Vi valde att fokusera på fruktighet, pepprighet och kryddighet i vårt recept. För det valde vi att använda två maltsorter (CaraAroma och råg) samt jästen Belgian Ale från Mangrove. Även om jästen har en väldigt hög utjäsning så var vi lite oroliga när vi skrev receptet att mängden karamellmalt skulle göra att ölet inte blev tillräckligt torrt. Därför fick receptet innehålla även en mängd socker i slutet av koket för att öka utjäsningen men även en rast vid 72 C. Målet är ett FG under 10 och tanken är att jäsa det här ölet i vår jäskammare som vi byggde nyligen.
Receptet blev så här:
Fear Wolfs Dark Sensation (30 l)
Estimated OG: 1,076 SG
Estimated Color: 48,9 EBC
Estimated IBU: 45,2 IBU
Boil Time: 65 Minutes
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
6,20 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 63,92 %
2,00 kg Rye Malt (9,3 EBC) Grain 20,62 %
0,70 kg Caraaroma (400,0 EBC) Grain 7,22 %
0,10 kg Carafa I (900,0 EBC) Grain 1,03 %
0,70 kg Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC) Sugar 7,22 %
50,00 gm Herkules [15,00 %] (60 min) Hops 45,2 IBU
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 9,00 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time Name Description Step Temp
100 min Saccharification Add 27,00 L of water at 69,3 C 64,0 C
15 min Saccharification Heat to 72,0 C over 15 min 78,0 C
Den uppmärksamme ser att vi använder pale ale malt istället för pilsnermalt och att det också finns med en liten mängd carafa 1 också i receptet. Carafan är bara för att ge lite mörkare färg (valde carafa 1 istället för svartmalt eller rostat korn för att inte få "skarpa/rostade smaker) och vi har svårt att tro att någon kommer känna att det är pale ale malt istället för pilsner i det här mörka ölet. Dessutom så har vi en del pale ale malt ståendes som börjar bli lite gammal. En rejäl bittergiva (kanske lite mer än brukligt tom) med tanke på stilen. Detta är medvetet då vi inte tror att det här ölet är något vi kommer dricka denna julen utan snarare nästa höst. Dessutom var humlen kvar från förra bryggsäsongen så troligtvis har den även tappat något i "styrka".
Men till själva bryggningen av detta ölet. 9kg malt och 26.5 liter vatten fick precis plats i vår 36 liters gryta som planerat. Vi träffade också mäsktemperaturen mer eller mindre perfekt. Bra start. Iom att vi tidigare haft lite problem med kombination lakning och råg så var vi den här gången förbereda med havreskal. Vi valde det säkra före det osäkra så vi lade först en relativt tjock bädd av havreskal i botten på lakkärlet, ca en cm och sedan rörde vi ner havreskal även i mäsken som vi sedan förde över till lakkärlet. Sammanlagt gick det säkert åt ca ett kilo havreskal. Troligtvis mycket mer än nödvändigt men bättre med för mycket än för lite.:) Lakningen gick bra, riktigt klart och fint. Man märkte att det var något drögflytande men lakningen flöt ändå på oväntat bra.
Klart och fint, trots stora mängder råg! |
Vårt SG innan kok var 63 och vid kokslut slängde vi i de 700g socker. Hade vi velat ökat utjäsningen ytterligare så hade vi kunnat lägga i sockret efter ett par dagar men eftersom ingen av oss bor i närheten av lokalen så blir det lite för mycket fram och tillbaka så det fick bli vid kokslutet istället. Kylningen gick hyfsat snabbt. Filtreringen blev något krånglig, gissningsvis pga rågen. Vårt OG blev 75 vilket innebar att vi missade OG:t men en ynka pinne, så det får man vara mycket nöjd med!
Filtrering |
Nu får det här ölet stå i några veckor i vår jäskammare. Vi ställde in vår STC-1000 på en halv grads intervall och temperaturen 26,5 C så temperaturen skall ligga i stannet 26-27C. Skall bli spännande att se om jäskammaren fungerar som det är tänkt (verkade i alla fall så när vi var där), hur mycket den här jästen jäser ut och hur ölet kommer smaka och dofta efter jäsningen.
Premiär för jäskammaren! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar