Så här såg receptet ut:
3w saison (47,5 L)
Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,043 SG
Estimated Color: 7,4 EBC
Estimated IBU: 31,2 IBU
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
6,00 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 75,00 %
2,00 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Grain 25,00 %
40,00 gm Pacific Gem [15,90 %] (60 min) Hops 31,2 IBU
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Light Body
Total Grain Weight: 8,00 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Light Body
Step Time Name Description Step Temp
90 min Saccharification Add 24,00 L of water at 69,3 C 64,0 C
10 min Mash Out Heat to 75,6 C over 10 min 75,6 C
Jäst: M27 Belgian Ale
Ett väldigt enkelt recept som saison skall vara. Inte helt stiltypiskt med pale ale malt istället för pilsner men jag tror det blir svårt att plocka ut det om man inte vet om det. Lite vetemalt för att få lite friskhet.
Nya vattenkokaren och test med varmvattenpump. |
Iom den för oss lilla maltmängden (8 kg) så valde vi att mäska detta i vår gamla 36 liters kastrull. Lite som vi gjorde innan vi uppgraderade. Efter mäskningen kastade vi i mäsken i vårat nya mäsk och lakkärl. Tanken var att se hur bra LauterHelix klarade av 25% vetemalt. Vi tog även tillfället i akt att värma på vattnet i vår nya vattenkokare (kommer i ett senare inlägg) och våra relativt nyinköpta varmvattenpumpar.
Och visst fixade LauterHelix biffen. Det tog inte många liter innan vörten var klar. Och lakningen förflöt utan problem. Funkade bra att pumpa upp varmvatten från varmvattenkokaren till mäsk och lakkärlet trots att det stod i samma höjd på samma bänk. Pumpen klarade av det galant. Kan varmt rekommendera dessa pumparna som varmvattenpumpar i alla fall.:)
Efter lakning så hamnade SG på 37 och med vårat beräknade bortkok så skulle vi hamna på 42,8, dvs väldigt nära våra beräknade 43. Vi valde att kyla ner ölet till 26C. Iom den höga temperaturen gick kylningen väldigt snabbt. På 7 minuter var våra 47 liter kylda och klara!
Nu får det här ölet jäsa i vår jäskammare i 30C några veckor. Sen delar vi upp den i tre delar och efter det flasktappar vi. Tanken är att bären och frukten skall ligga i jäshinken 4 dagar.
Som vanligt finns det fler bilder från bryggningen på vår Facebook sida!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar