fredag 26 april 2013

Bloggen: Hipp hipp hurra! 10000 hits!

Se där ja, där passerade bloggen 10000 träffar! Häftigt och roligt!

De fem mest besökta inläggen i popularitets ordning på bloggen är hittils:
Hoppas att ni gillar bloggen! Förslag, feedback eller annan input tar vi gärna emot! Vi har nyligen ändrat färgerna något så bloggen skall bli mer lättläst.

söndag 21 april 2013

Bryggning: Summer Nightmares

I fredags var det dags för bryggning igen. Den här gången blev det ingen hög OG bryggning utan en ganska vanlig östkust IPA som vi mer eller mindre har som tradition att brygga när våren närmar sig så att vi har något någorlunda alkoholsvagt och lättdrucket att dricka under sommaren.

Vi har från förra årets recept gjort en mängd mindre förändringar. Vi använder inte längre vetemalt och karamellmalten är utbytt från Pale Crystal Malt från Thomas Fawcett till den lite ljusare sorten Carared från Weyermann. Även mängden karamellmalt och munich malt har vi ökat med 100 g vardera. Koktiden är ändrad från 90 till 75 minuter och sockret har vi ökat med 200 g. I humleväg så är Cascade utbytt mot Motueka (skulle använts till ett annat öl som inte blev av) och torrhumlingen har vi ökat från 150 till 200g.

Receptet i helhet såg ut så här:

Fear Wolfs Summer Goose Bumbs 2 (31 l)

Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,070 SG
Estimated Color: 17,5 EBC
Estimated IBU: 67,4 IBU

Boil Time: 75 Minutes

Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
6,40 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 77,11 %
0,70 kg Carared (60,0 EBC) Grain 8,43 %
0,70 kg Munich II Malt (25,0 EBC) Grain 8,43 %
100,00 gm Amarillo Gold [9,40 %] (Dry Hop 4 days) Hops -
100,00 gm Centennial [12,30 %] (Dry Hop 4 days) Hops -
25,00 gm Galaxy [14,20 %] (60 min) Hops 21,2 IBU
100,00 gm Styrian Bobek [5,00 %] (15 min) Hops 14,8 IBU
100,00 gm Motueka [7,80 %] (15 min) Hops 23,2 IBU
100,00 gm Centennial [11,00 %] (3 min) Hops 8,2 IBU
0,50 kg Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC) Sugar 6,02 %

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 7,80 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time Name Description Step Temp
60 min Saccharification Add 23,40 L of water at 71,5 C 66,0 C

Vi började mäska in, den här gången i vår 36 liters kastrull istället för vårt stora mäsk och lakkärl iom att vi inte hade så mycket malt eller mäskvatten att hantera. Vi tror att kastrullen är bättre på att bevara värmen med de här mindre mängderna än vad det stora kärlet är. Efter mäskningen hällde vi över mäsken till det stora mäsk och lakkärlet och började fylla på med lakvatten. Här valde vi även att tillsätta ca 50g rostat korn för att få en lite rödare färg.

Över med mäsken till lakkärlet!

Men här började tyvärr h-t rent ut sagt. Maltbädden satte igen fullständigt när vi skulle laka. Efter ett försök med att lyfta ut den inre hinken ur mäsk och lakkärlet och försöka göra rent i dödutrymmet mellan hinkarna, valde vi att göra den drastiska åtgärden att föra över allt till vårat gamla och mindre lakkärl. Detta tog sin lite tid och efteråt fick vi värma upp allt vi lakat ut och successivt föra det tillbaka till lakkärlet. Men till slut så avtog tempot i lakningen även i det gamla kärlet och efter ett tag var det helt stop igen. I med mäskrodret, röra om, recirkulera och laka ut några litrar igen. Så fick vi hålla på flera gånger innan vi till slut lyckats laka ut våra 35 liter. Det var någonstans här som vi bytte namn på ölet från Summer Goose Bumbs 2 till Summer Nightmares...... Räddningen den här kvällen blev all effekt som vi numera har i lokalen. Vid flera tillfällen den här kvällen så körde vi med samtliga säkringar igång. Hade det inte varit för all effekt så hade vi nog givit upp, hällt ut allt och gått hem.

Lakning, andra försöket!

Efter lakningen så tog vi ett SG prov som visade 57 vilket indikerade en ett slut OG på ca 65 ((57*35)/31), vilket vi kände var helt ok inom allt strul och kladd/spill vi haft med lakningen. Då kom vi på att vi glömt lägga i sockret. Efter vi lagt i även det så visade SG provet 62 vilket skulle innebära ett slut OG på 70 ((62*35)/31) vilket var mitt i prick vilket kändes smått fantastiskt med tanke på problemen vi haft.

Sedan flöt bryggningen på bra. Det var lite strul med filtreringen pga alla småpartiklar. Slut OG:t hamnade tom på 72 vilket var 2 punkter starkare än planerat vilket kändes helt otroligt. Även färgen kändes bra, blev lite rödaktigt. Smaken var som alltid svår att uttala sig om men beskt var det och en med en del citrusfrukter. Nu får vi bara hoppas att det jäser ut ordentligt.

Mycket småpartiklar i filtret blev det!

Bryggningen inklusive städningen var klar 23.30 och vi började bryggningen 16.45 och detta för ett öl som bara skulle mäskas i 60 minuter och kokas i 75 minuter. Så det var en hel del tid vi fick lägga på den strulande lakningen helt klart. Men vi kom i "mål" till slut i alla fall!

Men vad berodde våra lakningsproblem på? Jo, maltkrossen hade justerats och resultatet blev en alldeles för fin krossning.....

Som vanligt så finns det fler bilder från bryggningen på vår Facebook sida! 

tisdag 16 april 2013

Humleodling: Humleplantorna från Eickelmann har anlänt

Igår kom postavin som innebar att mina humleplantor från Eickelmann hade kommit. Ca en veckas leveranstid blev det. Och idag fick jag tillfälle att hämta ut dom. Ville inte att de skulle bli liggandes för länge. Paketet hade blivit lite tilltufsat men allt innehåll hade klarat sig, även flaskan med humlegödning som jag också köpte.

Hela leveransen.

Plantorna var i ett mycket bra skick och det fanns inga tendenser till slokande eller ruttna delar. En av plantorna av sorten Saphir var dock väldigt liten. Får se hur den klarar sig. Övriga sorter som jag valde var Taurus och Magnum.

En av plantorna av sorten Taurus.


Nu är samtliga plantor planterade i krukor och får stå inomhus i några veckor innan tjälen i marken har givit med sig ordentligt.

fredag 12 april 2013

Bryggning: Receptdesign för nybörjare - Några tips!

Det har diskuteras förut bla på min favoritblogg Fabrikör Ekstedts att vissa hembryggare gör det onödigt krångligt för sig. Något som jag håller med om i stor utsträckning.

I ett försök att få nybörjare att inte krångla till det så har jag sammanställt några stolpar som jag försöker följa när jag designar recept (ordningen är någon form av viktighetsordning) och även lite tips till nybörjaren. Som nybörjare  vill man så mycket så man tar i för kung och fosterland och resultaten blir därför ibland väldigt varierande. 

Storleken på batchen
Brygg en så stor batch som du och din utrustning klarar av. Har du gjort dina första bryggningar och fått kolla på grejerna så kan du börja göra lite större batchar. Bryggningen tar inte mycket mer tid för det och att formulera receptet med specialmalter och humle blir enklare. Dessutom förbrukar du dina specialmalter och humlesorter på ett annat sätt så de inte blir liggandes i evigheter. Visst, det blir mer öl att dricka upp men vem säger att man skall dricka upp allt själv? ;) Stiler som barley wine och imperial stout vill du göra mycket av så att det räcker länge så du kan observera hur ölet lagras. Ta med till bekanta, fester och ställ upp i tävlingar!

Twist
John Palmer skriver i How to brew att det första man skall tänka på när man skapar ett recept är: Vad skall göra just detta ölet unikt? Designa sedan receptet efter det. Men det räcker med en grej! Tycker detta är ett synnerligen klarsynt "statement".

Det som jag tycker är en av hembryggarens största utmaning och balansgång är att ge varje öl man brygger en twist så att det inte tex inte blir ytterligare en imperial stout med de sedvanliga rostade smakerna. Detta resonemang går mer eller mindre att applicera på alla ölstilar. Tycker tex boken Radical brewing har många idéer på det här området. 

Research
Gör research. Hur brukar andra brygga/formulera tex sin brown ale eller porter? Finns en uppsjö av recept på nätet och även litteratur. Hämta inspiration.

Specialmalter
Typ av specialmalter. Tänk på vilken ölstil du brygger och vilka specialmalter som brukar förekomma. Karamellmalten Special B hör kanske inte hemma i en american lager tex.

OG
Lägg OG:t så högt som stilen tilllåter. Beräkna detta med en effektiviteten som ligger på vad du brukar du ha i effektivitet för detta OG. Träffar du OG:t så träffar du det, men i värsta fall så missar du det med någon/några enstaka pinnar. På så sätt riskerar du inte att ditt öl blir för svagt för stilen i första taget.

Mängden karamellmalt
Undvik att ha över 5% karamellmalt i en IPA och APA. Går du över 5% så får du tänka till på vilka karamelltyper du väljer så det inte väljer för mörka. Amber ale, porter och stout är exempel på stilar där man kan använda en större andel karamellmalt.

Antalet karamellmalter
Här går många hembryggare också bort sig i sin iver tycker jag. 1 är det vanligaste, 2 är mindre vanligt och 3 är ovanligt. Så ha inte i 3 karamellmalter i din IPA tex. En blir bra och vill du göra en mer östkust IPA så duger 2.

Typen av karamellmalter
En annan nybörjarfälla. Många nybörjare använder på tok för mycket av de mörkare karamellmalt sorterna i sina öl. Tänk på att när färgen börjar gå över 100 så blir det inte längre karamellsmak utan smaken drar mer åt russin.

Mängden maltsorter
Ytterligare en nybörjarfälla som jag själv hamnade i början. Gör du tex en porter eller stout med ett OG på ca 60 så kör inte i 8 olika maltsorter. Det finns inte tillräckligt med alkohol för att framhäva alla smakerna. 4-5 sorter räcker gott och väl. Brygger du dock en imperial stout eller porter så kan du använda fler men du skall kanske inte börja i den änden om jag uttrycker mig så. I mångt och mycket så bestämmer OG:t hur många maltsorter du kan ha. Har du ett OG på 80 och över så kan du börja bolla med lite fler än brukligt. Men fler än 10 är ovanligt....

Mängd specialmalter
Har du över 20% specialmalter i din maltgiva, ta dig en funderare. Men specialmalt avses inte vetemalt, havre eller rågmalt.

Mängden humlesorter
Använd inte för många humlesorter till en början. Det går alldeles utmärkt att tex göra en IPA på två humlesorter.

Håll dig inom defintionens ramar
Håll ölet inom defintionens ramar i form av färg, beska och styrka. Visst experimentera kan man alltid göra, men då får man kalla det något annat också.... Det är ju på detta sätt som nya stilar har uppkommit. 

Användandet av buscuit, amber och brown malt
Om du har ett recept med två av dessa sorterna, framförallt i kombination med choklad/svartmalt eller rostat korn, ta dig en funderare. En av dem brukar i de flesta fallen vara gott nog.

Mängdstorlekar av malt
Försök dosera i hela 100 g eller åtminstone i 50 g. Ta gärna i samma mängd av flera sorter. Blir enklare när det är dags att väga upp malterna. Ha inte i 232 g av en sort och 158 g av en annan. Blir bara krångligt. Risken för mänskliga fel ökar.

Humlemängder
Försök dosera humle i minst om 5 g, dock helst inte mindre än 10 g. Dvs 10,15,20 osv. En bittergiva på 5 g är absolut inget jag rekommenderar, framförallt inte om du kör kottar. Då kommer det handla mycket om vilka delar av humlen du har fått som kommer bestämma beskan.

Lär dig dina maltsorter
Använd inte får många olika maltsorter i början utan använd ett fåtal och lär dig hur dom smakar.


Lär dig dina humlesorter
Använd inte för många humlesorter till en början utan använd några stycken och bekanta dig med dom så du vet hur dom smakar och luktar och hur dom fungerar bäst. Tänk dock på vilken stil du brygger och anpassa humlevalet efter det.

Lär dig din jäst
Använd inte en massa olika jästsorter till en början utan använd en och lär dig hur den fungerar (temperatur, utjäsning mm) och hur den påverkar smaken. Undantagsvis om du brygger väldigt olika stilar (saison, stout, witbier) som kräver sin egna jäst.

Den röda färgen
Många hembryggare vill så gärna ha den där röda fina färgen på sina öl (därav även jag). Ett tips för att åstadkomma detta är att tillsätta en mycket liten del rostat korn. Under 1% av maltgivan, gärna lägre. På så sätt behöver man inte använda så mycket karamellmalt för att ölet skall bli så där härligt rött (ca 25 EBC).

Naturligtvis är det jag skriver ovan inte skrivet i blod eller världens sanning utan det skall mer ses som generella tips/rekommendationer från min sida som jag kommit fram till under mina 2 år som hembryggare. Och naturligtvis så finns det säkert fler rekommendationer och olika åsikter. Vad tycker ni läsare? Rätt eller fel? Något som saknas? Eller är detta en bra start?

torsdag 11 april 2013

Lokal: Mer effekt i lokalen installerat

Nu har vi fått mer effekt att tillgå i vår lokal. Så nu har vi hela 4 säkringar á 13 A i lokalen! Detta kommer ju hjälpa till att hålla alla uppvärmningstider mycket korta i fortsättningen. Brygglaget vi delar lokal med har också skaffat en likadan doppvärmare som oss som vi också kan låna så vi kommer kunna värma på med upp till 8kW på en och samma gång!

Detta skapar ju också möjligheter för oss (om vi vill längre fram) att gå upp ytterligare i volym. Men i dagsläget är det inte aktuellt.

söndag 7 april 2013

Humleodling: Humleplantor beställda från Eickelmann

Nu har jag gjort slag i saken och beställt humleplantor från tyska Eickelmann!

Tyvärr fanns inte Cascade inne än och skulle inte komma förrän i maj och så länge hade jag inte lust att vänta. Så det slutade med 2 st av följande arter:
  • Taurus (bra bitterhumle)
  • Magnum (bra bitterhumle)
  • Saphir (skall vara lite kryddig och kan nog passa till både saison och IPA)

Chansade även på att beställa till gödning anpassad för humleplantor. Kostade bara 6 euro så varför inte tänkte jag?

Det här är till att börja med en kul grej. Jag behövde ändå ha någon klätterväxt till spaljéerna för att ge lite insynsskydd. Det här kommer också förhoppningsvis leda till att jag lär mig mer om humle. Skulle det sedan resultera i något som går att använda så är det en ren bonus ser jag det som. Har medvetet siktat in mig mest på bitterhumle då vi brygger mycket öl som kräver stora bittergivor. Sen vet jag inte om det är realistiskt att förvänta sig någon bitterhumle med hyfsat hög alfasyra, men som sagt, mest en kul grej.

Sen får vi se hur lång tid leveransen tar. När de kommer hem så skall de ner i krukor en stund för att återhämta sig och växa till sig lite innan det är dags för plantering utomhus. Har sett på forum att en del har fått hem plantor i ett ganska risigt skick.

torsdag 4 april 2013

Omtappning: Rasputin

I veckan var det äntligen dags för att tappa om vår kära Rasputin till tre olika jäshinkar. Ölet har jäst ovanligt länge och vi hoppades innerligt att ölet inte hade jäst alltför långt ner under 20 i FG. Vi fick ju så dålig effektivitet när vi bryggde detta ölet så vi fick kompensera detta med hela 900 g socker då vi inte hade något maltextrakt. Maltextrakt är helt klart något vi får ha i beredskap i fortsättningen när vi brygger starkare öl så vi "träffar våra värden" så att säga.

FG provet visade 18 vilket var lite längre än vi hoppats på men ändå helt ok. Inte konstigt med tanke på allt socker. Med ett OG på 96 så motsvarar det en alkoholhalt på hela 10,35% och en utjäsningsgrad på 81,25%. Smaken var som alltid svår att uttala sig om men den upplevdes som balanserad och komplex. Liten brännande känsla av alkoholen i eftersmaken.

Sedan var det då dags att tappa om ölet till 3 olika kärl. I ett kärl med 7 liter lade vi i franska mediumrostade ekkuber, i ett annat kärl med 7 liter lade vi i franska mediumrostade ekkuber som först blivit kokade och sedan badat i Wild Turkey bourbon i ca 3 veckors tid. De naturella ekkuberna ångkokade vi en stund först för att vara på säkra sidan. I sista kärlet med 13 liter valde vi att inte lägga i någonting, som en liten backup i fall något av de andra två andra experimenten blir helt eller delvis misslyckade. Ekkuberna placerade vi i humlepåsar med glaskulor som vi kokat lite innan som desinfektion.

Nu får dessa tre kärl stå och gotta till sig i två månader. Sen är det dags för flasktappning alternativt med lite blandning!