måndag 30 december 2013

Summering: Bryggåret 2013

Dags att summera det här året som gått!

Mäskning i det nya större mäsk och lakkärlet

Året började med att vi var väldigt upptagna på olika håll och kanter. Men i februari så flyttade vi till vår första riktigt dedikerade brygglokal som vi delar med ett annat brygglag. Kort därefter gjordes första bryggningen för året och i lokalen och dessutom vår första hög OG bryggning med vårat större mäsk och lakkärl, en Wee Heavy, i form av Imperial Highlander Ale. Även om vi inte träffade våra värden riktigt och ölet inte blev lika starkt och dessutom mer utjäst så blev ändå resultatet bra.

Bryggning av Rasputin

Sedan gick vi vidare för med att brygga vår Heliga Graal, en Old Rasputin inspirerad öl som vi logiskt valde att kalla just Rasputin. Denna delade vi sedan in i tre olika jäshinkar och "ekade" på två olika sätt. Denna öl har vi inte hunnit göra en officiell provsmakning av än, men det kommer.

I slutet av april blev det dags att brygga vår Sommar IPA, Summer Goose Bumbs 2. Inte jätte mycket förändringar från förra receptet. Tyvärr fick vi en del problem med lakningen under bryggningen. Resultatet blev i alla fall hyfsat. Jakten på en riktigt bra sommar IPA kommer fortsätta under 2014 helt klart.

Bild från CBC. Gissa vem?

I början av maj bar det ner till Köpenhamn för en liten ölresa och ölfestival i form av CBC. En väldigt lyckad resa och festival som kommer upprepas! Skall bli spännande att se om man lyckas ännu bättre än förra gången.

Filtreringen av Rye Makes You Strong var tidsödande....

Som en liten bonus bryggde vi i slutet av maj ytterligare ett öl, den här gången tillsammans med brygglaget vi delar lokal med, Bellevue Brewing Boys. Vi valde att brygga ett råg vin, eller råg barley wine, vid namnet Rye Makes You Strong. Det var inte det enklaste att brygga ett hög OG öl med 35% råg men vi lyckades i alla fall genomföra bryggningen och dessutom göra ett "small beer" under bryggningen vid namnet Little Royne. Även detta ölet har vi inte hunnit med en officiell provsmakning men det är på gång.

Vinnarna från Amylases Sommarölsträff

I början av juni gick Amylases Sommarölsträff av stapeln. Denna gången var vi bara besökande men det var en väldigt lyckad träff och vi kommer försöka att ställa upp som tävlande under 2014. När vi ändå är inte på tävlingar så kan vi meddela att vi kommer inte dyka upp eller medverka på SM i år. Men vi utesluter absolut inte ett deltagande i SM längre fram.

Under året har även första försöket att odla humle gjorts. En del slutsatser har gjorts och nästa säsong skall helt klart bli spännande. Vi kommer även fortsättningsvis rapportera löpande från humleodlingen. Kanske blir det också fler plantor men inget är riktigt bestämt än.

I augusti-september skiftet så var det dags att starta upp bryggsäsongen igen efter sommaruppehållet och det gjorde vi med en Amber Ale vid namnet Bite Me. Ölet blev visserligen mer än Brown Ale men ändå ett hyggligt resultat, smakmässigt sett. Amber Ale stilen har vi anledning att återkomma till.

Mycket humle vid filtreringen av Unicorn

September bjöd på ytterligare en bryggning, en American Barley Wine vid namnet Unicorn. En stil som vi velat brygg en längre tid. Det här ölet blev ett riktigt monster med 10,5% alkohol och 120 IBU. Kommer provsmakas under tidig vår.

Porterfestivalen!

November bjöd på festival, närmare bestämt Porterfestivalen i Göteborg. Helt fantastiskt att se hur det här festivalen har utvecklats och växt. Blir helt klart en lång väntan till nästa gång, dvs 2015....

I november blev det också bryggning av ett recept som vi bryggt och förfinat och nu är inne på tredje gången gillt, närmare bestämt My Mothers Imperial Porter. En hel del små justeringar sedan förra versionen och vi ser helt klart framemot provsmakningen till våren.

Vinnarna från Amylases Vinterölsträff

I december var det som 2012, dags för Amylases Vinterölsträff. Vi valde att tävla med Russian Christmas (julkryddad imperial stout) som hade legat och mognat i över ett år, Imperial Highlander Ale (Wee Heavy) och slutligen även vårt samarbetsöl, Rye Makes You Strong (rågvin, eller råg barley wine). Bellevue Brewing Boys ställde även upp med en Imperial Black IPA som en av oss (Peter) skrivit receptet till. Ingen medalj i år men två 6:e platser, och en 7:e och 17:e plats är något man helt klart får vara nöjd med. Kanske sköt vi oss själva lite i foten genom att ställa upp med så många öl, vad vet vi?

I december deltog vi även i hembryggaraffären i Pot Bellys tävling i porter/stout kategorin. 37 st inlämnade bidrag och vi lyckades komma två med vår Rasputin. Dessutom fick vi ett av våra öl bedömt av SHBF-certifierade domare för första gången. Jätte kul!

Bloggen har under det här året varit välbesökt och på vår facebook sida har vi nu 145 vänner, att jämföra med 54 för ett år sen. 57 st inlägg blev det under 2013. Vi firade även 10000 hits under året. Vi kommer under nästa år publicera fler inlägg inom kategorin tips. Har ni förslag eller tips på inlägg så hör gärna av er.

Vårt nya mäskroder

2013 har rent utrustningsmässigt varit ett relativt lugnt år. Förutom att testköra vårt mäsk och lakkärl och inhandlat refraktometer, nytt mäskroder och doppvärmare så har vi legat rätt lågt. Anledningen är att vi är ganska nöjda med den volymen vi har. Vi har även fått mer effekt i lokalen som vi kan nyttja när vi värmer upp samtidigt som det skapar förutsättningar för att brygga ännu större volymer på längre sikt, om vi skulle vilja.

2013 har sammanlagt resulterat i 7 bryggningar. Alla öl har inte provsmakats men vår Sommar IPA var vi inte helt nöjda med och vår Amber Ale blev mer en Brown Ale. Men de andra ölen som provsmakats har helt klart blivit bra eller tom väldigt bra. Så vi är helt klart nöjda med 2013 ur ett bryggningsperspektiv.

Ja, 2013 har varit ett händelserikt år för oss. Vi tror och hoppas att 2014 blir minst lika händelserikt! Vi kommer snart presentera våra planer för våren!

Gott Nytt År på er, kära läsare!

fredag 27 december 2013

Recension: Northbranch Brown Beear – Juletide edition

Snygg etikett!

Amylases Vinterölsträff så utbyte jag en flaska med en annan hembryggare. Northbranch Brown Beear heter den och skall vara en American Brown Ale. Ölet är bryggt av Mathias Nordgren och
Patrik Andersson som är nya namn i hembryggarvärlden åtminstone för mig. Vet inte om dom har någon Facebook sida eller blogg. Jag har inga detaljer om ölet förutom just att det skall vara en American Brown Ale, en stil som vi själva haft tankar om att brygga men inte hunnit med. 

Utseende: En stor härlig skumkrona lägger sig över det mörka ölet. Ölet är väldigt mörkt och jag har svårt att ens se några röda nyanser i det. Osäker på hur mörkt ett ölet får vara för att klassas som en brown ale.

 
Arom: Aromen domineras av syrligt kaffe. I bakgrunden tycker jag mig hitta en aningens amerikansk humle, gissningsvis någon C-sort.

Smak: Även smaken domineras tydligt av syrligt kaffe. Försöker hitta andra smaker men misslyckas. Lagom kolsyra. Hittar inga felsmaker. Känns torr. Vare sig sött eller besk utan balanserad.

Slutsats: Det här är mer en stout (och en ganska bra sådan) än en american brown ale. Jag har som sagt inga detaljer om ölet men jag gissar att man använt en del svartmalt i det här ölet. Är ingen expert på den här ölstilen men har för mig att just svartmalt inte är så vanligt i en american brown ale.

God fortsättning på er!

lördag 21 december 2013

Flasktappning: My Mothers Imperial Porter

Efter över en månad på jäshink så blev det helt enkelt dags att lägga vår Imperial Porter, My Mothers Imperial Porter på flaska. Vi valda att skippa omtappningen den här gången eftersom vi inte hade återanvänt jäst, använt ekkuber eller torrhumlat.

FG hamnade på 32 och med ett OG på 90 så hamnade alkoholhalten på 7,7 %. Ett ganska högt FG men det skadar inte på en Imperial Porter. Sammanlagt blev det 27 liter. Vi valde att kolsyresätta med 4,5g/l.

Nu får det här ölet ligga till sig ett bra tag. Blir nog en provsmakning först till våren.

torsdag 19 december 2013

Tävling: Pot Bellys hembryggartävling

Göteborg har under hösten berikats med en affär för hembryggare, närmare bestämt Pot Belly vid Engelbrektsgatan. I början av november gick man ut med att man arrangerade en domarbedömd tävling i stilen porter/stout tillsammans med Beersweden.



Vi kände att detta var ett gyllende tillfälle att få något av våra öl domarbedömda, något vi aldrig fått tidigare. Ölet som vi valde att lämna in till den här tävligen blev vår Imperial Stout som vi bryggde i början av året, Rasputin.

Så i fredags skulle tävlingen avgjorts i affären. Ingen av oss kunde tyvärr vara närvarande vid bedömningen. Men lite senare under kvällen kom den här statusuppdateringen ut på Pot Bellys facebook sida:

So, there was an amazing turnout for the porter/stout competition. We had a total of 37 submissions. The results are not in yet as so many of the beers were of such good quality. Early next week will be a second round of judging to determine the winner. We will keep everyone posted with the latest information and give the results as soon as we are finished. Thanks to everyone who submitted a beer and thanks for your patience.

Hela 37 anmälda öl!? Jaja, det var ju bara att vänta på bedömningen. Igår kväll kom den här statusuppdateringen ut på Pot Bellys facebook sida:

We are down to 5 finalists in our porter/stout competition, #1, #14, #24, #29, and #37...Results coming soon...

Vi hade lyckats komma inom topp 5 vilket var mer än vad vi hade vågat hoppas på! Lite senare kom då den här statusuppdateringen på Beerswedens facebook sida:

Och vinnaren är...(trumvirvel)...Killer Rabbit (nr 14) från Bearded Rabbit Brewery! En Imperial Stout som blev klar etta. Grattis till Fredrik Gustavsson och Therese Mortensen från Göteborg. Ett makalöst öl som slog ner oss med sin komplexa, välkomponerade smakprofil som hängde ihop från början till slut. En fin rökig ton från körsbärsrökt malt mötte rostade toner, torrhet, sötma och alkohol. An epic beer crafted to perfection som Van Damme hade sagt. Tvåa är ölet Rasputin (nr 1) från Fear Wolf Brewery i Göteborg, inlämnat av Peter Nilsson. Trea är Rantens Porter (nr 29), inlämnad av Andreas Gustafsson från Falköping. Hedersomnämnande till två andra öl som gick till final; Sandholmen Stout (nr 24), bryggd av Thomas Mattsson från Göteborg samt Brewmance Craft Beer (nr 37), bryggd av Anders Lundqvist och Kalle Stillersson från Stockholm. Och många andra bra öl...bedömningar kommer.
/Fredrik


Så det visade sig att vi lyckades komma två i den här tävlingen vilket känns jätte roligt! Vi hade inga större förväntningar när vi lämnade in vår Rasputin utan var mest nyfikna på vad en certifierad SHBF domare tyckte om vårat öl. Vi kommer posta omdömet vid ett senare tillfälle här på bloggen. Ett stort grattis till vinnaren Bearded Rabbit Brewery!

måndag 9 december 2013

Tävling: Amylases Vinterölsträff 2013

I helgen så gick Amylases Vinterölsträff av stapeln. Vår ambitionen i år var att försöka försvara vår bronsmedalj som vi lyckades få förra året. Vi kände dock redan innan årets träff att en medaljplats skulle bli svårt den här gången.

Ölen vi valde att ta med till träffen var dessa:
Russian Christmas kände vi var bra men skulle den vara för kryddig eller extrem för folk? Folk brukar inte gilla kryddade öl. Imperial Highlander Ale kände vi också var bra men hur skulle stilen tas emot? Vår sambryggningsöl Rye Makes You Strong tyckte vi också var bra men även där var vi frågande hur stilen skulle tas emot. Skulle den vara för sött eller inte smaka tillräckligt mycket jämfört med de mörka ölen på träffen? Porters och stouts brukar vara lite populärare på dessa träffar. Och De Mörken hade vi faktiskt inte hunnit smaka av. Så vi förväntade oss något utav ett mellanmjölks år i år, dvs varken flipp eller flopp.

Folkets hus i Fräntorp


Men åter till själva evenemanget. Lokalen i år var den samma som förra året, Folkets hus i Fräntorp. Eftersom antalet besökare är väldigt begränsat (150 st) så var det förhandsregistrering den 17/11 som gällde. Som bryggare öppnade lokalen kl 12 och för besökare kl 13.

Förra året hade vi chokladtryffelkaka med oss som tilltugg som blev väldigt populärt. Men i år så valde vi att gå på imperial kladdkaka, dvs kladdkaka med imperial stout. Passade ju bra iom att vi ställde upp med en sådan öl. Vi anlände till lokalen en stund efter 12 och började packa upp våra grejer. Vi ville inte att det skulle bli som förra året att vi kom med ölen i sista stund och folk stod och provsmakade och vi hade inget öl att servera.... Men så blev det inte i år.

I år ställde 41 st öl upp. Skulle vilja hävda att det var det mest varierande utbudet någonsin på en vinterölsträff. Det här året så gick jag personligen inte runt och provsmakade särkilt mycket. Vi hade fyra öl att servera och många hade frågor om våra öl. Smakade av de 13 första ölen och de två sista och några enstaka öl där imellan. Många besökare vittnade om den höga kvaliten och jag hittade inte heller några öl med några nämnvärda brister. Kändes som om alla ölen jag smakade lite gärna kunde ha varit inköpta på Systembolaget.Så kvaliten och konkurrensen var väldigt hög.

I början så var det inte så många som provsmakade våra öl men efter ett tag så tog det fart ordentligt. Antagligen för att alla våra öl var lite starkare. Kvällens snackis för vår del blev helt klart Rye Makes You Strong men samtliga öl fick positiv feedback. Timmarna flöt på och alla våra öl förutom Imperial Highlander Ale (lite väntat) hade en mycket stryckande åtgång, framförallt Rye Makes You Strong men också De Mörken. Vi hade med oss ca 10 liter av varje öl och vi hoppades att det skulle räcka åtminstone innan röstsedlarna lämnades in, vilket det gjorde. Och kladdkakan var väldigt populär den också. Fick kommentaren från en amerikanare som bott i Sverige i 12 st år och som inte gillade kladdkaka att detta var den bästa kladdkakan han ätit och den som bäst motsvarande hans mammas brownies hemma i USA. Kändes otroligt roligt och överväldigande att få en sån kommentar.

Timmarna rullade på fort och vid 16-tiden så var det då dags att presentera resultatet. Som tidigare år så presenterades bara 1:a, 2:a och 3:e platsen. Resten publiceras i efterhand på Amylases hemsida. På tredje plats kom en av våra favoritbloggare, Fabrikör Ekstedt men sin Belgostout. På andra plats kom en eklagrad stout (som jag inte smakade) vid namnet Sjukt Impad av Tomas Andersson och Patrik Andersson. På första plats kom ett suröl med slånbär vid namnet Slär av Patrik Johansson och Daniel Rutgersson. Suröl verkar helt klart vara "den nya IPAn".

Prisutdelning

Hur gick det då för våra öl? Jo, en delad 6 plats för Rye Makes You Strong och De Mörken. En 7:e plats för Russian Christmas och slutligen en 16:e plats för Imperial Highlander ale. Så det blev lite som förväntat, ett mellanmjölks år i år. En intressant iaktagelse är att vinnaren fick "bara" 79 poäng. Tidigare år har vinnaren få ca 100 poäng eller mer. Dessutom är det ganska jämt inom topp 10. Detta beror antagligen på en kombination av den jämna kvaliten, antalet öl och antalet besökare. Fullständigt resultat från träffen hittar ni här!

Det här var som vanligt en väldigt trevlig och lyckad träff och Amylase och alla frivilliga skall ha en stor eloge för arrangemanget. 

Som vanligt så finns det fler bilder från träffen på vår Facebook sida!