tisdag 23 september 2014

Utrustning: Pump kom med posten idag

Som jag skrev i förgåendeinlägg så vill vi bli av med dom tunga lyften i vår bryggning. Och därför har vi inhandlat plattvärmeväxlare och pump. Och idag så hämtade jag ut pumpen. Beställde den härifrån.

Pump

Nu återstår det lite slangar och kopplingar innan vi kan börja använda denna i en bryggning. För att vara på säkra sidan så kommer vi testa den här "konfigurationen" på varmvatten innan vi använder den under en bryggning. 

Leveransen tog ca 3 veckor och priset inklusive allt hamnade på 1300.

torsdag 11 september 2014

Utrustning: Plattvärmeväxlare kom med posten idag


Vi vill som nästa steg i vår bryggning bli av med de tunga lyften. Det blir ju ändå ca 40 kg tungt.... Än så längre har ingen olycka hänt men det känns riskabelt och onödigt. Dessutom planerar vi lite smått att gå upp i volym. Så vi har helt enkelt bestämt oss för att skaffa oss plattvärmeväxlare och pump.

Stor och fin.;)
Anslutningarna


Och idag så hämtade jag ut vår plattvärmeväxlare. Vi valde att köpa den härifrån. En stor och tung sak är det i alla fall, 4 kg väger den. Helt klart överdimensionerad för våra nuvarande 30 liter men vi går som sagt i uppgraderingstankar och vi vill vara säkra på att plattvärmeväxlaren klarar av vår nya volym också. Så det kommer "trilla in" ytterligare utrustningsinköp den närmsta tiden.

måndag 8 september 2014

Bryggning: Dark Sensation

Mörk super saison är en ganska udda men i mina ögon spännande stil. Har inte hittat jätte mycket riktlinjer för den här stilen men det finns dock en del trådar på amerikanska forum och en av våra favoritbloggar, The Mad Fermentationist, har gett sig i kast med stilen både, en, två, tre, fyra och fem gånger. Även bloggen Bikes, Beer and Adventures har gjort några liknande öl.

Vi valde att fokusera på fruktighet, pepprighet och kryddighet i vårt recept. För det valde vi att använda två maltsorter (CaraAroma och råg) samt jästen Belgian Ale från Mangrove. Även om jästen har en väldigt hög utjäsning så var vi lite oroliga när vi skrev receptet att mängden karamellmalt skulle göra att ölet inte blev tillräckligt torrt. Därför fick receptet innehålla även en mängd socker i slutet av koket för att öka utjäsningen men även en rast vid 72 C. Målet är ett FG under 10 och tanken är att jäsa det här ölet i vår jäskammare som vi byggde nyligen.

Receptet blev så här:

Fear Wolfs Dark Sensation (30 l)

Estimated OG: 1,076 SG
Estimated Color: 48,9 EBC
Estimated IBU: 45,2 IBU

Boil Time: 65 Minutes

Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
6,20 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 63,92 %
2,00 kg Rye Malt (9,3 EBC) Grain 20,62 %
0,70 kg Caraaroma (400,0 EBC) Grain 7,22 %
0,10 kg Carafa I (900,0 EBC) Grain 1,03 %
0,70 kg Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC) Sugar 7,22 % 
50,00 gm Herkules [15,00 %] (60 min) Hops 45,2 IBU

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 9,00 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time Name Description Step Temp
100 min Saccharification Add 27,00 L of water at 69,3 C 64,0 C
15 min Saccharification Heat to 72,0 C over 15 min 78,0 C

Den uppmärksamme ser att vi använder pale ale malt istället för pilsnermalt och att det också finns med en liten mängd carafa 1 också i receptet. Carafan är bara för att ge lite mörkare färg (valde carafa 1 istället för svartmalt eller rostat korn för att inte få "skarpa/rostade smaker) och vi har svårt att tro att någon kommer känna att det är pale ale malt istället för pilsner i det här mörka ölet. Dessutom så har vi en del pale ale malt ståendes som börjar bli lite gammal. En rejäl bittergiva (kanske lite mer än brukligt tom) med tanke på stilen. Detta är medvetet då vi inte tror att det här ölet är något vi kommer dricka denna julen utan snarare nästa höst. Dessutom var humlen kvar från förra bryggsäsongen så troligtvis har den även tappat något i "styrka".

Men till själva bryggningen av detta ölet. 9kg malt och 26.5 liter vatten fick precis plats i vår 36 liters gryta som planerat. Vi träffade också mäsktemperaturen mer eller mindre perfekt. Bra start. Iom att vi tidigare haft lite problem med kombination lakning och råg så var vi den här gången förbereda med havreskal. Vi valde det säkra före det osäkra så vi lade först en relativt tjock bädd av havreskal i botten på lakkärlet, ca en cm och sedan rörde vi ner havreskal även i mäsken som vi sedan förde över till lakkärlet. Sammanlagt gick det säkert åt ca ett kilo havreskal. Troligtvis mycket mer än nödvändigt men bättre med för mycket än för lite.:) Lakningen gick bra, riktigt klart och fint. Man märkte att det var något drögflytande men lakningen flöt ändå på oväntat bra.

Klart och fint, trots stora mängder råg!

Vårt SG innan kok var 63 och vid kokslut slängde vi i de 700g socker. Hade vi velat ökat utjäsningen ytterligare så hade vi kunnat lägga i sockret efter ett par dagar men eftersom ingen av oss bor i närheten av lokalen så blir det lite för mycket fram och tillbaka så det fick bli vid kokslutet istället. Kylningen gick hyfsat snabbt. Filtreringen blev något krånglig, gissningsvis pga rågen. Vårt OG blev 75 vilket innebar att vi missade OG:t men en ynka pinne, så det får man vara mycket nöjd med!

Filtrering

Nu får det här ölet stå i några veckor i vår jäskammare. Vi ställde in vår STC-1000 på en halv grads intervall och temperaturen 26,5 C så temperaturen skall ligga i stannet 26-27C. Skall bli spännande att se om jäskammaren fungerar som det är tänkt (verkade i alla fall så när vi var där), hur mycket den här jästen jäser ut och hur ölet kommer smaka och dofta efter jäsningen.

Premiär för jäskammaren!
Som vanligt så finns det fler bilder från bryggningen på vår Facebook sida!  

fredag 5 september 2014

Provsmakning: It Was Judas

Nu har vår Ewil Twin Even More Jesus inspirerade öl, It Was Judas, legat på flaska i ett halvår så nu är det helt klart dags för en officiell provsmakning.

It was Judas

Utseende: Helt kolsvart som inte går att se igenom. Ett krämigt och kompakt skum med mörk brun färg skapas vid upphällning.

Arom: Aromen känns fruktig med aromer av plommon, russin och fikon. Även lite choklad i bakgrunden.

Smak: Smaken påminner mycket om aromen. Komplext och smakrikt men samtidigt balanserat. Slutet på smaken domineras av choklad och lakrits. På slutet kommer även en liten beska och värmande alkohol. Mjuk kolsyra och munkänsla.

Slutsats: Det här är riktigt bra. Trots att jag personligen tröttnat lite på mörka öl så finns det här något som hela tiden gör det intressant att ta nästa klunk. Trots ett FG på 36 så känns ölet lättdrucket, kanske är det för att smakerna är såpass homogena, vad vet jag? För ölet är verkligen komplext och smakrikt med samtidigt väldigt balanserad. Ingen smak som dominerar. Kolsyran och munkänslan är också riktigt bra och ger en sammetslen känsla. Sen kommer alkoholvärmen, beskan och aromen fixa till sig med lite ytterligare lagring. Så för er som gillar ursprungsölet så kan jag bara rekommendera er att brygga det här ölet. Vi gjorde inte allt för många ändringar i det.

måndag 1 september 2014

Humleodling: September-rapport från humleodlingen

Inte växt mycket sen sist
Skall det bli några kottar av dom här tro?
Så blev det dags för den näst sista rapporten från humleodlingen i år. De tre yttersta plantorna har fortfarande inte växt till sig så skillnaderna mellan plantorna kvarstår. Överväger att plantera om dessa till våren men vi får se. Det har överlag inte växt så mycket på sista tiden jämfört med sist utan nu är det mest små knoppar med lite tofsar som kommer fram här och där. Så kottar är på gång på allvar. Påminner helt klart om förra årets september fast plantorna är helt klart större i år. Återstår dock att se om det blir något som går att skörda och att använda. Tanken är att använda den här humlen som bittergiva till något öl till våren, om det blir någon skörd vill säga.

Merkurplantorna!

Merkur plantorna har växt och blivit riktigt stora och fina. Täcker i stort sett hela spaljén. Har även fått min första humle stickling från just dessa plantor, till höger i bilden. En dag när jag rensade ogräs så fanns den bara där. Flyttade den och planterat den brevid de andra två. Återstår att se om den här kommer överleva vintern eller ej. Växt har den i alla fall gjort sedan jag flyttade den. Har stora förhoppningar på just Merkur plantorna till nästa säsong. Här finns ett tjockare jordlager och mer sol så förutsättningarna är mer optimala för dom här jämfört med de övriga plantorna. Kommer troligtvis köpa två plantor ytterligare till nästa vår.

Avslutningsvis så kan jag säga att jag inte har använt droppvattnarna så mycket i år. Hade dom till mina Merkur plantor men inte dom andra förutom när vi var bortresta en vecka. Och det verkar helt klart ha fungerat. Så det verkar som om det är första året och framförallt innan och efter plantering som plantorna är känsliga.