Och ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig heller. Tanken var att vi skulle brygga vår lönnsiraps barley wine i slutet av mars. Och då skulle vi brygga nästan 70 liter var tanken. För att lite snabbt och enkelt få mäsk kapacitet till den bryggningen så gjorde vi detta bygget med dräneringsröret LauterHelix. Men när vi blev tvungna att planera om och flytta bryggningen så insåg vi att nu kunde vi lika gärna skrota vår tillfälliga lösning och gå på den riktiga lösningen direkt istället.
Det hela började med att jag tittade på thermogrytor från storagrytor.se men 70 liter kändes som en väl liten skillnad jämfört med våra nuvarande 62 liter. Av en händelse så surfade jag omkring på ebay och hittade thermogrytor från samma tillverkare på 80 liter. Det skulle ju kunna funka! Med den lösningen skall vi kunna hantera 20 kg malt med ett kärl, vilket borde räcka för att komma upp relativt högt i OG utan allt för mycket maltextrakt eller använda ytterligare ett mäsk och lakkärl. Vid bryggningar med större volym (och högt OG) kommer vi behöva ytterligare mäsk kapacitet men det kommer kanske bli en eller två bryggningar om året som det inträffar och det kan vi leva med.
Problemet var dock att jag inte hittade någon säljare på ebay som skickade till Sverige. Kontaktade därför storagrytor.se för att se om han kunde få in 80 liters versionen och i så fall vad han skulle ha för den. För att inte bli för långrandig så slutade det hela med att vi köpte en 80 liters thermogryta från storagrytor.se. Verkar som om den är med i det ordinarie sortimentet numera. Thermogrytorna finns i storlekarna 6 (!), 25, 38, 50, 60, 70 och 80 liter. Så det här bygget går att göra i valfri storlek. Bygger man ett kärl som har en mindre diameter än 60 cm så räcker det med den korta versionen av LauterHelix, och då blir lösningen dessutom lite billigare. Om man skall tolka bildsökningsresultatet på google så verkar detta vara en populär lösning bland hembryggare i Tyskland.
I mångt och mycket så är det här bygget i stort sett identiskt med vår temporära lösning. Bara kärlet som skiljer. Och att vi för att vara på säkra sidan använt akvariesilikon på både in och utsidan av hålet för att det skall hålla riktigt rätt. Viktigt att det är just akvariesilikon (iom det livsmedelsgodkänt) som inte innehåller antimögelmedel.
Men hur är det här bygget konstruerat? Vi går igenom steg för steg och del för del och förklarar. Lugnt och metodiskt. Det här är ett enkelt men samtidigt robust bygge. Så även folk som inte är så händiga kan göra det här bygget.
Observera att det skall vara gängtejp på samtliga kopplingar. Hade inte detta tillgängligt när jag tog bilderna.
Hålet i thermogrytan togs ut med hjälp av en stegborr. Vi satte hålet såpass högt så man skulle kunna skruva av och på korskopplingen för LauterHelixen inuti grytan. Blir smidigare och enklare så även om det inte är ett måste.
Översiktsbild över kopplingarna. |
Lauterhelixen är kopplad i en 1/2" hexnippel. Hexnippeln går in i en överföring. På överföringen sitter följande: Täckbricka, bricka, o-ring, insidan av kärlet, utsidan av kärlet, o-ring, bricka, täckbricka, kulventil och sist men inte minst slangnippel.
Observera att det skall vara gängtejp på samtliga kopplingar. Hade inte detta tillgängligt när jag tog bilderna.
Svårare än så är inte det här bygget! Klart!
Invändig bild. |
Det färdiga bygget! |
Sammanlagt så gick den här lösningen på ca 3000:- med thermogryta, LauterHelix och kopplingar. Helt klart en hel del pengar men om man tänker på att en 50 liter Braumeister kostar nästan 23000:- och att man då bara kan få ut ca 25 liter hög og öl ur den lösningen så får kostnaden för det här bygget och vårat nya kokkärl (3500:-) anses som billigt i jämförelse. Inte meningen att snacka skit om Braumeister på något sätt utan bara en prisjämförelse, inget annat.
Uppdatering 2015-08-11:
För att värma upp vattnet till mäskningen och lakningen så använder vi denna lösningen.
Så här byggde vi vårat 80 liters mäsk och lakkärl. Hoppas att detta inlägg hjälper och inspirerar någon!
Det finns fler bilder på bygget på vår Facebook sida!
Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Vad sägs om den här thermogryta ? Finns från 80 liter till 20
SvaraRaderahttp://www.ebay.de/itm/Edelstahl-Thermoport-Thermobehalter-60-Liter-Neuware-/351364788889?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item51cef93299
Hittar man en säljare som skickar till Sverige så absolut. Säljaren du länkar till skickar bara inom Tyskland och Österrike. Hittade dock andra storlekar som skickades till Sverige men inte 80 liters versionen.
Radera/Peter
Går utmärkt att beställa från tyskland,
SvaraRaderaMaila till
Catering-Portal.Bergland@msg.afterbuy.de
Vilken thermogryta du vill ha så svarar dom med pris och frakt inom en dag.
Har själv beställt tre st därifrån.
Hej!
RaderaOch dom kan skicka 80 liters versionen?
/Peter
Vet inte, beställde 50 liters🙈
SvaraRaderaLetat lite men hittar inte svaret på min fundering. Cirkulerar ni mäsken (vattnet) under mäskningen?
SvaraRaderaNej, vi cirkulerar inte under mäskningen. Vi har ett mäskroder som vi rör om med. Efter avslutat lakning brukar vi tappa ut ca 30 liter och varma till 80 grader och sedan lägga tillbaka i mäsken. Hoppas du fick svar på din fråga.
Radera/Peter
Tack för svaret! Smart å värma upp efter...
RaderaVarsågod! På så sätt får man något högre utbyte på starkare öl, smidigare lakning och kortare tid upp till kok.
Radera/Peter
Snyggt bygge. Men undrar vad ni använder för värmekälla?
SvaraRaderaFörst och främst, beklagar ett svar som dröjt. Vi har ingen värmekälla i det här kärlet utan vi värmer upp vatten och pumpar över det med detta bygge:
Raderahttp://fearwolf.blogspot.se/2015/06/utrustning-var-100l-vattenvarmare-hlt.html
/Peter
Hej, undrar hur bra det håller mäsktemperaturen om ni brygger mindre batcher?
SvaraRaderaHej,
RaderaVi testade just detta i vår senaste bryggning. Vi hade i 45 liter vatten och 15 kg malt, dvs ca 60 liters volym. Vi tappade inte en grad under 60 minuters mäskning. Vet inte hur det skulle fungera med ännu mindre malt och vatten men 15 kg malt är det minsta vi använder numera.
/Peter
Hej -
SvaraRaderaSkall bygga liknande lakkärl till min herms.
Har ett kokkärl på 70 liter så jag tänkte en MLT på 60 borde bli lagom.
Tänkte fråga vilken överförng du länkar till ovan - fanns fler på Rinkabys sida, är det
"Artikel 8123 - 15R invändig" eller vilken överföring är det?
Måste passa till 1/2" NPT antar jag.
Hej,
RaderaJa, det stämmer, 8123. Och 1/2" NPT passar. Det är det vi har på samtliga kopplingar förutom kylvattnet till vår plattvärmeväxlare.
/Peter
Hej, jag funderar på att köpa en 50 L patinagryta för kok, blir det lagom med en thermogryta på 50 L för mäsk och lakning eller är 50 L för stor?
SvaraRadera/Fredrik
Hej!
RaderaMitt svar blir att det beror på vad du brygger och i vilken mängd. Har du 3 liter per kg malt så kan du ha ca 12 kg malt i en 50 liters Thermogryta. Kommer det räcka för dig? Mitt generella råd är att köpa lite större än vad man först tänkt sig så man inte behöver uppgradera och uppgradera. 60 liters kostar tex bara 200:- mer.
Mvh
Peter
Tack för snabbt svar! Hur bra håller thermogrytan värmen när man inte kör den full? Tänker mest om man köper en större och inte fyller den.
SvaraRaderaVarsågod! Jag vill hävda att den håller temperaturen bra även om den inte är maxad. Ibland brukar vi bara ha i 15 kg malt istället för 20 kg och den håller temperaturen bra ändå.
RaderaMvh
Peter
Hej. Tack för en bra blogg
SvaraRaderaHar gjorde denna lösning och har problem med ut mäskningen. Första gg Malte jag själv och trodde att jag malde för fint. Nu andra gången köpte jag färdigmalt viking pilsner malt. 15 kg malt. Ska man investera i en pump som får gå under mäskningen ?
Menar du att du inte kan laka ut? Stoppar det igen? Kan säga att vi gjort en mäskning med 50% vete och resten pale ale malt och det var inget problem. Hur mycket vatten till 15 kg malt?
RaderaGrym blogg! Uppskattas.
SvaraRaderaVill man inte möta temperaturen under mäskningen? Vilken sorts temperaturgivare skulle man kunna sätta i så fall? Tittade på några dykrör men ser ut att vara för korta genomföringar. Eller stoppar ni ner en vanlig temperaturgivare? Kanske bortkastade pengar?
Hej! Om man gör öl med högt OG så kan det vara en ide att stegmäska för att optimera utjäsningen och utbytet. Men i dom flesta fall går det alldeles utmärkt att hålla samma tempteratur under hela mäskningen och sedan laka ut.
Radera