tisdag 21 mars 2017

Flasktappning: Hoppy Fox

Vi bryggde ju en American Brown Ale i början av februari som det nu i helgen blev dags att flasktappa. FGt visade 18 och med ett OG på 62 så blir det en utjäsning på 70% och en alkoholhalt på 5,8%. Och FG landade därmed precis utanför ramen för stilen. Tråkigt men inte helt oväntat iom att OGt hamnade något över iom för högt utbyte men även mängden karamellmalt i receptet har påverkat utjäsningen.

FG 18

Vi valde att kolsyresätta med 5,5g/l till det här ölet. Nu får det ligga någon månad på flaska innan det är dags för provsmakning.

måndag 13 mars 2017

Provsmakning: F-k Amber

Dags för en officiell provsmakning av vår Amber Ale som vi bryggde i höstas. Den här stilen finns ju inte i SHBFs typdefinitioner så i det här fallet så får jag bedömma ölet mot en BJCPs typdefinition.

F-k Amber

Utseende: Övervägande klar men något disig. Färgen är mörk-röd-brun. Stor, kompakt och fluffig skumkrona.

Arom: Aromen är typisk amerikansk med mycket grapefrukt. I bakgrunden lurar en karamellig/maltig ton.

Smak: Smaken påminner en hel del om aromen. Smaken inleds med en intensiv grapefruktsmak. Men humlesmaken blir kortvarit för sen kommer karamellsmaken och tar över smakbilden. Något för maltig, för stilen, för min smak om inte annat.

Slutsats:  Ett bra försök på stilen Amber Ale för bli omdömet av det här ölet. Ölen är torr, lagom besk, humlig och även maltig. Men vi har trots allt inte lyckats få in en fullträff på stilen, än. Den här gången tror jag det är maltbasen som blev för kraftig/tung. Hade jag gjort om det här ölet idag så hade jag bytt ut crystal malt mot pale crystal malt. Hade även justerat upp mängden Special X från 500 till 600g. På det sättet tror jag vi hade fått en maltsmak som hade varit mer passande för stilen. Hade även ändrat lite i humleschemat och bytt ut hälften av humlen mot någon amerikansk C-humle för att få den där citrussmakerna som är vanliga i öl av denna stilen.

Glaset är ett så kallat IPA glas från Sejdelshoppen om någon undrar.:)

torsdag 9 mars 2017

Flasktappning: Helga

Igår kväll blev det dags för flasktappning av mitt mjöd med passionsfrukt och mango som jag startade igång i mellandagarna.

Iom att mjöd kräver en hel del omtappningar för att klarna så summerar jag därför samtliga omtappningar av detta mjöd nedan i detta inlägget istället för att göra en massa "omtappningsinlägg".

26/12:  Mjödet sätts igång. OGt mäts upp till 1,070.

Innan en första omtappning
14/1: En första omtappning för att bli av med allt fruktkött och kärnor som flöt omkring (se ovan). SGt mäts till 1,000. Liten aktivitet i jäsröret fortfarande. Ingen alkoholhetta faktiskt! Tappade om och tillförde 2 gram jästnäring.

29/1: Börjat klarna. Mycket låg aktivitet i jäskärlet, flytande fruktkött och ett bottensediment på kärlet gjorde att jag gjorde ytterligare en omtappning. Tillsatte även 2 gram jäsnäring. 

5/2: Hade i stort sett klarnat, några enstaka flytande fruktrester. Snart dags för flasktappning.

Innan flasktappning.
2/3: Flasktappning. FGt visade fortfarande 1,000 vilket med ett OG på 1,070 ger en alkoholhalt på 9,2%. Kolsyresatte med 8g/l för att få ett kraftigt kolsyrat mjöd. Återstår dock att se om det finns någon levande jäst kvar till kolsyran. Får tillsätta ny jäst i så fall. Blev i alla fall 11,5 liter att lägga på flaska faktiskt. Liten fruktig smak från passionsfrukten, inte någon mango smak som väntat.

Tanken att ha med mig några flaskor av detta mjödet till Amylases Sommarölsträff i år kvarstår fortfarande. Så boka in 10 juni i era kalendrar redan nu!

måndag 6 mars 2017

Bryggning: Princess of Rye

I helgen var det dags för säsongens andra bryggning. Den här gången blev det dags för en imperial porter. Var faktiskt ett tag bra tag sedan vi bryggde en sådan, närmare bestämt november 2013, då vi bryggde en imperial porter med rostade havregryn.

Receptet såg ut så här denna gången:

Princess of Rye (60 L)

Recipe Specifications
--------------------------

Estimated OG: 1,097 SG
Estimated Color: 124,8 EBC
Estimated IBU: 62,1 IBUs

Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                     Name                                                       Type                  %/IBU      
18,50 kg              Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)           Grain                 57,8 %      
5,00 kg               Rye Malt (9,3 EBC)                       Grain                 15,6 %      
3,00 kg               CaraAroma (400,0 EBC)                    Grain                 9,4 %       
2,00 kg               Carafa I (900,0 EBC)                     Grain                 6,3 %       
1,50 kg               Brown Malt (110,0 EBC)                   Grain                4,7 %       
120,00 g              Warrior [15,00 %] - Boil 60,0 min        Hop                   62,1 IBUs                 
2,00 kg               Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC)         Sugar                6,3 %           
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 32,00 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time    
Saccharification  Add 100 l of water at 87 C         65,0 C        90 min

Jäst: Primärjäsning i 5 dagar med Mangrove West Coast M44. Efter 6 dagar tillsätter vi 2 st paket Mangrove M42 för att öka utjäsningen.

Som ni ser så valde vi den här gången att skoja till det hela genom att tillsätta en ganska stor mängd råg till maltnotan. Mycket CaraAroma för att få mycket smak av plommon, fikon. Lite Carafa I för chokladsmak och brunmalten för att ge en mild rostad ton och komplexitet. Rågmalten hoppas vi kommer ge ölen en kryddig/pepprig ton och göra att ölet upplevs torrare och mindre sött än vad det är. För att öka på utjäsningen har vi dels i en del socker men vi testar även att göra en sekundärjäsning med en jäst som har högre alkoholtolerans och utjäsning än jästen som används under primärjäsningen. För att inte få en smakbidrag av sekundärjäsningen så lägger vi i den några dagar efter påbörjad jäsning.

BIAB med rågmalt

Som vi gjort tidigare så när vi hanterat stora mängder råg så har vi mäskat den vid sidan av i en egen mäsk genom BIAB metoden. Följande mäskschema användes på rågmalten:

Betaglukanrast                45 C                           15 minuter
Försockringsrast             65 C                           60 minuter
Försockringsrast 2          70 C                           20 minuter
Utmäskning                      78 C                           15 minuter

Den här bryggningen flöt på relativt bra trots två olika mäskar med olika raster. Utbytet blev dock något lägre än planerat, 68 istället för 72. Inte mycket att göra åt det, vi plockade bort 5 gram från bittergivan för att justera beskan. I övrigt förflöt allt på bra tills det var dags för kylningen. Då upptäckte vi att vi hade kokat med ett värme element för lite i vårat kokkärl och därmed fått ett för litet bortkok. Vi löste detta genom att förlänga koket med ytterligare 15 minuter.

OG 92

Tack vare kylan utomhos så var kylvattnet bara några grader varmt så kylningen gick snabbt och smidigt. Sammanlagt fick vi ut 60 liter med ett OG på 92 så vi hamnade inte så långt ifrån vårat tänkta OG på 97. Nu får det här ölet stå och jäsa tills på lördag då vi lägger i den andra jästen. Skall bli intressant att se hur utjäsningen blir på det här ölet.:) Troligtvis kommer någon del av det här ölet få chili i sig.:)