Våran havregrynsporter har nu jäst i hela veckan. Omtappning till sekundärjäsning kommer ske i nästa vecka.
Under tiden så har vi fungerat lite på vad vi skall brygga under hösten. I augusti-september skiftet skall vi brygga våran julkryddad ryska imperial stout med götländsk rökmalt. Tidigare hette ölet Spicy Santa men numera heter den Russian Christmas. Vi har inte ändrar kryddningen nämnvärt mycket (ingefäran skall koka längre) utan ölet är lite starkare och beskare, men framförallt så är det mycket mörkare. Från ca 85 EBC till ca 120...... Ölet skall långlagras och inte drickas till denna julen.....
Den andra bryggningen blir en råg dipa (Winter Goose bumbs). Här kommer vi ta med oss erfarenheterna från bryggningen av våran första DIPA (More Goose bumbs) och finslipa receptet. I More Goose bumbs hade vi för liten bittergiva, ingen 10 minuters giva och för lite torrhumling. Dessutom tog humlesorten Pacific Gem över och vi fick inte alls de där tropiska smakerna vi hade hoppats på. Det var troligtvis också ett misstag att använda så mörk karamell malt (crystal malt) så det för bli pale crystal den här gången istället. Blir troligtvis ca 150 IBU och 9-10% alkohol. Många humlesorter (8 st) och kopiösa mängder humle (ca 500g till 30 liter) i koket.
Vi planerar även att bygga ett kombinerat mäsk och lakkärl, storleken större (ca 60-70 liter) för att kunna brygga starkare öl (OG över 90) under hösten. Nu gäller det först att hitta ett lämpligt kärl.
Troligtvis så har vi även en dedikerad lokal på gång. Så förhoppningsvis slipper vi brygga i garage och samfällighetslokaler i fortsättningen......
Som vanligt finns det fler uppdateringar och bilder på vår Facebook sida!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar