Så var det dags för ett utlåtande av våran Sommar IPA, Summer Goose Bumbs. Pale, vete, munich 2 och pale crystal som maltkomposition, Pacific Gem som bitterhumle, Sterling Bobek och Centennial som smakhumle, Pacific Gem som aromhumle och slutligen torrhumlad med Amarillo och Centennial.
Utseende: Kraftigt tjock vitt skum som ligger kvar länge. Lite gul och orange i färgen. Relativt grumlig, troligen beroende på vetemalten och all humle.
Arom: Aromen består enbart av humle. Tycker mig känna igen både Amarillo och Centennial i aromen. Tycker dock att aromen kunde varit kraftigare.
Smak: Smaken består av amerikanska humlesmaker. En smak av grapefrukt (Amarillo?) kommer snabbt förbi för att sedan ersättas av citrus toner. I slutet av smaken kommer en liten intensiv ton av citrus (från Styrling Bobeka?). Ölet känns lagom torrt och beskt. Känns som en bra komplex men ändå balanserad humlesmak. Tycker dock att smaken kunde balanserats upp något med aningen mer malt.
Slutsats: Helt klart vårat bästa ljusa öl hittils. Känns som om vi kommer ha anledning att återkomma till Styrling Bobek. Innan har vi lyckats bäst med våra mörka öl (vi brygger mestadels mörka öl) men nu känns det som om vi kommit på rätt spår även med våra ljusa öl. Lite mer torrhumling, lite mer munich och pale crystal så blir det här ölet riktigt bra! På en femgradig skala får ölet betyget 3,7. Känns som om det lika gärna kunde varit en amerikansk IPA man köpt på systemet.
Sitter och suger på den i skrivande stund, den satt fint. Tycker absolut inte att den behöver mer maltkaraktär, det behövs fler bryggare som avstår från att kladda ner sina ipor med en massa karamellmalt.
SvaraRaderaCitrus och lite grapefrukt som sagt, kanske lite krusbär, skulle nog ha gissat på Nelson Sauvin om jag hade fått smaka den blint.
Inte alls grumlig för en ipa, däremot var den lite överkolsyrad om jag ska klaga på något.
Hej Fredrik,
RaderaRoligt att du gillade den. Största anledningen till kommentaren om mer karamellmalt är att vi skall troligtvis sluta koka våra ipor i 90 minuter och gå över till 75 minuters kok. Iom det får man ju ta i mer malt för att göra ölet lika starkt som innan.
Angående grumligheten så har den blivit bättre och bättre med tiden men nästa gång kommer vi hoppa över vetemalten helt. Den här gången var det ca 7% vetemalt. Kan kanske det göra ölet ännu mindre grumligt, vad vet jag?
Mängden kolsyra är ju en smaksak. Det här ölet är primat med 6g/l vilket ger ett karboneringstryck som ligger i den lägre skalan för IPA.
/Peter
I en IPA är det väl torrhumlingen som är boven bakom grumligheten, några procent vetemalt hit och dit spelar nog inte så stor roll.
RaderaDet var nog extra mycket kolsyra i den ena flaskan, den andra kändes mer som 6 g/l.
Ok, då var det bara lite ojämn kolsyrefördelning med andra ord. Som du säger så är ju torrhumlingen den stora boven bakom grumligheten så det är ju inte alls säkert att ölet blir mindre grumligt om man tar bort vetemalten.
Radera/Peter