tisdag 12 februari 2013

Planer: Våren 2013s bryggningar mm.

Nu har det blivit dags att presentera vårens bryggningar!

Vi slår på stort direkt från start! Varför hålla på det? ;) Det har äntligen blivit dags att testa vad vårt nya mäsk och lakkärl verkligen går för. Det blir närmare bestämt en hög OG bryggningen närmare bestämt en Wee Heavy vid namnet Imperial Highlander Ale. Namnet syftar på whiskyn Highland Park som destilleras i Skottland (Wee Heavy är en skotsk ölstil) och Imperial för att det är ganska starkt. Ett OG runt 90 och ett FG runt 30 är i runda slängar vad vi tänkt oss. Vi skall trots att det inte hör till stilen ha i en ytterst liten skvätt torvrökt malt för att ytterligare syfta och påminna på/om Highland Park.

Sen blir det ytterligare en hög OG bryggning. Då skall det bryggas en Imperial Stout, närmare bestämt ett försök till en egen tolkning av Old Rasputin från North Coast brewery! Notera tolkning, dvs ingen klon.;) Efter primärjäsningen kommer vi tappa om detta ölet till tre olika jäshinkar, en "naturell", en med franska medium rostade ekkuber och den tredje med franska medium rostade ekkuber som legat i Wild Turkey bourbon. Om det skulle gå helt över styr med ekningen så spar vi den naturella för att spä ut med när det blir dags för flasktappningen.

När vi sedan närmar oss slutet av våren så blir det dags för vår Sommar IPA igen, denna gången med det otroligt fyndiga namnet Summer Goose Bumbs 2. Här gör vi bara lite smärre justeringar från förra årets bryggning (som inte finns med på bloggen iom att bloggen startades efter att det ölet bryggdes). Allt hänger dock på vilka humlesorter vi kan få tag på.

I maj-juni skiftet så brukar Amylase hålla sin sommarölsträff. Vi kommer högst troligtvis inte ställa upp på den träffen. Det vi har som vi skulle kunna ställa upp med skulle vara vår Sommar IPA men vi är osäkra på om vi vill det av flera anledningar. Vi brygger ju mest mörk öl och känner oss säkrare på det. Och mörka öl passar bättre på Vinterträffen. Desstom brukar denna träffen komma mitt under någon långhelg vilket helt klart försvårar ett medverkande från vår sida. Eventuellt så besöker vi bara träffen, vi får se.

Vi kommer hålla oss till vår husjäst US-05 även den här våren trots att vi skall brygga exempelvis en Wee Heavy. Efter vårens bryggningar får vi göra en utvärdering och ta en diskussion inom brygglaget om vi skall börja använda flytande jäst till vissa öl. Dock tycker vi att US-05 fungerar bra till mörka och maltiga öl vilket motsvarar majoriteten av ölen vi brygger för tillfället. Vidare så är vi inte så förtjusta i de toner som vissa engelska jästsorter ger utan föredrar mer "renjäsande" amerikanska jästsorter.

Utöver bryggningar så kommer vi besöka CBC under maj vilket vi ser väldigt mycket framemot. En hel festival med experimentella öl! Kanske får man några idéer när man är där? Jag kommer också troligtvis ge mig på att odla lite humle i min trädgård. Och förhoppningsvis så kommer det också upp något ölgodis på bloggen under våren, chokladbaserat i vanlig ordning. Förhoppningsvis blir det också fler hembryggarträffar.

Ni som följer bloggen aktivt kommer kanske ihåg vår brown ale, Hoppy Brown. Denna skulle vi bryggt under hösten men pga tidsbrist fick vi skjuta det på framtiden. Det är tyvärr så att vi har väldigt mycket omkring oss för tillfället inom brygglaget och pga tidsbrist så får det räcka med tre bryggningar denna våren. Så detta ölet får flyttas till höstens bryggningar istället, alternativt brygger vi något annat, vi får se.

Ja, så ser våra planer ut för våren 2013! Vi hoppas ni finner dom lika spännande och intressanta som vi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar