tisdag 6 november 2012

Ölgodis: Chokladtryffelkaka

Vi går mot mörkare tider, tyvärr. Iom årstiden så väljer man kanske mer och mer att dricka mörkt öl. Samtidigt är den här årstiden då man träffas mycket hemma hos bekanta. Vad passar inte bättre än att sitta inomhus och dricka god mörk öl med gott sällskap med något gott att äta till när det är mörkt, kallt och trist ute? Men vad skall man bjuda på? Här kommer ett förslag på en chokladtryffelkaka som passar ypperligt till mörkt öl:

Botten:
150 g smör, smält
2 1/2 dl strösocker
1 dl kakao (gärna kvalitets kakao som Valrhona kakao men inte nödvändigt)
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 nypa salt

Chokladkolatryffel:
1 dl vispgrädde
10 st kolagodisar, tex Dumle. Testa gärna Riesen också!
1,5 msk mörk vällagrad rom tex Mount Gay Extra Old
200 g mörk choklad (minst 70%), hackad
1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop samtliga ingredienser till botten. Grädda i smord springform ca 25 cm, på nedersta falsen i ugnen ca 15 min, den ska vara kladdig i mitten. Låt svalna.

Gör tryffel: Koka upp grädde och kolagodisarna, rör tills det smälter. Dra kastrullen från plattan och rör ner choklad och salt. När chokladen smält häll i romen. Rör till en slät kräm, häll över kakan. Låt svalna och ställ i kylen.

Vid servering: Strö på önskat garnityr (mandlar, hasselnötter eller riven vit choklad mm) och skär i bitar. Kan serveras med vispad grädde men eftersom kakan är något mastig så kan man hoppa det.

Låt er väl smakas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar