måndag 27 augusti 2012

Bryggning: Russian Christmas

Så var det äntligen dags för höstsäsongens första bryggning!

Den här gången blev det en julkryddad Imperial Stout med gotländsk rökmalt. Det här är ett recept som vi nu brygger för tredje gången. Skillnaderna från förra gången är mörkare, starkare och beskare. Kryddningen har vi inte ändrat mycket på den här gången.

Så här ser receptet ut:


Fear Wolf's Russian Christmas (30 l)

Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,087 SG
Estimated Color: 119,1 EBC
Estimated IBU: 87,2 IBU
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type         % or IBU     
7,40 kg       Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        67,27 %      
1,00 kg       Oats, Malted (2,0 EBC)                    Grain        9,09 %       
0,60 kg       Dark Crystal (300,0 EBC)                  Grain        5,45 %       
0,40 kg       Carafa I (900,0 EBC)                      Grain        3,64 %       
0,40 kg       Caramel/Crystal Malt - 60L (60,0 EBC)     Grain        3,64 %       
0,40 kg       Pale chocolate (525,0 EBC)                Grain        3,64 %       
0,30 kg       Black Barley (Stout) (1320,0 EBC)         Grain        2,73 %       
0,30 kg       Roasted Barley (1150,0 EBC)               Grain        2,73 %       
0,20 kg       Smoked Malt (8,0 EBC)                     Grain        1,82 %       
40,00 gm      Simcoe [14,30 %]  (60 min)                Hops         31,6 IBU     
45,00 gm      Pacific Gem [16,80 %]  (60 min)           Hops         41,7 IBU     
20,00 gm      Simcoe [14,30 %]  (40 min)                Hops         13,9 IBU     
                

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 11,00 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time     Name               Description                         Step Temp    
90 min        Saccharification   Add 33 L of water at 72,4 C      66,0 C       


Kryddor: Ingefärarot, kryddnejlika, kanelstänger, kardemumma och pomeransskal.

Bryggdagen började dock inte alls bra! Det första som hände var inte vi inte fick igång våran induktionshäll, Cloer 6650. Panik! Efter lite testande fram och tillbaka så lyckades vi till slut få igång den och den fungerade sedan bryggningen igenom. Vi får göra lite tester under den här veckan så vi vet om vi kan lite på den eller ej. Annars så får vi beställa en ny. :(

Pga en kommunikationsmiss inom brygglaget så blev det inte ett kilo havre utan ett kilo rostade havregryn i ölet istället. Havre som havre men utbytet blev troligtvis lägre pga detta. Frågan är hur mycket man kommer känna det i smaken iom att det är ganska mycket rostat korn och svart malt i det här ölet.

Men sedan flöt bryggningen på riktigt bra. Iom att det var 11 kilo malt att mäska delade vi upp mäskningen i våran 36 liters och 24 liters kastrull. 8 kg i 36 liters och 3 kilo i 24 liters kastrullen.

Under den 90 minuters långa mäskningen så diskuterade vi lite framtidsplaner. Vi har fortfarande ingen bra dedikerad lokal så vi får köra vidare i Sias föräldrars garage året ut även om vi hade föredragit något annat. Letandet efter lokal får gå vidare! Vi kom även fram till att vi skall bygga ett nytt och större lakkärl. Tanken är att även mäska hög OG öl i det. Vi kan ju bara hantera ca 9 kilo malt både rent mäsk och lakmässigt. På vår volym på 30 liter efter kok så innebär det ca OG 80. Vi kom även fram till att vi kommer brygga ytterligare två öl denna hösten, Winter Goose Bumbs (en rågdipa på ca 150 IBU) och sedan en american brown ale med namnet Hoppy Brown. Recepet för Winter Goose bumbs är klart, nu återstår det bara att spika receptet för Hoppy Brown och sedan beställa grejerna från humlegården!

Sedan var det dags för lakning. Som väntat så fick vi inte plats med all mäsk i lakkärlet utan vi fick hälla av en del från ena kastrullen och sila av delar av mäsken i vårat stora durkslag ner i lakkärlet. Inte helt optimalt men vad gör man inte för sitt öl? Den här gången flödeslakade vi får att få så högt utbyte som möjligt. Ölet blev verkligen mörkt, gick inte att se igenom det hur man än försökte. "Stout black" kan man verkligen säga.

Flödeslakning!


Efter halva lakningen tog vi ett OG prov som visade 89 vilket vi tyckte var väldigt lovande. Efter hela lakningen tog vi ytterligare ett OG prov som då visade 70 vilket vi inte var helt glada över. Vår uträkning ((70*35)/30) visade att vi skulle hamna på ca 81,5 i styrka vilket var en hel del under våra estimerade 87. För att få upp OG:t något så bestämde vi oss för att tillsätta 200 g socker i koket (vi skulle nog tillsatt 400 g kan man konstatera så här i efterhand). Koket flöt sedan på bra.

Även kylningen gick riktigt bra trots att kylvattnet bara var 17.5 C kallt. Tror vi har isen och vårat cementblandarkärlet att tacka för den endast 15 minuter långa kylningen!

Kylningen i cementblandarkärlet fungerar kanon!


OG hamnade på 83 vilket var 4 punkter under estimerat OG trots de 200 g socker som vi tillsatte. Troligtvis så beror denna differans på havregrynen och att vi inte kunde laka ut all malt helt och hållet. Smaken är ju alltid svårt att säga något om men det fanns en hetta i ölet, troligtvis från ingefäran, sedan fanns det en hel del rostade smaker och även en ton av rök i bakgrunden.

83 punkter starkt!


Vi tillsatte sedan 3 paket US-05 som vi rehydrerat i vanlig ordning. Nu får ölet jäsa, om ett par veckor tappar vi om det till sekundärjäsning (för att bli av med så mycket rester från kryddorna som möjligt). Sedan skall ölet långlagras, tror inte det här ölet är drickbart denna julen efter tidigare erfarenheter. Tidigast till våren....Vem vet, till julen 2013 är det här ölet kanske helt fantastiskt!? :)

Som vanligt så finns det fler bilder och statusuppdateringar på vår facebook sida!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar