torsdag 20 oktober 2016

Sambryggning: Lagertha

Lagertha
Förra helgen var väldigt produktiv. På fredagen gjorde jag ett mjöd själv med lönnsirap (Ragnar Lothbrok), på lördag blev det sambryggning med Pehr (Paddingtons Brown Little Butt) från Bellevue Brewing och på söndagen gjordes tre stycken 10 liters satser mjöd med Pehr och Royne (Bellevue Brewing).

Den här söndagen blev det som sagt tre olika mjöd. En tradionellt mjöd som vi kommer smaksätta med en ekspiral och sedan två stycken melomel (frukt/bör mjöd). Precis som med det första mjödet jag gjorde själv så fick dessa olika mjöd sitt namn från TV-serien Vikings, den här gången föll valet på Lagertha, Ragnar Lothbroks första fru.

Recepten så ut enligt nedan:

Traditionell
3,2 kg honung (vildblommor)
700g honung (klöver)
Kokat vatten nerkylt till 17C för att tillsammans med honungen komma upp i 10 liter.
2 gram jästnäring
1 paket Lalvin D47
Uppmätt OG 1,127

Apelsin och kanel
3 kg honung (vildblommor)
1 liter ekologisk apelsinjuice
Kokat vatten nerkylt till 17C för att tillsammans med honungen och juicen komma upp i 10 liter.
2 gram jästnäring
1 paket Lalvin D47
Uppmätt OG 1,105

Hallon
3 kg honung (vildblommor)
1 kilo hallon
Kokat vatten nerkylt till 17C för att tillsammans med honungen komma upp i 10 liter.
2 gram jästnäring
1 paket Lalvin D47
Uppmätt OG 1,100

Det traditionella mjödet valde vi att göra starkare då tanken är att det inte skall jäsa ut helt och hållet. Apelsin och kanel mjödet tillsatte vi apelsinjuice i men vid första omtappningen kommer vi även lägga i en nerskuren apelsin och en kanelstång. Tanken med det är ett julmjöd. Hallonmjödet gjorde vi lite svagare och tanken där är att det skall bli ett kolsyrat mjöd. Det är bara hallonmjödet som skall vara kolsyrat.

Vi värmde och kokade vattnet i vårat kokkärl och kylde sedan ner det genom vår plattvärmeväxlare. Gick himla smidigt faktiskt. Den här gången använda vi en visp för att få honungen att blanda sig med vattnet ordentligt och det var helt klart en mycket bättre teknik än att skaka jäskärlet.

Nu får dessa tre mjöden stå och jäsa i någon månad. Sedan blir det troligtvis en rad omtappningar för att få det att klarna och för att avlägsna död jäst. Någon flasktappning av dessa kommer troligtvis inte bli förrän nästa år. Den som vill lära sig mer om mjöd får gärna läsa detta inlägget.


Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

tisdag 18 oktober 2016

Sambryggning: Paddingtons Brown Little Butt

Paddington
I lördags blev det återigen dags för en sambryggning. Vi har vid tidigare sambryggningar bryggt rågbarley wine (försök 1 och 2), wee heavy med muscovadosocker och en riktigt mörk imperial stout med melass.

Den här gången blev det dock inget start öl utan något relativt lågalkoholhaltigt som en brunporter. Faktum är att jag velat brygga en brunporter sen jag började fundera på att brygga eget öl och smakade just en brunporter på Amylases Vinterölsträff 2009. Men andra idéer har fått prioritet tills nu.

Receptet såg ut så här:

Paddingtons Brown Little Butt (55 L)

Estimated OG: 1,052 SG
Estimated Color: 69,4 EBC
Estimated IBU: 27,8 IBUs

Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type                  %/IBU        
6,75 kg               Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)           Grain                 59,2 %       
2,50 kg               Brown Malt (110,0 EBC)                   Grain                 21,9 %       
1,50 kg               Crystal Malt  (140,0 EBC)                Grain                 13,2 %       
0,65 kg               Chocolate Malt (1200,0 EBC)              Grain                 5,7 %        
45,00 g               Warrior [13,00 %] - Boil 60,0 min        Hop                   27,8 IBUs    

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 11,40 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time    
Saccharification  Add 78,72 l of water at 67,4 C          65,0 C        90 min
Saccharification Heat up to 70 C                                  70,0 C        20 min

Jäst: 3 st paket Nottingham

Rejäla mängder specialmalter, och därmed en låg mäsktemperatur och även en stegmäskning för att hålla utjäsningen på en relativt hög nivå. Och i porter känns engelsk jäst som ett bra val och Nottingham har dessutom hög utjäsning. Vill gärna landa inom ramen för stilen som är mellan 1,010-1,018.

Innan kok så landade SGt på 43 vilket var lite lägre än planerat. Lågre utbyte än planerat, kanske beroende på den höga mängden specialmalter? För att kompensera det så valde vi att köra ett extra värme element i vårat kokkärl under 30 minuter. Visserligen blev ölet mörkare men med receptets 69 EBC hade vi marginaler till det.

Test av humlefilter med provisorisk upphängning
Nu var det bara 45g humle i det här ölet så inga stora mängder men vi valde att testa vårat humlefilter för första gången. Vi har inte fixat någon bra upphängning Gick hur bra som helst men vi kom fram till att filtrets övre kant behöver vara i höjd med kokkärlets kant för att inte komma för nära värme elementen. Nästa bryggning kommer det bli betyligt större mängder så det skall bli spännande att prova. Skall ordna en bättre upphängning av humlefiltret tills dess.

OG 50
Efter en relativt snabb kylning (ca 10 minuter) så låg lite mer än 50 liter med ett OG på 50 i jäshinken. Tanken är att dela upp det här efter jäsningen i tre olika delar, rostad kokos, chili och naturell.
 
Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

lördag 15 oktober 2016

Bryggning: Ragnar Lothbrok

Ni som läst det tidigare inlägget om mjödbryggning har kanske gissat att det skulle komma ett inlägg liknande detta. :)


Ragnar Lothbrok

För att på ett tydligt sätt hålla isär våra öl med mjöden så har jag bestämt mig för att ge samtliga mjöd namn från den helt grymma TV-serien Vikings. Först ut får huvudrollskaraktärn Ragnar Lothbrok bli.:)

Det här mjödet fick bli en så kallad acerglyn, ett mjöd med lönnsirap. Precis som när vi bryggde ett barley wine med lönnsirap så köpte vi lönnsirapen härifrån. Receptet såg ut så här:

6 kg klöverhonung
3 kg lönnsirap
8 g jästnäring
2 st paket Lalvin D47
Kokat vatten nerkylt till 17C för att fylla upp 23 liters jäskärlet

Angående jästvalet så föll det på Lalvin D47 då liknande recept på forum använt och rekommenderade den jästen. Visserligen har den jästen en del krav på näring men lönnsirapen skall enligt vad jag läst innehålla en del näring så det skall nog funka. Tillsatte visserligen jästnäring men rehydrerade den inte som det stod att man skulle göra. Liten nybörjarmiss från min sida där.

Blandade ner lönnsirap och 3 kg honung (som var ursprungstanken) i jäshinken och fyllde sedan på med det nerkylda vattnet. Mätte OGt och fick då 1.090 vilket var bra mycket lägre än vad jag tänkt mig. Hällde i ytterligare 3 kg och skakade om jäskärlet så gott det gick och fick upp OGt till 1,110. Såg sedan att det var honung som inte löst upp sig med musten i botten av kärlet och tog skaftet på mäskrodret och rörde om ordentligt. Tog dock inget ytterligare OG prov. Det blir bra starkt ändå...

Jästen alkoholtolerans är nämligen på 14% så troligtvis kommer FG landa på 1,002-1,004.  Tänkte primärjäsa i en månad sedan tappa om och tillsätta ytterligare jästnäring och extra lönnsirap. Sedan kommer det troligtvis få stå en längre tid och lagra till sig. Acerglyn skall tydligen vara riktigt lagringskritiska vad jag har läst. Kort innan flasktappningen planerar jag att tillsätta en ekspiral under en veckas tid. Oavsett vad, dagen därpå jäste det i alla fall.:)

Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

onsdag 12 oktober 2016

Bryggning: Att brygga mjöd

SHBF har ju beslutat att utöka sin verksamhet till att även innefatta cider och mjöd. Personligen har jag börjat intressera mig för mjöd och därför publicerar jag nu ett inlägg med lite kortfattat och grundläggande information om mjödbryggning.

Brygging
En bryggning av ett mjöd och ett öl skiljer sig en del åt. I mjödbryggning finns ingen mäskning och lakning. En mjödbryggning innehåller i många fall ett kok av antingen vatten eller must (vatten och honung tillsammans kallas must). Det finns dock dom bryggare som inte kokar alls.

På ena sidan finns dom som inte vill koka sin honung för att då hävdar man att man förlorar smak från honungen. På andra sidan finns dom som vill vara säkra på att ta död på den jäst och andra godsaker som kan finnas i honungen.

Angående vattnet så finns även där två läror. Att koka eller inte koka sitt vatten. Dom som kokar vattnet gör det för att få bort klor och andra ämnen som kan försvåra för jäsningen. Dom som inte kokar tycker att det inte behövs och att det vara tar tid.

Vilken av dessa olika läror man väljer att ansluta sig till är upp till en själv.

Vattenbehandling
Liksom inom ölbryggning så förekommer det även vattenbehandling inom mjöd. Vanligast och viktigast är att man tillsätter jästnäring då en must inte innehåller  tillräckligt med näringsämnen för en mjödjäst. Det är därför viktigt att tillsätta jästnäring till sin must. Finns även dom som tillsätter kalciumkarbonat till sin must för att inte pH skall sjunka för mycket under jäsningen. Vissa tillsätter även vinsyra eller lite citronsaft efter jäsningen.

Jäsningen
Det finns stora skilladerna mellan öl och mjödbryggning inom det här området. Visst kan man jäsa ett mjöd med en alejäst, men mer lämpligt är att använda en mjöd(vin)jäst. Jäsningen kan mycket beroende på styrka pågå i två månader eller mer. Oftast gör man en omtappning efter en månad för att få bort gammal död jäst.

Klarning och omtappning
I dom allra flesta fallen klarnar ett mjöd. Vill man vara säker på att få ett blankt/klart mjöd så kan man tillsätta pektin till sin must. Dock måste man tillsätta pektin 12 timmar innan jäsning då pektin inte gillar alkohol. Ett alternativ är att tillsätta sparkolloid när jäsningen är klar och låta det stå i två månader.

Ett mjöd spenderar generellt sett bra mycket längre tid på jäskärl. Det kan vara en ide att skaffa andra jäskärl som släpper in mindre syre än vanliga jäshinkar för att långlagra mjöd på. Exempelvis glasdamejeanne alternativt jäskärl i pet.

Sötma i mjöd
Många tror att all mjöd är söt. Antar att det kommer av att honung i sig är sött och att visa mjöd är söta. Men precis som med vin så är långt ifrån alla mjöd söta. Detta är kopplat till hur torr och utjäst mjödet är. Se nedan tabell:
Torrt: 0.990 – 1.006
Medium: 1.006 – 1.015
Söt: 1.012 – 1.020
Dessertsöt: 1.020+

Kolsyra
Alla mjöd är inte kolsyrade utan många saknar som vin kolsyra. Om dom är kolsyrade så är dom ganska kraftigt kolsyrade (tänk cider kolsyra). Ur ett bryggtekniskt perspektiv så är det enklare att göra ett torrt kolsyrat mjöd än ett sött kolsyrat öl. Vill man ha ett sött mjöd som är kolsyrat måste man tvångskarbonera det med regulator och övrig fatutrustning. Försöker man sig på detta genom att flaskjäsa så riskerar man att få flaskbomber iom att jästen troligtvis kommer omvandla även det icke utjästa sockerarterna och inte bara sockerlösningen.

Stilar
Som inom öl så finns det olika stilar inom mjöd. Nedan är en lista på de vanligaste:
  • Acerglyn (mjöd med lönnsirap)
  • Cyser (mjöd med apple
  • Melomel (mjöd med frukt)
  • Metheglin (kryddat mjöd)
  • Pyment (cyder med vindruvor)
Naturligtvis finns det en uppsjö av fler stilar men dessa är dom vanligaste förekommande.

Smaksättning
Här finns det visa likheter med öl men också stora skillnader. Du kan absolut göra ett mjöd på bara honung, vatten och jäst. Men det är väldigt vanligt att använda olika smaksättningar som frukt, bär, kryddor, örter eller tex lönnsirap.

En relativt viktig tanke med smaksättning är att försöka undvika saker som kan innehålla bekämpningsmedel. Använd därför helst ekologiska eller egenodlade frukter/bär eller örter. Om inte annat, värm upp dina frukter och bär innan du tillsätter det till din must.

Lagring
Personer som tycker lagring av öl är en humbug kommer inte gilla detta men enligt den litteratur som jag läst, podcasts, youtube-klipp och ett otal trådar i diverse forum så är lagring av mjöd viktigt. När man diskuterar detta ämnet så får man ha i åtanke att mjöd sträcker sig oftast från ca 10-20%. Sen finns det sessionmjöd som är populär bort i USA och dessa tar självklart inte lika lång tid att lagra till sig.

Litteratur 
Det finns så klart en hel del litteratur inom ämnet mjöd. Men den boken jag rekommenderar är The Compleat Meadmaker.

Detta var vad jag kom på att skriva lite kortfattat och enkelt om mjödbryggning. Finner ni felaktigheter, brister eller något annat så lämna gärna en kommentar så justerar inlägget.


Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

tisdag 4 oktober 2016

Flasktappning: Lord Brownie

I helgen blev det dags för flasktappning vår Northern English Brown Ale som vi bryggde i början av september.

Tidigare under veckan tappade vi av 20 liter av våra dryga 60 liter till en annan jäshink. Sedan tog vi en humlekokpåse med 1 spansk chilifrukt och tyngde ner den i jäshinken med 20 liter tillsammans med lite puttekulor.

FG 12

FGt visade 12 och med ett OG på 52 så blir det en utjäsning på 76% och en alkoholhalt på 5,25%. Det känns som om vi träffat rätt i både OG, färg, FG och beska med det här ölet, så det känns väldigt lovande! Vid flasktappningen blev chiliversionen vinnaren men det återstår att se. Officiell provsmakning om ett par månader.:)