Vi har haft problemet att vårt lakkärl inte riktigt räckt till. Men framförallt så har vi inte heller kunnat mäska mer än ca 10 kg malt, vilket med vår volym innebär ett OG på ca 80, (30 liter) efter kok, utan socker, honung eller maltextrakt.
När vi räknade på hur mycket volym som kärlet behövde vara på så hamnade vi på någonstans mellan 60 och 70 liter. Vi vet att vi troligtvis kommer behöva minst 13 kg för att komma upp i ett OG på ca 100 efter kok. Med vatten till malt förhållandet på minst 3 liter per malt så blir det alltså (13*3) + 13 = 52 liter. Sedan skall det ju finnas lite plats för lakvattnet också och även kanske kunna hantera 14 kilo om det skulle visa sig att våra kalkyler inte stämmer.
Att brygga mindre volymer tilltalade oss inte för att:
- krångligt ur ett receptperspektiv att hantera olika volymer
- troligtvis blir effektiviteten ännu lägre iom en lägre volym
- mindre öl för i stort sett samma arbete
- skall man ställa upp i Amylases Vinterölsträff med hög OG öl krävs åtminstone 8 liter, gärna mer, då blir det ganska lite kvar till oss tre att dela på.
- skall man ställa upp i SM med ett hög OG öl så krävs bortåt 20 liter, då blir det ytterst lite om något kvar till oss tre att dela på.
Två andra alternativ för att gå runt problemet hade varit att antigen justera malt och vattenförhållandet eller använda maltextrakt. Att justera malt och vattenförhållandet tillade oss inte iom att det skulle påverka effektiviten och troligtvis även utjäsningen. Maltextrakt vill vi inte använda iom att vi skulle behöva använda ganska mycket varje bryggning och det skulle till slut bli ganska dyrt.
Tanken har varit att försöka lösa dessa två problem på en och samma gång. Det första vi behövde bestämma oss för var vilken typ av kärl vi skulle använda. Det som i slutändan visade sig fanns att välja på var:
- kylväskor på ca 70 liter som går att beställa från bla amazon.com (kostnad ca 1000:-)
- jäshinkar på 62,5 l från humlegården
Valet föll till slut på jäshinksalternativet för att:
- billigare (kostnaden för hela bygget hamnade på ca 1100:-)
- ett runt kärl är att föredra enligt den litteratur vi har läst (How to brew)
- enklare att skapa en falskbotten (att bara ha en manifold tyckte vi inte var ett alternativ, blir svårare att röra om i mäsken)
- med ett tjockt liggunderlag från Clas Ohlsson som isolering så kommer kärlet högst troligtvis hålla temperaturen tillräckligt bra
- andra hembryggare tex Helsingborgs hemmarbryggargille kör en liknande lösning som verkar fungera bra (visserligen en mindre volym)
- enklare att bygga (falskbotten, genomföring mm)
Så det vi beslutade oss för att bygga var en hink-i-hink lösning av de stora jäshinkarna från Humlegården med falskbotten, dräneringsrör och med liggunderlag som isolering. Anledningen till att vi valde att ha både dräneringsrör och falskbotten var att:
- fungera som ett extra filter vid bryggning av tex råg och veteöl
- enklare röra om i mäsken
Men nu får det räcka med babblandet, nu är det dags för byggrapport!
Det första vi gjorde var att forma dräneringsröret av 12 mm prisolrör (12 mm är ett ganska bra mått att välja då det blir enklare med kopplingar). Vi valde att forma dräneringsröret efter de nedsänkningarna som fanns i jäshinken för att försäkra oss om att vi kommer suga upp så mycket socker som möjligt under lakningen.
Formning av dräneringsröret |
Sen var det dags att göra hålet för genomföringen för att kunna passa in dräneringsröret.
Dags att borra! |
Kapning av utloppet |
Sedan blev det dags att ta fram sågen igen och göra slitsar i dräneringsröret. Tog sin lilla tid......
Det tog sin lilla tid att såga alla slitsar..... |
Sen var det dags att kapa till isoleringen. Vi gjorde isolering runt om och även för botten.
Isolerat och klart! |
Inpassat och ihopkopplat |
Sen var det dags att borrade en massa hål i botten på den andra jäshinken med ett 3 mms borr.
Borrat och klart! |
Och sen var bygget klart!
Klart! |
Sammanlagt tog det här bygget ca 3,5 timme. Mesta delen gick åt till att forma och passa in dräneringsröret. Nu återstår bara att testköra det här bygget. Vi funderar på att testlaka med det lite under nästa bryggning.
Vi har iom detta bygget inga större begränsningar och vi kommer helt klart brygga en hel del hög OG öl framöver. Naturligtvis så kommer även våra hög OG öl vara lite åt det extrema och experimentella hållet.
Uppdatering 140324
Efter att ha använt detta kärlet vid ett 10 tal bryggningar kom vi fram till att det behöves förbättras på ett par punkter. Se det här inlägget.
Har ni några frågor kring bygget får ni gärna höra av er!
Som vanligt så finns det fler bilder på vår Facebook sida!
Riktigt spännande!
SvaraRaderaJo, det skall bli spännande att använda det här kärlet!
Raderasnyggt!
SvaraRaderaTackar tackar!
RaderaHar ni någon uppfattning om hur mycket "död"-utrymme (i liter) ni får mellan de två hinkarna?
SvaraRaderaTack för en schysst blog!
Hej och tack först och främst!
RaderaTror inte att det är en jättestort dödutrymme, kan försöka kolla det nästa bryggning. Men jag tror det är max 5 liter.
/Peter
Stiligt bygge!
SvaraRaderaHåller själv på och fifflar med en "manifold" och undrar om ni har tips på genomföring?
hejsan
SvaraRaderaHur funkar den hink i hink håller den temperaturen bra?
Beror lite på malt och vattenförhållandet men använder man 3 liter vatten eller mer per kilo malt så sjunker temperaturen en halv grad under 90 minuter.
Radera