måndag 11 juni 2012

Bryggning: My Mothers Porter

Så blev sista bryggningen innan sommaruppehållet av!

Den här gången blev det en porter med rostade havregryn. Vi har bryggt en havregryns porter innan (Old Cracy Hag) som vi tyckte blev bra. Flera justeringar från förra gångens recept gjordes. Brunmalten och carabohemian togs bort, mängden choklad och dark crystal malt ökades. Blev en aningen mer havregryn också. Och så la vi i lite munich också.

Så här såg receptet ut:

Fear Wolf's My Mothers Porter (30 l)

Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,076 SG
Estimated Color: 80,1 EBC
Estimated IBU: 47,9 IBU
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type         % or IBU     
6,50 kg       Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        69,15 %      
0,70 kg       Dark Crystal (300,0 EBC)                  Grain        7,45 %       
0,70 kg       Munich II Malt (25,0 EBC)                 Grain        7,45 %       
0,70 kg       Own rosted Oats (5,0 EBC)                 Grain        7,45 %       
0,50 kg       Carafa I (900,0 EBC)                      Grain        5,32 %       
0,30 kg       Pale chocolate (525,0 EBC)                Grain        3,19 %       
35,00 gm      Pacific Gem [16,80 %]  (60 min)           Hops         39,2 IBU     
10,00 gm      Pacific Gem [16,80 %]  (30 min)           Hops         8,6 IBU      
                 
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 9,40 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time     Name               Description                         Step Temp    
75 min        Saccharification   Add 26,0 L of water at 74,3 C      67,0 C       


Tanken är att få en porter med mycket smak av choklad och mörk torkad frukt. I bakgrunden skall en mild rostad havreton finnas. Humlen blev en högalfa sort som vi hade över från tidigare bryggningar under våren. Den kommer bli fin att dricka till hösten!

Bryggningen gick väldigt smidigt. Vi lyckades pricka mäsktemperaturen precis och kastrullen lyckades hålla den relativt bra under den 75 minuters långa mäskningen. Och all malten fick mer eller mindre precis plats!

Vi hade marginalerna på vår sida!

Under mäskningen chansade vi på att lägga våran sommar IPA (Summer Goose bumbs) på flaska. Ölet hade jäst ut från 65 till 15 vilket resulterade i en alkoholhalt på 6.6%. Färgen var ljus och fin och smaken verkade lovande. Vi primade med 6g socker/l. På stående fot så bestämde vi oss också för att för första gången återanvända jästkakan. Jästhinken med jästkakan ställdes undan.

Fin färg och lagom utjäst (15)!


Precis när flasktappningen var klar var mäskningen passande nog klar. Sia åkte iväg och handlade mat medans Hans och jag tog hand om lakningen. Vi lyckades få ett bra inflöde av lakvatten och bra hastighet på urlakningen trots att maltbädden var mer eller mindre så stor som den kunde vara.

När vi hade lakat färdigt kom Sia med maten och vi gick in och åt medans koket skulle börja. Efter 10 minuter gick jag ut och det var nog tur det! Det höll på att koka över! Som tur var stod vår induktionshäll på en lastpall och inte direkt på golvet så ingen vätska kom in i induktionshällen.

Efter det gick resten av bryggningen bra. Vi har genom att lägga kastrullen i en stor cementblandarkärl (inköpt på ÖB) lyckats korta ner kylningen. Numera tar det max 15 minuter att kyla 30 liter.   

Även filtreringen fungerar numera friktionsfritt. Genom att först filtrera ölet genom ett stort durkslag (inköpt på Clas Ohlsson) och därefter filtrera ölet genom en saftsill så kan vi 3 numera själva klara av filtreringen. Innan har vi fått be Sias pappa om hjälp då kastrullen är såpass tung plus att saftsillen inte är tillräckligt bredd för våra stora jäshinkar (ca 60 liter...). Så en har fått hålla i saftsillen medans tre har lyft och tippat kastrullen. Inte helt optimalt helt enkelt... :)

Smidig filtering, snygg färg och mycket skum!


Efter filteringen så tog vi ett litermått och skrapade upp jäskakan från sommar IPA och la ner i den nerkylda havregrynsportern. OG slutade på 70 vilket var något under våra estimerade 76 men våran teori är att det är de rostade havregrynen som orsakar detta. Vi har bara estimerat mängden socker i BeerSmith med samma värde som vanlig havre.... Smaken var som alltid mycket svår att bedöma men det fanns toner av choklad och rostad havre i alla fall. En del smak av humle också men den lägger sig efter någon månad.

OG 70 hamnade ölet på!


Imorse bubblade det för fullt i jäsröret. Nu får det stå i källaren och jäsa en 10 dagar, sedan blir det omtappning till sekundärjäsning. Flasktappning blir i slutet av månaden.

Mer bilder från bryggningen finns på våran Facebook sida! Där kommer det också mer uppdateringar.




2 kommentarer:

  1. åh den där bli nog himla god! Till hösten? Jisses vilken framförhållning! Önskar jag hade ens en promille den viljestyrkan. Kan aldrig hålla på god öl så länge. För mig brukar det vara så att sista ölen har hunnit bli perfekt å sedan sitter man där och önskar att man hållt sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jisses, vilket gammalt inlägg du kommenterar! ;) Skall man brygga mörkt och starkt så måste man låta grejerna ligga till sig. Vi har det mesta kvar av vår julkryddade imperial stout som vi bryggde i augusti-september skiftet förra året. Skall stå till nästa höst. Då är den ett helt år gammal och säkerligen hur fin som helst!

      Det gäller att brygga så mycket man kan och bara ställa undan vissa öl och dricka andra medans vissa mognar till sig. Man blir belönad! :) ;)

      /Peter

      Radera