onsdag 16 januari 2013

Utrustning: 2000W doppvärmare kom med DHL idag

Idag kom en ny leksak med DHL till vårat lilla bryggeri:Detta är en doppvärmare på 2000w och kommer ersätta vår grilltändare på 500w. Kommer användas för att värma mäskvatten och även för att hjälpa till att komma upp i kok snabbare, vilket vi haft lite problem med. Vid ett bryggtillfälle så fick vi vänta 45 minuter från att lakningen var klar tills dess att vi hade kok, trots att vi hade värmt på samtidigt som vi lakade. Förhoppningsvis så innebär detta nu slutet på detta långa väntande.:) Skall bli intressant att se skillnaderna i tid.

Beställde denna från tyska Ebay här. Ni som följer oss på vår Facebook sida  känner redan till detta lilla inköp. Kostnaden hamnade på överkomliga 42,5 Euro inklusive frakt, dvs ca 400:-. Leveransen tog ungefär en vecka med helgen inräknad.

Iom den höga effekten så måste vi köra denna på en annan säkring än den som vi kör vår induktionshällen på. Annars kommer vi överbelasta säkringen iom att det blir hela 4kW på en säkring......

För er som undrar när vi skall börja brygga igen så kommer det bli i slutet av februari verkar det som. Vi är bortresta i olika omgångar under en tid och sedan skall vi flytta till vår nya lokal. Men efter det hoppas vi komma igång ordentligt med bryggningarna. Mer om vad vi skall brygga och när i ett senare inlägg då detta inte är riktigt klarlagt än.

15 kommentarer:

 1. ÅH titta! Vilken bra grej. Ska sätta mig ner å fundera på om även jag ska skaffa mig en dylik värmare. Jag börjar också ledsna på att vänta gör länge på att det ska börja koka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta sent svar. Varit bortrest. Jo, det kan vara en bra grej det här! Tänk bara på vilken säkring du belastar så du inte överbelastar något. För oss så motsvarar uppvärming av mäskvatten och till kok ca 90-120 minuter så det borde kunna korta ner bryggtiden en del för oss.

   Radera
 2. Resa bort måste man få göra och dessutom så dröjde det till nu innan jag kollade det här inlägget igen :)
  Idag har jag kaspylerat 3 backar Bipa.

  SvaraRadera
 3. Hur funkar det med den där? Fixar mäskkärlen att ha den där i sig eller smälter man dom då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med reservation för att vi inte testkört den; Tror inte att det är något problem så länge man inte lägger den nedersta biten som avger värme mot plasten.
   /Peter

   Radera
 4. Står i valet och kvalet mellan en sådan här doppvärmare eller en extra induktionsplatta. Hur väl har den kommit till hands för er? Hur är kvalitén?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle avråda från att använda två induktionsplattor. Risken är att du har sönder din kastrull. Vi har två sådana här doppvärmare och vi och brygglaget vi delar lokal med har använt dom flitigt och vi kan bara rekommendera dom. Ingen har gott sönder, byggkvaliten känns bra och priset var väldigt överkomligt. Dessutom har de kortar ner bryggtiden en hel del.

   Radera
  2. På vilket sätt skadas kastrullerna ? Funderar på induktionshäll!

   Radera
  3. Du gör ju naturligtvis som du vill. Men jag vet med mig att jag har sett inlägg där folk har fått kanterna på kastrullen förstörda av att stå på mitten av en värmeplatta. För jag antar att du skall ha två likadana och ställa kastrullen på båda? Du kommer dessutom inte kunna reklamera kastrullen då de inte är att stå till hälfen på en värmeplatta. Men valet är dig fritt.

   Radera
 5. Är det risk att vörten bränns med denna doppvärmare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Vi har haft dessa ett bra tag nu och vi har inte upplevt några felsmaker eller problem pga dessa doppvärmare. Ja, det blir en beläggning på den delen av doppvärmaren som värmer, men den är enkel att tvätta bort efter bryggningen.
   /Peter

   Radera
  2. Ok. Tack för svaret! Doppvärmaren snabbade på uppkoket rejält. Underbart.

   Radera
  3. Varsågod! Kul att tipset hjälpte er!

   Radera
 6. Undrar oxå ifall vörten bränns om man har den med i hela humlekoket

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Din fråga är delvis besvarad ovan. Men hurvida detta skulle funka när det är humle i har jag ingen aning om iom att vi använder bara dessa för att värma upp vatten eller vört. Inte för att hålla igång ett rullande kok. Upp till er men jag hade i alla fall känt viss tveksamhet inför att ha den med i hela koket, med humle och allt.
   /Peter

   Radera