 4,5g/l. Nu blir det lagring på flaska och provsmakning tidigast i september! Vi tror det här blir en väldigt fyllig porter med en relativt låg alkoholnivå!