söndag 23 september 2018

Bryggning: Aethelwulf


Aethelwulf från TV-serien Vikings
Dags för inlägget om det femte och sammanlagt sex mjöd som vi startade igång förra helgen. Det här är ett mjöd smaksatt med mörka vindruvor en så kallad pyment. Vindruvor är ju tyvärr en av den mest besprutade grödan som finns. Eftersom sommaren varit så otroligt solig och varm så fick en granne i området jag bor i stora mängder egenodlade vindruvor. Tog helt enkelt mod till mig och frågade om jag kunde få några liter att smaksatta ett honungsvin med i utbyte mot några flaskor av slutresultatet och jag fick ett glatt och positivt ja tillbaka. :)

Receptet blev enligt nedan:
  • ca 6 kg vildblomsterhonung
  • ca 3,5 liter mörka vindruvor
  • ca 1 liter björnbär
  • ca 0,5 liter svarta vinbär (två olika sorter)
  • vatten kokat och nerkylt till 17C och tillsammans med honungen utgjorde en volym på ca 15 liter
  • en msk flytande pektin enzym tillsatt till musten på bären som gjordes dagen innan
  • 20 g Fermaid O (tillsattes dagen efter att mjödet startades)
  • 12 g GoFerm
  • 20 g bentonite (för att skynda på klarningen)
  • 2 st paket Lalvin RC212
  • Uppmätt OG 1,145
Som ni märker åkte det även ner lite annan i form av bär (björnbär och svarta vinbär). Dagen innan när jag stod där och kokade vindruvorna så kände jag att det inte riktigt skulle räcka till den volymen jag tänkt. Björnbär har jag plockat mängder av den här sommaren och svarta vinbär har jag växandes i området jag bor i. Jästvalet kändes i det här fallet väldigt enkelt. Detta är en rödvinsjäst som är mycket populär att använda till just pyements på mörka vindruvor. Jästen har 16% alkoholtolerans så därav det någon högre OGt. Kan i skrivande stund inte svara på hurvida jag kommer tillsätta ek eller ej till det här mjödet. Beror på utjäsningen, den upplevda sötman och smaken. Hoppas på en flasktappning av denna innan sommaren.


Bryggning: Aelle

King Aelle från TV-serien Vikings
Dags för inlägg om det fjärde mjödet vi startade igång förra helgen. Ytterligare ett traditionellt mjöd, men den här gången med klöverhonung. Klöverhonung brukar vara populär i dom flesta stilarna av mjöd men när jag smakade på den och kände den kryddiga avslutningen i smaken så kände jag direkt att jag ville använda den till ett traditionellt mjöd.

Receptet blev enligt nedan:
  • 2,4 kg klöverhonung
  • vatten kokat och nerkylt till 17C och tillsammans med honungen utgjorde en volym på ca 6 liter
  • 10 g Fermaid O (tillsattes dagen efter att mjödet startades)
  • 12 g GoFerm
  • 10 g bentonite (för att skynda på klarningen)
  • 1 st paket Enoferm Assmanhausen
  • Uppmätt OG 1,128

Med tanke på att den här jästens alkholtolerans (15%) så misstänker jag att det här mjödet kommer jäsa relativt torrt (under 1,010). Tror dock att det skulle passa ganska bra för just den här honungen. Anledningen till jästvalet är att den här honungen har inte trevlig kryddighet/pepprighet som jag vill förstärka genom jästen. Har en förhoppning om att kunna flasktappa denna innan sommaren. Återstår att se.

fredag 21 september 2018

Bryggning: Porunn

Porunn från TV-serien Vikings
Detta är det tredje av dom sex stycken mjöd som startades i förra helgen. Det här är ett traditionellt mjöd gjort på mestadels kastanjhonung. Kastanjhonung varierar i färg från ljusbrun till kolsvart. Smaken på ett mjöd gjort på den här honungen skall få en intressant träig smak enligt dom källorna jag har.
  • 2 kg kastanjhonung
  • 0,6 kg vildblomsterhonung (mörk sort från Gran Canaria)
  • vatten kokat och nerkylt till 17C och tillsammans med honungen utgjorde en volym på ca 6 liter
  • 10 g Fermaid O (tillsattes dagen efter att mjödet startades)
  • 8 g GoFerm
  • 10 g bentonite (för att skynda på klarningen)
  • 1 st paket Lalvin D47
  • Uppmätt OG 1,128
Tanken med receptet är att få ett mjöd gjort på riktigt mörk honung och försöka få fram så mycket intressanta/spännande smaker som möjligt av den. Av det jag läst så är den här honungen lite bitter så jag har lagt OGt några pinnar över min standard (1,125) för traditionella mjöd med denna jästen. Kan redan nu säga att jag högst troligtvis kommer tillsätta en spiral av amerikansk ek till detta mjöd. Känner på mig redan nu att det kommer passa väldigt bra ihop.

Mjöd gjort på mörka honungssorter har en tendenser till att behöva längre lagring för att mjukna. Jag tror dock att kastanjhonung är ganska snäll, sin färg till trots. Hoppas på en flasktappnig innan sommaren.

Bryggning: Horik

Horik från TV-serien Vikings
I förra helgsen startades som sagt det igång sex stycken olika mjöd. Nu är det dags för nummer två, Horik, ett traditionellt mjöd gjort på bovetehonung. Bovetehonung kan man säga är honungs specialmalt om man skall göra någon form av jämförelse. Denna honungen finns i olika delar av världen och i olika färger. Gemensamt är att smaken och aromen är mycket stark av stall och hö. Efter en längre tid mjuknar dessa smaker och blir fruktigt russin smaker. Många polska mjöd har faktiskt bovete honung i sig.

Receptet blev enligt nedan:
  • 0,4 kg bovetehonung
  • 1,8 kg apelsinblomsterhonung från Florida
  • 0,5 kg vildblomsterhonung (fruktig smak och arom)
  • vatten kokat och nerkylt till 17C och tillsammans med honungen utgjorde en volym på ca 6 liter
  • 12 g Fermaid O (tillsattes dagen efter att mjödet startades)
  • 10 g GoFerm
  • 10 g bentonite (för att skynda på klarningen)
  • 1 st paket Lalvin Vitilevure
  • Uppmätt OG 1,135
Tanken med det här receptet är att få in fruktiga smaker från all honung som används och även ge en liten citrus ton. Jästen skall även den förstärka fruktiga inslag. Med tanke på jästens alkoholtoleras (15%) så har jag ökat upp OGt något mot andra traditionella mjöd. Kommer garanterat tillsätta någon ekspiral till denna (som dom flesta traditionella mjöden) men får invänta smaken innan jag vet vilken. Jag tror redan nu att det här kommer behöva stå ett tag och mjukna till och en flasktappning blir nog inte förrän efter nästa sommar.....

Bryggning: Judith

Judith från TV serioen Vikings
I helgen som gick startades det igång inte mindre än sex stycken mjöd. Först ut blir ett mjöd jag valt att kalla Judith, ett traditionellt mjöd gjort på apelsinblomsterhonung (från Kalifornien). Just det här mjödet blev lite hastigt och lustigt inplanerat. Gjorde ett traditionellt mjöd på lavenderhonung (Aslaug) i våras och smaken på det påminner i alla fall får mig om tvål. Så vad gör man när ett mjöd rent tekniskt är bra men smaken inte riktigr är vad man tänkt sig och man inte vet hur man skall få ordning på det? Jo, man går något som är relativt ovanligt i ölvärlden (förutom vissa suröl) men relativt vanligt i vinvärlden, man blandar ut det med något annat. Med smaken och aromen i åtanke så tänkte jag att ett traditionellt mjöd gjort på apelsinblomsterhonung skulle vara lämpligt. Iom att lavenderhonungsmjödets satsstorlek bara var på 5 liter så tänkte jag mig en större sats av detta mjödet. Sen när dagen för blandning kommer så får vi se i vilka propotioner jag behöver blanda i. Blir det något över så blir jag bara glad. Recepetet såg ut enligt nedan:
  • 5,4 kg apelsinblomsterhonung från kalifornien
  • 0,4 kg vildblomsterhonung (för att komma upp i OG)
  • vatten kokat och nerkylt till ca 18C och tillsammans med honungen utgjorde en volym på 13,5 liter
  • 20 g Fermaid O (tillsattes dagen efter att mjödet startades)
  • 12 g GoFerm
  • 20 g bentonite (för att skynda på klarningen)
  • 2 st paket Lalvin D47
  • Uppmätt OG 1,125
Vi får se hur smaken, aromen och utjäsningen och även sötman blir på det här mjödet. Inte omöjligt att jag lägger någon form av träspiral i den här. Antingen ceder eller fransk ek tänker jag nu. Har märkt att lite träspiral oftast gör underverk på ett mjöd. Ibland behövs det inte mycket för att runda av eller skapa komplexitet.

Har just nu en förhoppning om att kunna flasktappa detta innan nästa sommar, vi får se om så blir fallet.

fredag 31 augusti 2018

Planer: Hösten 2018s bryggningar mm


Dags att presentera våra planer för den här hösten!  

Bryggningar
Om vi börjar med bryggningar så är tanken och ambitionen att det skall bli bryggt 2 st öl. Vi är numera bara två stycken som brygger (Sia och jag) och Sia har i dagarna blivit pappa, så vi får se hur det blir med bryggningar. Tanken är i alla fall att vi skall alltid brygga tillsammans åtminstone med ytterligare en person så att vi är minst tre personen, detta då det är svårt att brygga mindre än 40 liter i systemet vi har. Följande öl hoppas vi kunna brygga under hösten:

  • Smokey Dark Princess, en imperial porter med körsbörsrökt malt
  • Smokey Scotty, en skotsk 80-shilling med körbärsrökt malt
Den här hösten blir det dock en riktig storsatsning på mjöd. Följande mjöd kommer sättas under hösten:
  • Ivar, ett traditionellt mjöd gjort på ca 40% bovetehonung.
  • Rollo, ett mjöd gjort på äpplemust, en så kallad cyser
  • Aethelwulf, mjöd på mörka vindruvor, en så kallad pyment
  • Kwenthrith, mjöd på björnbär och hallon, en så kallad melomel
  • Aelle, ett traditionellt mjöd gjort på klöverhonung
  • Porunn, ett traditionellt mjöd gjort på kastanjhonung
  • Horik, ett traditionellt mjöd på ca 20% bovete och resten apelsinblomsterhonung
  • Judith, ett traditionellt mjöd gjort på apelsinblomsterhonung
Tävlingar
Angående tävlingar så kommer vi enbart ställa upp på Amylases vinterölsträff den här hösten. Vi kommer tyvärr inte hinna med mer.

Bloggen 
Tempot på bloggen har sjunkit ett tag och det beror på att vi inte har bryggt nämnvärt mycket sista året och att vi har haft och fortfarande har en del som händer i våra privatliv för tillfället. Finns igen tanke om att lägga ner bloggen kan jag lugna er med. :) Vi får se hur många inlägg det blir under den här hösten men det hänger också lite på om jag får tips/förslag ifrån er läsare vad jag skall skriva om.;) Har ni några förslag så maila eller lämna en kommentar.

Ha det gött så länge!

onsdag 8 augusti 2018

Provsmakning: The Seer

Dags för en provsmakning av vårat första bärmjöd, The Seer, som vi gjorde i höstas. Detta mjödet innehåller röda och svarta vinbär och björnbär.


Röd fin färg.

Utseende: Mycket tilltalande rödaktig mörk färg. Tittar man närmare så hittar men en tunt lager på botten på flaskan och även lite flytande små partiklar i glaset. Med det jag vet idag så hade jag gjort en kallkrasch innan jag tillsatte klarningsmedel. Har även märkt att tillsätta jästdödare klarnar mjödet. Blir att testa detta på nästa bärmjöd.

Arom: Aromen är kraftig av mörka bär med lite honung i bakgrunden.

Smak: Smaken innehåller mycket röda vinbär med en touch av svarta. Finns inget spår av björnbären i smaken. Finns en honungsmak som kommer in i mitten av smaken som sedan hänger kvar. Finns en hel del syra i det här mjödet och upplevelsen är mer mot det torrare hållet.

Slutsats: Man får kanske inte det intrycket när man läser texten ovan att det här är ett av våra bästa mjöd hittils. Jästvalet (Lalvin 71B-1122) är jag nöjd med och kommer helt klart att använda till bärmjöd i fortsättningen. Blankheten/klarheten är inte helt hundra och där hade jag gjort annorlunda idag som jag skall testa på nästa bärmjöd. Och OGt hade behövt vara högre för att balansera syran. Nästa gång jag gör ett vinbärsmjöd så kommer jag lägga OGt på 1,140-1,145 istället för 1,130.

Mixen av bär blev även den inte helt optimal i det här mjödet. Björnbären kommer inte fram alls utan det är mycket röda vinbär och lite svart i bakgrunden. Skall jag använda björnbär igen tillsammans med vinbär så kommer jag ha i mer björnbär än vinbär för det behövs för att dom skall komma fram.