måndag 14 november 2016

Bryggning: F-k Amber

I söndags blev det dags för den sista bryggningen den här hösten. Den här gången föll valet på Amber Ale, en stil som vi försökt oss på inte en gång, utan två. Båda gångerna så fick ölet jästa lite för varmt och dessutom blev ölet infekterat (vår första och enda infektion än så länge) den andra gången.

Så nu ville vi ta revansch på den här stilen och brygga en riktigt humlig amber ale med en fin maltig bakgrund. Och det är lite det namnet syftar på....

Recepet såg ut så här:

F-k Amber (65 L)

Estimated OG: 1,057 SG
Estimated Color: 30,4 EBC
Estimated IBU: 30,7 IBU

Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
12,50 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 85,0 %
1,70 kg Crystal Malt (140,0 EBC) Grain 11,6 %
0,50 kg Special X Malt (300,0 EBC) Grain 3,4 %
45,00 g Warrior [17,00 %] - Boil 60,0 min Hop 30,7 IBUs
200,00 g Simcoe [15,00 %] - Boil 15,0 min Hop
200,00 g Southern Cross [13,00 %] - Boil 15,0 min Hop
200,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 3,0 min Hop 
200,00 g Southern Cross [13,00 %] - Boil 3,0 min Hop 
100,00 g Simcoe [13,00 %] - Dry Hop 4,0 Days Hop 11 0,0 IBUs
100,00 g Southern Cross [13,00 %] - Dry Hop 4,0 D Hop 12 0,0 IBUs

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 14,70 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 44,10 l of water at 70,4 C 65,0 C 90 min
Sparge: Fly sparge with 42,62 l water at 75,6 C

Jäst: Mangrove M44 West Coast

Tittar man på recepet så ser man att det är relativt mycket karamellmalt och även en del mörk karamellmalt. Förhoppningsvis tar inte malten över det här ölet. Låg mäsktemperatur iom mängden specialmalter. Rejäla mängder humle och M44 som jäst som är vår favoritjäst till humliga öl.

Humlefilter

"In action"

Efter bryggningen.

Appropå humle så blev det här första gången som vi testade vårat nya humlefilter som vi nu ordnat med en upphänging till i form av 6 mm stålstänger i rostfritt. På så sätt kommer kanten på filtret ovanför kanten av kastrullen och kommer inte i närheten av värme elementen. Med tanke på mängderna humle i detta ölet (845 g) så blev det här ett bra funktionstest. Ett funktionstest som filtret klarade galant. Mycket smidigare än kokpåsar och lätt att städa. Blir humlebytet bara bra så känns det här som en klockren lösning.

Vid den här bryggningen var vi bara två, Sia låg hemma och var magsjuk. Men det gick ju bra ändå, förutom att lyfta hinken med krossad malt inför mäskningen så har vi inte några tunga lyft längre under bryggprocessen vilket är väldigt praktiskt om inte annat.

Bryggningen flöt på bra. Dock hade vi ett väldigt lågt utbyte av någon anledning från mäskningen så SG innan kok landade på 40 vilket var alldeles för lågt. Vi löste detta genom att tillsätta ett kilo socker vid kokslutet.

OG 55
Efter en snabb kylning (kall kylvatten den här novemberdagem) så hade vi 60 liter i vår jäshink med ett OG på 55. Nu får det här stå och jäsa och i mellandagarna kommer vi tappa om en del och lägga i någon rolig chilifrukt och torrhumla samtliga delar.

Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Stilen Amber ale finns inte i SHBFs stildefinitioner. Du får titta på BJCPs stildefinitioner istället. 19A är Amber Ale.
      http://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf
      Som du kommer se så befinner sig det här ölet inom stilramarna.
      Mvh
      Peter

      Radera