måndag 10 juni 2013

Omtappning: Rye Makes You Strong

Nu var vi tappat om vårt "rågvin", Rye Makes You Strong. Färgen var rödbrun och trots att det var riktigt grumligt när vi på bryggdagen filtrerade ner ölet i jäshinken så var det nu ganska klart. Konsistensen på ölet var fortfarande väldigt tjock och munkänslan var riktigt len och fin.
 
27 liter blev det efter omtappning. FG hamnade på 25 vilket med ett OG på 90 innebär en alkoholhalt på ca 8,5% och en förjäsningsgrad på 71 %. Ingen superhög alkoholhalt men det var ungefär så här vi ville ha slutresultaten, så vi är nöjda. Vi valde att lägga i 10 gram medium rostade franska ekkuber i den nya jäshinken för att öka på komplexiteten ytterligare. Lite ångkokning av dom och sedan i med dom i en kokad humlepåse med lite puttekulor och sedan ner i hinken.

Nu får ölet stå och gotta sig med ekkuberna i två månader. Sen är det dags för flasktappning av det här experimentölet. Skall bli spännande att smaka slutresultatet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar