tisdag 13 augusti 2013

Flasktappning: Rye Makes You Strong

Efter två månader på sekundär med medium rostade franska ekkuber så var det då dags att lägga vårt rågvin från vår sambryggningen på flaska.

Ganska klar och fin färg trots allt!

Ölet var trots de stora lakningsproblemen under bryggningen relativt klart. Väldigt mjuk och tjock munkänsla som small beer:et från samma bryggning, Little Royne. Aromen var mycket lovande. Karamell, russin, trä, lite körsbärsantydan och lite kryddigt i bakgrunden. Smaken var lite liknande aromen men inte lika tydlig i smakerna som aromen var, men som alltid är det svårt att säga något om hur ett öl skall smaka baserat på ett smakprov när ölet saknar kolsyra och har fel temperatur. Vi mätte även FG som hade jobbat ner sig två punkter från omtappningen ner till 23 så alkoholhalten slutade på 8,8% plus det som kolsyrejäsningen ger förstås.

Vi valde att kolsyresätta med 5g/l. Eftersom ölet legat så länge så förmodade vi att jästen var död och därför gjorde vi som när vi flasktappade vår imperial stout, Rasputin, dvs tillsatte lite jäst i form av Safbrew-S33 i varje enskild flaska.

Det enda som inte gick som vi hade tänkt var mängden öl. Vi fick bara ut 22,5 liter istället för beräknade 27 l. Troligtvis beror detta på hur extremt grumligt ölet var pga lakningsproblemet. När vi tappade om detta ölet så var jästkakan på hela 4,5 liter mot normala 2-3 liter. Sen fick vi kanske inte ut 30 liter från bryggningen pga filtreringsproblemen som vi fick till följd av lakningsproblemen.

Nu får det här ölet ligga till sig på flaska och bilda kolsyra. Men det här känns lovande trots den knöliga bryggningen. Gör vi om det här ölet så kommer vi dock använda mindre råg helt klart.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar