Så var det dags att göra en analys av året som gått ur ett bryggningsperspektiv.
Året började tyvärr med omfattande lokalstrul. Lokalen vi bryggde i renoverades och renoveringen drog ut väldigt på tiden. När sedan renoveringen var någorlunda klar så ändrades spelreglerna och vi stod plötsligt utan lokal. Efter lite trixande fick vi äntligen till årets första bryggning i en samfällighetslokal i april månad. Det blev den första DIPAn som vi bryggt och den fick namnet More Goose Bumbs. Den här ölen blev inget vidare av flera anledningar, för mörk karamellmalt, för utjäst (80 till 8), Pacific Gems smak som tog över och för lite torrhumling. Men man lär sig.
Ganska snart så fick vi tag i en ny lokal och vi bryggde en sommar IPA som fick namnet Summer Goose Bumbs. En sommar IPA kommer troligtvis vara en stående bryggning för oss fortsättningsvis. Resultatet blev i alla fall väldigt lyckat.
Kort efter den bryggningen beslutade vi att ta vår bryggning till ytterligare en högre nivå genom att starta denna bloggen och skaffa en facebook sida. Bloggen har under de senaste månaderna haft 1000 träffar/månad och vi har idag 53 vänner på vår facebook sida. Jätteroligt!
Precis i början av juni gjorde vi vår sista bryggning innan sommaruppehållet. Den här gången blev det ett porter, närmare bestämt en havregrynsporter vid namnet My Mothers Porter. Detta är ett gammalt recept som vi justerat upp från den gamla volymen till den nya och lagt till och dragit ifrån några maltsorter. Dessutom återanvände vi jästkakan från Summer Goose Bumbs. Att återanvända jästkakor är något som vi troligtvis kommer göra igen framöver. Oavsett vad så känns My Mothers Porter i dagsläget som det bästa ölet som vi bryggt hittils.
I augusti-september skiftet var det dags att starta igång igen efter sommaruppehållet. Nu blev det en julkryddad rysk imperial stout vid namnet Russian Christmas. Det här är ett recept som vi nu är inne på tredje versionen av. Den här versionen blev något starkare och mycket mörkare och beskare än den tidigare. Det här ölet ligger fortfarande på flaska och skall provsmakas för första gången under tidig vår.
Årets sista bryggning blev i oktober. Vi var revansch lystna på DIPA och beslutade oss för att brygga en lite maltigare DIPA vid namnet Winter Goose Bumbs. För att vara säkra på vår sak och få en ordentlig humlesmak gick vi från ca 300g i koket till ca 500g och justerade humleschemat något. Samtidigt så justerade vi torrhumligen från 150g till 250g. Resultatet blev bra mycket bättre men vi är inte helt nöjda med våra DIP:or hittils. Där har vi något vi får jobba vidare med.
Utrustningsmässigt så har vi legat relativt lågt under detta året jämfört med tidigare år. Kylningen har förbättrats väsentligt genom att ställa kastrullen i ett stort cementblandarkärl under kylningen. Vi har även justerat filtreringen genom att göra två filtreringar. Den första genom ett stort durkslag från Clas Ohlsson som humlen och större partiklar fastnar i och sedan ytterligare en filtrering genom en saftsil från Humlegården. På så sätt kan vi tre numera själva klara av filtreringen utan lyfthjälp. Under året kom vi dock fram till vilken typ av större mäsk och lakkärl vi behövde bygga och byggde det. Så nu är uppgraderingen till den större volym helt klart. Under 2013 kommer vi börja använda detta kärlet och brygga en del hög OG öl. Mer om 2013s bryggningar i ett senare inlägg.
Året avslutades med Amylases Vinterölsträff där vi tävlade med både My Mothers Porter och Winter Goose Bumbs. Resultatet blev över all förväntan, en 3:e plats till My Mothers Porter och en 4:e plats till Winter Goose Bumbs! Det var himla kul att vara med på tävligen i år igen. Vi kommer försöka ha ambitionen att ställa upp med två olika öl till den här tävligen även framöver. Kanske kommer vi ställa upp i fler tävlingar än denna så småningom.
I december så blev det också klart med en ny brygglokal som dessutom kommer vara dedikerad till bryggning. Vi kommer dela den här lokalen med ett nystartat brygglag som kallar sig Bellevue Brewing Boys. Flytten till lokalen kommer ske under februari. Mer om denna lokalen och flytten i ett senare inlägg.
Sammanfattningsvis så kan man säga att trots strulet med lokal så har vi fått bryggt 5 st öl under året, varav 3 varit bra eller mycket bra. 1 är inte provsmakat än och går inte att uttala sig om. Vår första dipa blev godkänd men inte mer. Vi har även under året vunnit vår första medalj. Med tanke på att vi nu kommer ha en riktig brygglokal framöver och vi även kommer kunna brygga hög OG öl iom det nya mäsk och lakkärlet så ser vi verkligen framemot 2013!
God fortsättning på er alla!
Spara jästkakan? Var förvarar man den? Kylen eller funkar frysen?
SvaraRaderaDet finns flera olika sätt att göra detta på. Åsikterna är många och delade. Vi bryggde helt enkelt två öl med tre veckors mellanrum. När öl nummer två var nerkylt och klart tappade vi om den första ölet till en annan jäshink. Därefter skrapade vi upp stora delar av jästkakan och lade ner den i det andra ölet. Sedan var vi noga med att tappa om ölet efter en vecka så inte det skulle kunna bildas några otrevliga bismaker pga gammal jäst. Det finns en del information i form av webbradioepisoder på basicbrewing och thebrewingnetwork. Man kan tex tvätta jästen. Inget vi gjort dock.
Radera