tisdag 22 juli 2014

Bryggning: Hur man kopplar sin kylspiral till kranen

Att koppla sin kylspiral till kranen är ett av de första problemen många hembryggare stöter på. Och efter några vändor fram och tillbaka till någon lämplig affär så löser man detta. Tänkte därför försöka spara några hembryggare dessa turer fram och tillbaka genom att visa/demonstrera hur man kopplar sin kylare till en vanlig svensk standard kökskran. För det är ju det som de flesta hembryggare kopplar sin kylspiral till.

Om vi först tittar på kranen i fråga så är det ett munstycke som man får skruv av.

En vanlig svensk kran!


När man skruvar av den så ser man att det finns en liten kort gänga.

Munstycket avskruvat!

Det är här det blir lite mekigt/krångligt att välja vad man skall sätta på denna korta gängan. Men det är helt enkelt en så kallad övergångsnippel man skall sätta på. Dessutom finns det minst två snarliknande övergångsnipplar att välja på (i alla fall på Jula). Den jag valde som passar min kran hittar ni här.

Övergångsnippel på!

På övergångsnippeln skall det monteras skruvkoppling.

Skruvkoppling på!

Och på skruvkopplingen sätter man på en snabbkoppling. Efter man skruvat på den på skruvkopplingen så skruvar man upp den nedre delen och kör in slang till kylspiralen i den och drar åt.

Snabbkoppling på!

Slangen i!

Nu är kopplaren kopplad till kranen. Hoppas detta hjälpte någon nybliven hembryggare därute i stugorna!

4 kommentarer:

 1. Skruva även bort den ledande delen (om du har sådan monterad som på bilderna ovan) som strålsamlaren sitter i om det inte är en kylare av modell biltema bromsrör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag förstår din poäng. Valde att göra det lite enkelt för mig för att enkelt kunna plocka bort lösningen. Men vill man ha det permanent så kan man absolut följa ditt förslag.
   /peter

   Radera
 2. Om man orkar gå till badrummet så kan man sätta dit "skruvkopplingen" (orange på bilden) direkt på blandaren på duschen. Standarddimension för duschblandare är G1/2"-gänga, samma som "skruvkopplingen" till ditt vattenslangskitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Det finns helt klart en del hembryggare som brygger i badrummet!
   /peter

   Radera