torsdag 5 mars 2015

Utrustning: 62 liters mäsk och lakkärls bygge med LauterHelix

Uppdaterat 150328: Den här lösningen användes bara en gång och sedan gick vi vidare med den här lösningen som vi tycker är bättre.

Ni som följer bloggen aktivt känner till att vi nyligen uppgraderat vårat kokkärl. Med en större kokvolym så kommer behovet av större mäsk volym som ett brev på posten kan man ju säga. Iom att vi dessutom skall brygga ett starkt öl på en ganska stor volym (beräknad slutvolym ca 70 liter) under våren så behövde vi lite snabbt och enkelt skaffa oss mer mäsk volym. När vi så en dag såg Humlegårdens annons på baksidan av Hembryggaren med en Lauterhelix så började bitarna falla så smått på plats.

Så för att lite snabbt och enkelt lösa problemet med mäsk volym inför just denna större bryggningen så beslutade vi oss för att använda en gammal 60 liters jäshink (som ändå behövdes bytas ut) och en LauterHelix (1800 mms varianten), dvs att helt enkelt ha dubbla 60 liters kärl för denna bryggningen.

Jag kan tänka mig att det här bygget tilltalar folk som inte är intresserade av att bocka, kapa eller forma prisolrör för att ordna ett dräneringsrör eller bygge saker själv generellt. Anledningen är att här är det i stort sett bara att skruva ihop ett antal delar och sen är man klar. Kan man bygga med Lego så klarar man av det här bygget.:) Iom att det bara behövs en jäshink så blir inte lösningen farligt dyr heller. Och jämfört med en bazookascreen så borde utbytet bli bättre iom att man med hjälp av Lauterhelix suger ut vört från ett större område ur kärlet. Vi valde 180 cm varianten men det berodde på det andra större kärlet som vi spanat in som vi skall uppgradera till lite längre fram. Till denna lösningen skulle det absolut funka med 100 cm varianten.

Så hur är det här bygget konstruerat? Vi går igenom del för del och förklarar.

Observera att det skall vara gängtejp på samtliga kopplingar. Hade inte detta tillgängligt när jag tog bilderna.

Översiktsbild.

Lauterhelixen är kopplad i en 1/2" hexnippel. Hexnippeln går in i en överföring. På överföringen sitter följande: Täckbricka, bricka, o-ring, insidan av kärlet, utsidan av kärlet, o-ring, bricka, täckbricka, kulventil och sist men inte minst slangnippel. Vill man vara riktigt säker på att det skall hålla tätt så kan man ta lite akvariesilikon vid in och utsidan av hålet. Viktigt att det är just akvariesilikon iom att det inte innehåller anti-mögelmedel och är livsmedelsgodkänt. Finns att köpa i flera byggvaruhus som Hornbach, Bauhaus och Clas Ohlsson men också zooaffärer naturligtvis.

För att isolera kärlet lite bättre så är det inlindat med ett lager av värmefolie. Sedan är det ett tjockt liggunderlag virat runt det. Avslutningsvis så hålls liggunderlaget fast med spännband.

Klart!

Svårare än så här är det inte!

Observera att det skall vara gängtejp på samtliga kopplingar. Hade inte detta tillgängligt när jag tog bilderna. 

Den långsiktiga tanken för vår egen del är som vi tidigare nämnt att ersätta det här kärlet med ett annat större (vi får återkomma om detta större kärl och bygge) men det kommer kräva lite mer arbete så det här får bli en tillfällig lösning för oss. Men långsiktigt vill vi minska antalet tillfällen då vi antingen behöver lite större mängder maltextrakt eller dubbla mäsk och lakkärl.

Det finns fler bilder på bygget på vår Facebook sida!

Hoppas att detta inlägg hjälper och inspirerar någon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar