tisdag 7 juli 2015

Provsmakning: 3w saison

3 glas? Ja, det är nämligen dags för provsmakning av vår saison, 3w saison som vi gjorde tre versioner av, naturell, mynta & lime och hallon. Därav tre glas. Iom att vi har större volym numera så kommer det bli allt vanligare att vi delar upp ölen i olika delar och gör något kul med ett par eller några delar. Och för att det inte skall bli för många provsmakningsinlägg på bloggen så kommer jag framöver att lägga provsmakningarna av samtliga versioner av ett och samma öl i ett och samma inlägg. Tror det blir bättre både för er läsare och för mig.:)

Original, mynta & lime och hallon

Utseende: Original ölet är helt klart blankast. De andra som det legat frukt och bär i är grumligare. Kanske skulle filtrerat innan flasktappningen? Hallonversionen har fått en fin röd-rosa färg.

Arom: Originalversionen doftar något friskt och citrusaktigt. Mynta och lime versionens arom är en explosion av lime, citrus och en aningens mynta i bakgrunden. Hallonversionens arom är frisk med stora inslag av hallon. Hallonversionen vinner detta delmoment överlägset.

Smak: Om vi börjar med hallonversionen så smakar den naturligtvis hallon. Men man känner ändå en belgisk syrlighet så det blir inte att hallonen tar över ölet. Finns fortfarande ölkaraktär kvar. Mynta och lime versionen smakar mycket lime som väntat men även lite mynta. Men även här finns det ölkaraktär kvar om än något mindre en hallonversionen. Kanske minska ner på limen något nästa gång? Originalversionen smakar inte nämnvärt mycket faktiskt. Finns för lite estrar från jästen känns det som. Alla versioner upplevs som torra och något beska. Däremot så är mynta och lime versionen betydligt beskare av limeskalen gissningsvis. Men den lugnar ner sig för varje vecka faktiskt.

Slutsats: Vi får inte tillräckligt med saison karaktär med M27 Belgian ale även om det blev bättre denna gången jämfört med vår förra saison. Ändå jäste vi denna vid 30C i vår jäskammare. Vet inte om det är några fler hembryggare som har erfarenhet av denna jästen? Vi får väl jäsa ännu varmare nästa gång och testa om inte annat.

Iom den låga nivån på estrarna så blev originalversionen sämst. Hallon versionen känns mer eller mindre perfekt faktiskt. Kanske att man skall filtrera ölet när man haft bär i till nästa gång? Och i mitten kommer ju då naturligtvis mynta och lime versionen. Det blev inte diskmedel av denna men det blev varken bra eller dåligt. Inget vi kommer göra igen. Däremot så har man fått blodad tand med frukt och bär. Kanske björnbär, granatäpple eller blodgrapefrukt?

torsdag 2 juli 2015

Humleodlingen: Vad har hänt med humleodlningen?

Det finns kanske någon bloggbesökare som undrar vad som hände med min humleodlingen? Inte ett inlägg om det hittills i år. Anledningarna är flera:
  • Tyckte det blev lite överarbetat förra säsongen med ett inlägg om detta i månaden.
  • Varit en lång och kall vår, vilket påverkat plantornas tillväxt.
  • Iom det dåliga och kalla vädret så har jag helt enkelt inte fått inspiration eller lust att skriva ett inlägg som skulle lytt "det går inte så bra".
  • Har prioriterat andra inlägg av större intresse och som känts roligare/intressantare att skriva.
Men till saken som inlägget skall handla om, dvs humleodlingen. Det blev ju en liten skörd förra året, inte mycket att tala om men ändå. Men skam den som ger sig. Skall ta 7 år innan en humleplanta levererar på maxnivå så jag tänker inte ge upp det här lilla projektet i första taget.:)

Ena delen av odlingen
Andra delen av odlingen
Samtliga plantorna har överlevt vintern i alla fall. Och flera av plantorna har klättrat upp på den 1,8 m höga spaljen för att sedan fortsätta växa en bra bit till. Men vi får helt klart hoppas sommaren blir bättre än våren för annars kommer det garanterat inte bli någon skörd alls i år. Tittar jag på en bild från 2/7 förra året så har samtliga plantorna lite oväntat växt bra mycket mer än för samma tidpunkt förra året så det ser ju lovande ut men vädret har en mycket stor påverkan. Och förra sommaren var ju en väldigt fin sommar i Göteborgsområdet.  Iom att det är så väderberoende (framförallt på våra breddgrader kan jag tänka mig) så är det svårt att dra någon slutsats än.

Har även köpt fler plantor från Eickelmann, den här gången ytterligare tre merkur plantor.Så nu har jag sammanlagt 6 st Merkur, 1 Saphir, 1 Northern Brewer, 2 Magnum och 2 Taurus plantor. För er som inte läst något inlägg om humleodlingen innan så kan jag berätta att tanken med denna humleodlingen är först och främst en kul grej, sen lära mig mer om humle och att någon gång göra ett öl med enbart bitterhumle som är hemodlad. Och det är därför som jag har mest tyska högalfa sorter (förutom Saphir). Sen får man naturligtvis se om man lyckas med detta. Men enligt vad jag har läst på olika ställen så skall det gå att få 80% av den kommersiella alfasyran vilket med mina humlesorter borde innebära runt 7-8% alfasyra.

Vi får se hur många inlägg det blir från humleodligen i år men åtminstone ett till skall jag kunna skaka fram.:)