torsdag 4 april 2013

Omtappning: Rasputin

I veckan var det äntligen dags för att tappa om vår kära Rasputin till tre olika jäshinkar. Ölet har jäst ovanligt länge och vi hoppades innerligt att ölet inte hade jäst alltför långt ner under 20 i FG. Vi fick ju så dålig effektivitet när vi bryggde detta ölet så vi fick kompensera detta med hela 900 g socker då vi inte hade något maltextrakt. Maltextrakt är helt klart något vi får ha i beredskap i fortsättningen när vi brygger starkare öl så vi "träffar våra värden" så att säga.

FG provet visade 18 vilket var lite längre än vi hoppats på men ändå helt ok. Inte konstigt med tanke på allt socker. Med ett OG på 96 så motsvarar det en alkoholhalt på hela 10,35% och en utjäsningsgrad på 81,25%. Smaken var som alltid svår att uttala sig om men den upplevdes som balanserad och komplex. Liten brännande känsla av alkoholen i eftersmaken.

Sedan var det då dags att tappa om ölet till 3 olika kärl. I ett kärl med 7 liter lade vi i franska mediumrostade ekkuber, i ett annat kärl med 7 liter lade vi i franska mediumrostade ekkuber som först blivit kokade och sedan badat i Wild Turkey bourbon i ca 3 veckors tid. De naturella ekkuberna ångkokade vi en stund först för att vara på säkra sidan. I sista kärlet med 13 liter valde vi att inte lägga i någonting, som en liten backup i fall något av de andra två andra experimenten blir helt eller delvis misslyckade. Ekkuberna placerade vi i humlepåsar med glaskulor som vi kokat lite innan som desinfektion.

Nu får dessa tre kärl stå och gotta till sig i två månader. Sen är det dags för flasktappning alternativt med lite blandning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar