måndag 17 juni 2013

Provsmakning: Summer Nightmares

Det börjar bli dags att smaka av vårens brygder för att se hur resultatet har blivit. Först ut blir vår Sommar IPA, Summer Nightmares. Namnet syftar på lakningen under bryggningen.

Summer Nightmares

Utseende: Utseendet på det här ölet blev trots allt helt ok trots att det såg minst sagt inte bra ut under bryggningen. Lite brun-röd förg (Munich malten tro?). Rejält fint och tjock skumkrona som blir liggandes länge (bilden är tagen flera minuter efter att ölet hällts upp).
 
Arom: Aromen är fullproppad med olika tropiska frukter (lime, citrus, grapefrukt). Torrhumlingen känns väl avvägd. Kommer inte bli några förändringar på den till nästa gång.

Smak: Härlig intensiv och komplex tropisk smak av apelsin, lime, citrus, grapefrukt men även lite blommor och fläder kommer fram i smaken. Men det är också här som tyvärr ett större fel med ölet uppenbarar sig; Beskan. En IPA skall ju vara och kännas besk men den här känns nästan på gränsen till balanserad.

Slutsats: Färgen är ok bra samtidigt som jag upplever den här som klarare än tidigare versionen. Protaflocen har kanske hjälpt? Hade kanske blivit ännu bättre om det inte varit för lakningen? Smakmässigt är det också en bra öl. Intensiv och komplex smak. Dessutom torr och lättdrucken. Det som drar ner betyget en hel del är avsaknaden av beskan. Tror detta har att göra med att OG:t (72) hamnade högre än IBUn (ca 66). Samtidigt så känns alkoholhalten (8%) lite onödigt hög för ett sommaröl. Så nästa recept kommer innehålla en mängd småjusteringar, lägre OG och bort med munich malten bla. Betyget för det här ölet hamnar på 3,2 på en femgradig skala.

onsdag 12 juni 2013

Tävling: Amylases sommarölsträff 2013

I helgen gick Amylases sommarölsträff av stapeln i Göteborg. Hade personligen inte varit på sommarölsträffen innan utan bara varit på vinterölsträffen tidigare så jag tyckte det skulle bli intressant att se skillnaderna mellan dessa två träffar.

Från Fear Wolf Brewerys och Bellevue Brewing Boys (brygglaget vi delar lokal med) sida så valde vi att inte ställa med något detta året. Det som vi kände att vi hade kunnat ställa upp med var vår sommar IPA men den är vi inte så nöjda med att vi vill tävla med den. Men vem vet, kanske ställer vi upp nästa gång med något spännande?

Lokalen öppnade för oss besökare kl 13. Vi var där en kvart innan och kön utanför lokalen hade redan tilltagit lite grann. Iom att lokalen tar ca 150 st personer och intresset för träffarna har öka markant de senaste åren så har man från Amylases sida börjat med besöksregistrering i förhand. Precis som i vintras så tog platserna slut väldigt fort. Den här gången fick man dock pga en dubbelbokning byta lokal till folkets hus i Backa.

Folkets hus i Backa.

Men nog om lokal och antalet besökare, tillbaka till själva träffen. Sammanlagt ställde 27 st öl upp i den här träffen. Osäker på om det var rekord eller ej i antalet öl på en Sommarölsträff. En ganska stor blandning av stilar i alla fall. Brown ale, veteöl, berliner wiesser, pale ale, saison och IPA mm. Det som gjorde mig personligen lite förvånad var att det bara fanns två stycken IPA, trodde det skulle vara fler. Men samtidigt så såg jag det positivt. Bland deltagare fanns många sedan tidigare kända ansikten som Janne Berglund, Erik Waller, Fredrik Ekstedt, Fredrik Nivert, Martin Jonsson, Conny Jonsson och Rick Gordon Lindqvist.

Var någon pale ale som jag smakade som troligtvis jäst för varmt och några öl som var lite menlösa och intetsägande men överlag höll ölen en väldigt hög klass. Jag hade faktiskt riktigt svårt med hur jag skulle rösta. Hade hela 10 öl som jag ville lägga min röst på! Tills slut bestämde jag mig för att rösta på Rött men inte sött och An Ananas av Timo Krjukoff och Johannes Krjukoff två Berliner Weisse med hallon och ananas. Min tredje röst föll på Sommarweisse av Ronny Thörnsson, Dennis Börjesson och Niklas Larsen, en himla läskande Weissbier.

Kl 15 var det dags för inlämning av röster och vid 15.30 tiden var det dags att presentera resultet. På första plats hamnade lite oväntat (i alla fall för mig)  Drakens hopfen weisse av Fredrik Nivert, Conny Jonsson, Rick Gordon Lindqvist och Sven Nilsson. Två kom Rött men inte sött av Timo Krjukoff och Johannes Krjukoff. En fantastik Berliner Weisse med hallon. Härlig fruktighet med en härlig syra. På tredje plats kom välförtjänt Ut i vår havre av Daniel Rutgersson och Patrik Johansson. En saison med bla brett, blåbär och kryddor. Riktigt god och det var riktigt nära att jag röstade på den. Fullständigt resultat hittar ni här.

Prisutdelning!

I vanlig ordning så var detta en träff med god anda, trevlig stämning och god öl! Träffade många hembryggare och diskuterade saker mellan himmel och jord. Hur trevligt som helst!

Den enda droppen i vinbägaren är att man inte kan vara i en lokal där det finns lite bättre matalternativ förutom korv med bröd men det är ju inte Amylases problem/fel utan det är ju svensk alkohollagstiftning som är alldeles för gammalmodig och krånglig i det avseendet.

Som vanligt så finns det fler bilder på vår Facebook sida! 

måndag 10 juni 2013

Omtappning: Rye Makes You Strong

Nu var vi tappat om vårt "rågvin", Rye Makes You Strong. Färgen var rödbrun och trots att det var riktigt grumligt när vi på bryggdagen filtrerade ner ölet i jäshinken så var det nu ganska klart. Konsistensen på ölet var fortfarande väldigt tjock och munkänslan var riktigt len och fin.
 
27 liter blev det efter omtappning. FG hamnade på 25 vilket med ett OG på 90 innebär en alkoholhalt på ca 8,5% och en förjäsningsgrad på 71 %. Ingen superhög alkoholhalt men det var ungefär så här vi ville ha slutresultaten, så vi är nöjda. Vi valde att lägga i 10 gram medium rostade franska ekkuber i den nya jäshinken för att öka på komplexiteten ytterligare. Lite ångkokning av dom och sedan i med dom i en kokad humlepåse med lite puttekulor och sedan ner i hinken.

Nu får ölet stå och gotta sig med ekkuberna i två månader. Sen är det dags för flasktappning av det här experimentölet. Skall bli spännande att smaka slutresultatet!

fredag 7 juni 2013

Humleodling: Kontinuerlig vattentillförsel till plantorna fixat

Har märkt att humleplantorna kräver rikliga mängder vatten dagligen. För att lösa detta även när man inte är hemma varje dag och kan vattna så inhandlade jag dessa droppvattnare på Jula för det facila priset 39:-.

Droppvattnare!

I med lite hushållspapper (här jag jag laborerat mig fram med olika mängder) och av med botten på en 1,5 l PET-flaska, skruva på och ner i jorden. Klart!

Installerad och klar!

onsdag 5 juni 2013

Flasktappning: Little Royne

Igår kväll valde vi att lägga vårt "small beer" från rågvins bryggningen, Little Royne på flaska. FG hamnade på 12 vilket med OG på 50 innebär en alkoholhalt på 5 % och en utjäsningsgrad på 75%. Vi valde att kolsyresätta detta ölet med 5g/l. Smakprovet är som vanligt väldigt svårt att säga något om men munkänsla var väldigt len, bra balans mellan sötma och beska och lite pepprig i eftersmaken. Skall bli spännande att smaka detta ölet om 5-6 veckor.

Rye Makes You Strong jäser fortfarande men det är lång tid mellan bubblorna nu. Vi har bestämt oss så här i efterhand att "eka" ölet  lite försiktigt med ekkuber. Omtappning av det ölet blir nog i nästa vecka. Men är FG för högt (+30) så får vi tillsätta Nottighamjäst för att jäsa ner det lite till.