lördag 28 mars 2015

Utrustning: Bygge av 80 liters mäsk och lakkärl

Ja, det stämmer, ytterligare en uppgradering.:) Ni som inte är intresserade av bryggeriutrustning och byggen kan därför sluta läsa det här inlägget nu. Bakgrunden till den här uppgraderingen är att vi numera har en större kokvolym. Med nuvarande mäsk och lakkärl så räcker inte det till för att komma upp i ett OG runt 90 utan socker, honung eller maltextrakt på 45 liter efter kok. Så ett större kärl behövde vi, frågan var bara vilket kärl man skulle satsa på.

Och ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig heller. Tanken var att vi skulle brygga vår lönnsiraps barley wine i slutet av mars. Och då skulle vi brygga nästan 70 liter var tanken. För att lite snabbt och enkelt få mäsk kapacitet till den bryggningen så gjorde vi detta bygget med dräneringsröret LauterHelix. Men när vi blev tvungna att planera om och flytta bryggningen så insåg vi att nu kunde vi lika gärna skrota vår tillfälliga lösning och gå på den riktiga lösningen direkt istället.

Det hela började med att jag tittade på thermogrytor från storagrytor.se men 70 liter kändes som en väl liten skillnad jämfört med våra nuvarande 62 liter. Av en händelse så surfade jag omkring på ebay och hittade thermogrytor från samma tillverkare på 80 liter. Det skulle ju kunna funka! Med den lösningen skall vi kunna hantera 20 kg malt med ett kärl, vilket borde räcka för att komma upp relativt högt i OG utan allt för mycket maltextrakt eller använda ytterligare ett mäsk och lakkärl. Vid bryggningar med större volym (och högt OG) kommer vi behöva ytterligare mäsk kapacitet men det kommer kanske bli en eller två bryggningar om året som det inträffar och det kan vi leva med.

Problemet var dock att jag inte hittade någon säljare på ebay som skickade till Sverige. Kontaktade därför storagrytor.se för att se om han kunde få in 80 liters versionen och i så fall vad han skulle ha för den. För att inte bli för långrandig så slutade det hela med att vi köpte en 80 liters thermogryta från storagrytor.se. Verkar som om den är med i det ordinarie sortimentet numera. Thermogrytorna finns i storlekarna 6 (!), 25, 38, 50, 60, 70 och 80 liter. Så det här bygget går att göra i valfri storlek. Bygger man ett kärl som har en mindre diameter än 60 cm så räcker det med den korta versionen av LauterHelix, och då blir lösningen dessutom lite billigare. Om man skall tolka bildsökningsresultatet på google så verkar detta vara en populär lösning bland hembryggare i Tyskland.

I mångt och mycket så är det här bygget i stort sett identiskt med vår temporära lösning. Bara kärlet som skiljer. Och att vi för att vara på säkra sidan använt akvariesilikon på både in och utsidan av hålet för att det skall hålla riktigt rätt. Viktigt att det är just akvariesilikon (iom det livsmedelsgodkänt) som inte innehåller antimögelmedel.

Men hur är det här bygget konstruerat? Vi går igenom steg för steg och del för del och förklarar. Lugnt och metodiskt. Det här är ett enkelt men samtidigt robust bygge. Så även folk som inte är så händiga kan göra det här bygget.

Observera att det skall vara gängtejp på samtliga kopplingar. Hade inte detta tillgängligt när jag tog bilderna. 

Hålet i thermogrytan togs ut med hjälp av en stegborr. Vi satte hålet såpass högt så man skulle kunna skruva av och på korskopplingen för LauterHelixen inuti grytan. Blir smidigare och enklare så även om det inte är ett måste.

Översiktsbild över kopplingarna.

Lauterhelixen är kopplad i en 1/2" hexnippel. Hexnippeln går in i en överföring. På överföringen sitter följande: Täckbricka, bricka, o-ring, insidan av kärlet, utsidan av kärlet, o-ring, bricka, täckbricka, kulventil och sist men inte minst slangnippel

Observera att det skall vara gängtejp på samtliga kopplingar. Hade inte detta tillgängligt när jag tog bilderna.

Svårare än så är inte det här bygget! Klart!

Invändig bild.


Det färdiga bygget!

Sammanlagt så gick den här lösningen på ca 3000:- med thermogryta, LauterHelix och kopplingar. Helt klart en hel del pengar men om man tänker på att en 50 liter Braumeister kostar nästan 23000:- och att man då bara kan få ut ca 25 liter hög og öl ur den lösningen så får kostnaden för det här bygget och vårat nya kokkärl (3500:-) anses som billigt i jämförelse. Inte meningen att snacka skit om Braumeister på något sätt utan bara en prisjämförelse, inget annat.

Uppdatering 2015-08-11:
För att värma upp vattnet till mäskningen och lakningen så använder vi denna lösningen.

Så här byggde vi vårat 80 liters mäsk och lakkärl. Hoppas att detta inlägg hjälper och inspirerar någon!

Det finns fler bilder på bygget på vår Facebook sida!


 Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

tisdag 17 mars 2015

Flasktappning: Monks DIPA

Så blev det dags för flasktappning igen. Den här gången vår belgiska DIPA som vi bryggde i mitten av februari. FG:t visade 20 och med ett OG på 75 blir det en alkoholhalt på 7,2% och 72% utjäsning. Något högt FG helt klart. Trodde Safebrew Abbaye skulle jäsa mer när trots den relativt höga mäsktemperaturen. Men, men, då vet man det till nästa gång.

Vi tappade ca 5 liter på vårat nya Party-fat så om några veckor så kan vi börja testa hur bra det funkar med det. Beräknade sockerlösningen till 6g/l öl.

Skål!

Nu får det bildas kolsyra, sen är det dags för provsmakning om några veckor! Men redan nu doftar och smakar det riktigt lovande kan jag meddela!

söndag 15 mars 2015

Utrustning: Vi har blivit med Partyfat

Iom att vi fått större volym så har vi därmed fått mer öl att lägga på flaska numera. Och det var ju en av anledningarna till uppgraderingen men nu börjar flasktappningarna bli ganska tidsödande. Vi inser också att vi kommer även på sikt få problem med att få ihop flaskor.

För att förenkla och underlätta så har vi därför skaffat oss ett partyfat med tillhörande tillbehör på prov. Faller det här väl ut så kommer vi troligtvis skaffa oss flera och lägga vissa delar av vissa öl på den här typen av fat. Sen kanske man inte lägger en imperial stout på 10% på ett partyfat, såvida man inte skall ha den till någon tävling. :)

Partfat med tillhörande tillbehör
Så tillsammans med ett partyfat så köpte vi även säkerhetsventil, kolsyrepatroner och valet på kran landade på Party-Stars då det verkar vara den som fått bäst omdömen (jag kan ha fel naturligtvis).

Vad jag har förstått så använder man i början kolsyran som blivit av kolsyrejäsningen för att tappa ur ölet. Därefter skruvar man in kolsyrepatronen i handtaget och reglerar kolsyran med ratten på tappkranen. Blir spännande att se hur bra det kommer fungera. Blir flasktappning nästa vecka......

torsdag 5 mars 2015

Utrustning: 62 liters mäsk och lakkärls bygge med LauterHelix

Uppdaterat 150328: Den här lösningen användes bara en gång och sedan gick vi vidare med den här lösningen som vi tycker är bättre.

Ni som följer bloggen aktivt känner till att vi nyligen uppgraderat vårat kokkärl. Med en större kokvolym så kommer behovet av större mäsk volym som ett brev på posten kan man ju säga. Iom att vi dessutom skall brygga ett starkt öl på en ganska stor volym (beräknad slutvolym ca 70 liter) under våren så behövde vi lite snabbt och enkelt skaffa oss mer mäsk volym. När vi så en dag såg Humlegårdens annons på baksidan av Hembryggaren med en Lauterhelix så började bitarna falla så smått på plats.

Så för att lite snabbt och enkelt lösa problemet med mäsk volym inför just denna större bryggningen så beslutade vi oss för att använda en gammal 60 liters jäshink (som ändå behövdes bytas ut) och en LauterHelix (1800 mms varianten), dvs att helt enkelt ha dubbla 60 liters kärl för denna bryggningen.

Jag kan tänka mig att det här bygget tilltalar folk som inte är intresserade av att bocka, kapa eller forma prisolrör för att ordna ett dräneringsrör eller bygge saker själv generellt. Anledningen är att här är det i stort sett bara att skruva ihop ett antal delar och sen är man klar. Kan man bygga med Lego så klarar man av det här bygget.:) Iom att det bara behövs en jäshink så blir inte lösningen farligt dyr heller. Och jämfört med en bazookascreen så borde utbytet bli bättre iom att man med hjälp av Lauterhelix suger ut vört från ett större område ur kärlet. Vi valde 180 cm varianten men det berodde på det andra större kärlet som vi spanat in som vi skall uppgradera till lite längre fram. Till denna lösningen skulle det absolut funka med 100 cm varianten.

Så hur är det här bygget konstruerat? Vi går igenom del för del och förklarar.

Observera att det skall vara gängtejp på samtliga kopplingar. Hade inte detta tillgängligt när jag tog bilderna.

Översiktsbild.

Lauterhelixen är kopplad i en 1/2" hexnippel. Hexnippeln går in i en överföring. På överföringen sitter följande: Täckbricka, bricka, o-ring, insidan av kärlet, utsidan av kärlet, o-ring, bricka, täckbricka, kulventil och sist men inte minst slangnippel. Vill man vara riktigt säker på att det skall hålla tätt så kan man ta lite akvariesilikon vid in och utsidan av hålet. Viktigt att det är just akvariesilikon iom att det inte innehåller anti-mögelmedel och är livsmedelsgodkänt. Finns att köpa i flera byggvaruhus som Hornbach, Bauhaus och Clas Ohlsson men också zooaffärer naturligtvis.

För att isolera kärlet lite bättre så är det inlindat med ett lager av värmefolie. Sedan är det ett tjockt liggunderlag virat runt det. Avslutningsvis så hålls liggunderlaget fast med spännband.

Klart!

Svårare än så här är det inte!

Observera att det skall vara gängtejp på samtliga kopplingar. Hade inte detta tillgängligt när jag tog bilderna. 

Den långsiktiga tanken för vår egen del är som vi tidigare nämnt att ersätta det här kärlet med ett annat större (vi får återkomma om detta större kärl och bygge) men det kommer kräva lite mer arbete så det här får bli en tillfällig lösning för oss. Men långsiktigt vill vi minska antalet tillfällen då vi antingen behöver lite större mängder maltextrakt eller dubbla mäsk och lakkärl.

Det finns fler bilder på bygget på vår Facebook sida!

Hoppas att detta inlägg hjälper och inspirerar någon!