måndag 25 februari 2013

Bryggning: Imperial Highlander Ale

Så blev det efter ett alldeles för långt uppehåll dags för bryggning igen! Sista gången vi bryggde var ju i oktober så det var ju bra ett tag sen....

Den här gången bestämde vi vår att ge oss på en ny stil, Wee Heavy. Vissa kallar Wee Heavy för ett skotsk barley wine. Den beskrivningen går ju alltid att diskutera. I vilket fall så är det ett öl med ett relativt högt OG och ett högt FG och sparsamt bitterhumlad. Mycket karamellmalt och små mängder rostade maltsorter. Inspiration till det här receptet kommer från Sigtuna Equilibrium Scottish Strong Ale.

Receptet såg ut så här:

Fear Wolfs Imperial Highlander Ale (30 L)

Estimated OG: 1,093 SG
Estimated Color: 40,1 EBC
Estimated IBU: 45,1 IBU

Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:

Amount Item                                                  Type % or IBU
10,80 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)     Grain 86,40 %
0,50 kg Carabohemian (200,0 EBC)              Grain 4,00 %
0,50 kg Carared (55,0 EBC)                          Grain 4,00 %
0,50 kg Munich II Malt (25,0 EBC)                Grain 4,00 %
0,10 kg Peat Smoked Malt (5,5 EBC)            Grain 0,80 %
0,10 kg Roasted Barley (1150,0 EBC)           Grain 0,80 %
60,00 gm Galaxy [14,20 %] (60 min)             Hops 45,1 IBU

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 12,50 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time Name Description Step Temp
90 min Saccharification Add 43,75 L of water at 74 C 69 C

Torvrökt malt tillhör inte stilen Wee Heavy men i inspirationsölet fanns det med och därmed så kom det med en skvätt även i vårt recept. Vi valde dock att vara mycket restriktiva med mängden så det blev sparsamma 100g eller 0,8% av den totala maltmängden. Dessutom så har vi haft en påse liggandes ett tag som inte kommit till användning. Valet av karamellmalter föll sig också ganska enkelt. Carared är vår standard ljusa karamellmalt och vi hade en påse Carabohemian liggandes som vi behövde göra slut på. Bitterhumle blev också enkel att välja. Galaxy var den högalfasort som vi hade kvar från förra bryggsäsongen. Inte helt stiltypiskt med humle från Australien men samtidigt så är detta ett helt maltfokuserat öl.

Det blev en hel del grejer som var nytt den här bryggningen:

- ny lokal (tar ju ett tag att hitta "sina" platser i en ny lokal).
- nytt mäsk och lakkärl (Skulle det hålla tätt?, Effektivitet?, Tillräcklig värmeisolering?).
- första gången som doppvärmaren på 2000W skulle användas (Hur mycket tid skulle den spara?).
- refraktormetern från Ebay skulle testas för första gången.

Den här gången hade vi sällskap av Royne och Pehr från bryggargänget Bellevue Brewing Boys. Dom skall komma igång att brygga under mars månad och ville studera lite hur vi gör när vi brygger. Vi började med att värma upp de ca 44 litrarna vatten till mäskningen. Normalt brukar vi ha ett malt till vattenförhållande på 3 liter/kg malt men för att fylla kärlet lite mer så valde vi 3,5 liter den här gången. Iom att vi inte hade ett kärl som vi kunde värma upp hela volymen i så fick vi värma upp ca 24 liter i vår "vattenkokare" (en jäshink med två element från vattenkokare) och resten i vår 36 liters gryta och sedan blanda dessa två i mäsk och lakkärlet. Lite trixigt att få till rätt temperatur men det gick till slut. Samtidigt som vi värmde upp vattnet så ägnade vi oss åt att krossa all malt. Tog sin lilla tid. Vi får se vad vi kan göra för att få maltkrossningen lite mer tidseffektiv i framtiden.

Så var det dags för första sanningens ögonblick för dagen. Hur mycket skulle temperaturen sjunka när vi hällde i malten? Vi tog beslutet att lägga i malten vid 75 C och prickade mer eller mindre exakt in mäsktemperaturen på 69 C! Mäskrodret som vi hade beställt på Ebay hade tyvärr inte kommit än så det fick duga med hålsleven den här gången också. Osäker på hur väl vi lyckades iom att vi inte nådde hela vägen ner i maltbädden.  Vi valde att mäska i 90 minuter iom att det var ett hög OG öl och att vi ville få så mycket maltsmak som möjligt.

I med malten!


Sedan började vi laka. Men först kollade vi hur mycket temperaturen hade sjunkit under den 90 minuter långa mäskningen. Det visade sig att mäsken fortfarande hade en temperatur på 69 C, så den hade inte tappat någonting! Vi valde att flödeslaka den här gången för att få en så hög effektivitet som möjligt. Lyckades hitta en bra placering av vattenkokaren (med lakvattnet), lakkärlet och grytan i lokalen. Det första vi noterade var hur klar vätskan var. Innan har vi fått recirkulera relativt stora mängder innan vätskan blivit riktigt klart. Efter att lakningen var klar lyfte vi ur den inre hinken och kollade ner i botten och mycket riktigt så låg det en hel del skräp i botten som inte kom ut tack vare dräneringsröret i flaskbotten. Så "dubbelfiltrering" var en bra idé den med. Man skall kanske brygga ett rågöl någon gång?! ;) Mäsk och lakkärlet levererade till 100% den här bryggningen kan man säga.

Flödeslakning pågår samtidigt som uppvärmning.


Efter att vi hade lakat klart så tog vi ett SG prov som visade 76 vilket var 4 punker svagare än tänkt. Vi valde därför att plocka bort 5 g humle från receptet så vi inte skulle hamna utanför stilramarna av Wee Heavy. Vi satte igång vår doppvärmare när vi hade lakat ut lite mer än hälfen och i fortsättningen kan vi nog starta igång den ännu tidigare. Tiden det tog att komma upp till kok efter att lakningen var klar blev 20 minuter istället för 45-60 minuter. Inte illa! Doppvärmaren har numera fått smeknamnet "Tyskan" (inköpt på tyska Ebay) inom brygglaget....

Koket flöt på utan några problem. En riktlig skumbildning var det dock. Gissar att det beror på proteinmängden då ölet var relativt starkt. Kylning brukar vara lite problematiskt första gången i ny lokal men det visade sig att kranvattnet höll 1.5 C och det gav resultat på kylningen. 10 minuter lyckades vi kyla ner våra 30 liter på. Och den här gången hade vi inte någon is i cementblandarkärlet som vi ställer kastrullen i.....

Första filtreringen.


Efter kylningen var det dags för filtrering och iom att vi var så många den här gången och inga större humlemängder så gick det väldigt smidigt. SG provet visade på 86 vilket innebar en skillnad på 7 punkter mot det uppskattade. Detta innebär en brewhouse efficiency på 69,5% vilket är lägst effektiviteten vi någonsin haft. Troligtvis så beror detta på tre saker:

- högt OG öl innebär en lägre effektivitet.
- vi kunde inte röra om ordentligt i mäsken med vår hålslev vilket antagligen lämnade klumpar av malt på botten som inte kunde lösas upp sig ordentligt.
- delar av basmalten och även viss specialmalt hade legat ett tag.

Återstår att se om två veckor då det är hög OG bryggningen igen. Då har mäskrodret förhoppningsvis kommit och all malt till det ölet är i princip ny. Får vi samma effektivitet då så är det bara att dra slutsatsen att det är den här effektiviteten vi kommer få när vi brygger starkare öl. Jag gissar att det är en kombination av allt men vi får se! ;)

Hela bryggningen tog 6 timmar och 15 minuter vilket får anses som väldigt bra med tanke på 1.5 timmes mäskning och kok. Bara det är ju 3 timmar. Nästa gång kan vi nog korta ner bryggtiden ytterligare med tanke på lägre mäsktemperatur och att vi då kommer lägga i doppvärmaren tidigare.

Vi laborerade lite med refraktometern under bryggningen men vi fick inte riktigt ordning på den. Det blev hela tiden en diff mellan den gamla hederliga OG mätaren och refraktometern. Vi får titta mer på detta en annan gång.

Nu får det här ölet stå på jäshink i två veckor. Då är det dags för bryggningen igen och då tar vi tillfället i akt och tappar om detta ölet. Flasktappningen tar vi någon vecka efter det.

Avslutningsvis kan man säga att lärdomar från denna bryggningen blev:

- vi måste ha mäskrodret så vi kan röra om i mäsken ordentligt.
- lokalen är riktigt bra. Vi behöver dock vädra bättre under bryggningarna i fortsättningen så vi minskar lukten ute i trapphuset.
- mäsk och lakkärlet fungerar riktigt bra!
- doppvärmaren gjorde succé men kan "sättas in" tidigare för att ytterligare korta ner uppvärmningstiden.
- hög OG öl innebär en klart lägre effektivitet än vad man är van vid.

Som vanligt så finns det fler bilder från bryggningen på vår Facebook sida!

tisdag 19 februari 2013

Utrustning: Refraktometer, enklare OG/SG/FG prov framöver?

Så, då kom äntligen refraktometern som vi beställt från Ebay.



Gjorde ett enkelt test med vanligt kranvatten som visade rätt dvs 0. Återstår att testa den till helgens bryggning och jämföra värderna med dom från den vanliga hederliga OG mätaren. Förhoppningsvis blir det lite enklare/smidgare att göra OG/SG och FG prov i fortsättningen.

Priset hamnade på lite under 200:- inklusive frakt vilket får anses som ett helt ok pris. Frakten tog lite mer än en vecka.

Ni som följer oss på vår Facebook sida  känner redan till detta lilla inköp.

tisdag 12 februari 2013

Planer: Våren 2013s bryggningar mm.

Nu har det blivit dags att presentera vårens bryggningar!

Vi slår på stort direkt från start! Varför hålla på det? ;) Det har äntligen blivit dags att testa vad vårt nya mäsk och lakkärl verkligen går för. Det blir närmare bestämt en hög OG bryggningen närmare bestämt en Wee Heavy vid namnet Imperial Highlander Ale. Namnet syftar på whiskyn Highland Park som destilleras i Skottland (Wee Heavy är en skotsk ölstil) och Imperial för att det är ganska starkt. Ett OG runt 90 och ett FG runt 30 är i runda slängar vad vi tänkt oss. Vi skall trots att det inte hör till stilen ha i en ytterst liten skvätt torvrökt malt för att ytterligare syfta och påminna på/om Highland Park.

Sen blir det ytterligare en hög OG bryggning. Då skall det bryggas en Imperial Stout, närmare bestämt ett försök till en egen tolkning av Old Rasputin från North Coast brewery! Notera tolkning, dvs ingen klon.;) Efter primärjäsningen kommer vi tappa om detta ölet till tre olika jäshinkar, en "naturell", en med franska medium rostade ekkuber och den tredje med franska medium rostade ekkuber som legat i Wild Turkey bourbon. Om det skulle gå helt över styr med ekningen så spar vi den naturella för att spä ut med när det blir dags för flasktappningen.

När vi sedan närmar oss slutet av våren så blir det dags för vår Sommar IPA igen, denna gången med det otroligt fyndiga namnet Summer Goose Bumbs 2. Här gör vi bara lite smärre justeringar från förra årets bryggning (som inte finns med på bloggen iom att bloggen startades efter att det ölet bryggdes). Allt hänger dock på vilka humlesorter vi kan få tag på.

I maj-juni skiftet så brukar Amylase hålla sin sommarölsträff. Vi kommer högst troligtvis inte ställa upp på den träffen. Det vi har som vi skulle kunna ställa upp med skulle vara vår Sommar IPA men vi är osäkra på om vi vill det av flera anledningar. Vi brygger ju mest mörk öl och känner oss säkrare på det. Och mörka öl passar bättre på Vinterträffen. Desstom brukar denna träffen komma mitt under någon långhelg vilket helt klart försvårar ett medverkande från vår sida. Eventuellt så besöker vi bara träffen, vi får se.

Vi kommer hålla oss till vår husjäst US-05 även den här våren trots att vi skall brygga exempelvis en Wee Heavy. Efter vårens bryggningar får vi göra en utvärdering och ta en diskussion inom brygglaget om vi skall börja använda flytande jäst till vissa öl. Dock tycker vi att US-05 fungerar bra till mörka och maltiga öl vilket motsvarar majoriteten av ölen vi brygger för tillfället. Vidare så är vi inte så förtjusta i de toner som vissa engelska jästsorter ger utan föredrar mer "renjäsande" amerikanska jästsorter.

Utöver bryggningar så kommer vi besöka CBC under maj vilket vi ser väldigt mycket framemot. En hel festival med experimentella öl! Kanske får man några idéer när man är där? Jag kommer också troligtvis ge mig på att odla lite humle i min trädgård. Och förhoppningsvis så kommer det också upp något ölgodis på bloggen under våren, chokladbaserat i vanlig ordning. Förhoppningsvis blir det också fler hembryggarträffar.

Ni som följer bloggen aktivt kommer kanske ihåg vår brown ale, Hoppy Brown. Denna skulle vi bryggt under hösten men pga tidsbrist fick vi skjuta det på framtiden. Det är tyvärr så att vi har väldigt mycket omkring oss för tillfället inom brygglaget och pga tidsbrist så får det räcka med tre bryggningar denna våren. Så detta ölet får flyttas till höstens bryggningar istället, alternativt brygger vi något annat, vi får se.

Ja, så ser våra planer ut för våren 2013! Vi hoppas ni finner dom lika spännande och intressanta som vi!

söndag 10 februari 2013

Lokal: Flytt till dedikerad brygglokal

Vi har saknat en bra lokal att brygga i sedan en längre tid tillbaka. De senaste bryggningarna har skett i ett garage. Garaget fungerade men hade nackdelen att det inte gick att brygga på vintern iom kylan.

Av en händelse så fick en kompis till mig tag i ett utrymme på 28 kvm som han tänkte brygga öl, vin och cider i. Iom kostnaden så behövde han ha någon att dela hyran med. Utrymmet hade ventilation, öppningsbart fönster, 1 st 13A och 1 st 10A säkring, bänkar, hyllor, soffor, bord och avlopp. Dessutom finns det tillgång till en toalett inte lång från lokalen vilken inte är helt fel. En bryggning tar ju sin lilla tid. Så mycket bättre faciliteter kan man ju inte få (2 st 13A eller två 2 st 16A hade ju varit guld men får betecknas som önsketänkande) så det var inte mycket att fundera på utan att komma överens om hyran och flytta in!

Så i helgen packade vi ihop merparten av grejerna (Hans har lite grejer hos sig och är bortrest) och forslade dem till lokalen. Man har ju helt klart samlat på sig en hel del prylar under sin relativt korta karriär som hembryggare.:) Flytten gick hyfsat smidigt. Men vi hade kraftigt underskattat mängden prylar vi samlat på oss. Tack och lov kunde en kompis hjälpa till så att vi hade tre bilar, annars hade vi fått åka två gånger fram och tillbaka. Framförallt har vi samlat på oss en väldans massa flaskor.....

Mycket prylar har det blivit!

Vi kommer som sagt dela den här lokalen med ett annat bryggteam som kallar sig för Bellevue Brewing Boys. De har ingen Facebook sida eller blogg än men det kanske kommer i framtiden.

Det kommer troligtvis bli så att vi anpassar lite bänkar och dyligt så att det underlättar bryggningen. Framförallt lakningen kommer behöva en del bänkar så det blir som en liten "trappa". Iom volymen så vill vi försöka undvika så många lyft som möjligt.

Men oavsett vad så är det nu slut på konkandet fram och tillbaka och tillfälliga lokal lösningar! Förhoppningsvis så kan vi brygga i denna lokalen för en lång tid framöver!

Mer bilder från den nya lokalen hittar ni på på vår Facebook sida!

Vi kommer inom kort avslöja vad vi har för avsikt att brygga under våren, våra planer har börjat klarna.

tisdag 5 februari 2013

Provsmakning: Russian Christmas

Då var  det äntligen dags för en provsmakning av vår julkryddade imperial stout. Detta är ett recept som vi fick inspiration från Mikkellers öl Fra & Til. Vi valde dock från början att göra det till en stout istället för en porter och nu är detta 3:e versionen av det här receptet. Vi valde även att tävla med version 2 (Spicy Santa 2 hette ölet då) vid Amylases vinterölsträff 2011 och fick en hel del positiv respons (och förslag på förbättringar), dock slutade det med en 11 plats av 46. Den här versionen bryggdes i augusti-september skiftet förra året och flasktappades i september-oktober skiftet. Så ca 4 månader har ölet nu legat på flaska vid det här laget.



Utseende: Riktigt kolsvart. Kan inte se igenom det på något sätt. Skapas ett tjock och kompakt skum som ligger kvar riktigt länge. Skummet har en mockabrun färg, antagligen för att ölet är såpass mörkt (ca 120 EBC).

Arom: Arom är det bästa med det här ölet än så länge. Stor och komplex doft av mörka maltsorter, kryddor och rök. Riktigt harmonisk arom faktiskt.

Smak: Det första som slår mig är hur harmoniskt ölet faktiskt redan är. Första smaken består av riktigt mörkt choklad för att sedan övergå till en smak av välbryggt kaffe för att slutligen övergå i en lätt rökig och kryddig ton. Det är dock inte möjligt att detektera vilka kryddor. Ölet känns ömsom beskt för att på slutet bli lite sött. Framåt slutet så kommer kryddorna och även röken fram mer och mer och kryddorna tar slutligen över. Röksmaken är "träig". Blir också lite för rökig på slutet tycker jag. Det blev ju även ett missförstånd inom brygglaget när vi skulle brygga detta ölet så det blev ju rostade havregryn istället för vanlig havremalt i ölet. Detta märker jag dock inget av i smakerna. Len munkänsla och lagom kolsyra.

Slutsats: Ett smakrikt, kraftigt och komplext öl som behöver mer lagning. Smakerna är lovande men som Daniel Westling hade uttryckte det: "lite all over the place", dvs balansen och harmonin bland alla de olika smakerna finns inte där till 100% än. Tror framförallt att ölet kommer rundas av och bli sötare och chokladigare, och förhoppningsvis avtar kryddsmaken ytterligare. Får återkomma med en recension efter sommaren, då borde det börja likna något på allvar. Tycker dock redan att den är bättre än förra versionen. Betygsättningen sparar jag till nästa provsmakning den här gången.