måndag 10 december 2012

Tävling: Amylases Vinterölsträff 2012

Så blev det återigen tävlingsdags närmare bestämt Amylases Vinterölsträff!

Vi ställde ju upp förra året med Crasy Christmas (kryddöl) och Spicy Santa 2 (julkryddad imperial stout). Placeringen blev en 11 och 29 plats av 44 vilket kändes helt ok med tanke på att båda våra öl var lite extrema, inte helt mogna och därmed obalanserade. Kryddade öl är också något som folk generellt sett inte gillar.....

Vår målsättning detta året var ganska enkel:

- inga kryddöl
- ställa upp med två öl som var mogna och balanserade.
- våra båda öl skulle skilja sig åt ordentligt (till skillnad från förra året), helst i både smak och utseende.
- placera sig bättre med dessa två öl än förra årets tävling, dvs minst en 10:e och 28:e plats med förutsättningen att lika många öl var anmälda i år som förra året.

Ölen vi valde att ta med oss i år blev My Mothers Porter och Winter Goose Bumbs. Maltigt och humligt! Mörkt och ljust! Kanske inte jättesvårt att gissa om man följt bloggen. Vi skall försöka bli lite mer oförutsägbara nästa gång......

Folkets hus i Fräntorp

Årets tävling gick av stapeln den 8:e december i Folkets Hus i Fräntorp, samma lokal som förra året. Lokalen öppnade kl 12 för oss bryggare. Jag hade lite svårt att komma loss hemifrån tidigare så jag kom 12.30. Då var Hans redan på plats. Men Sia som hade ölen hade inte kommit. Hans och jag började packa upp våra övriga grejer så länge. Kl 12.50 kom äntligen Sia med ölen och det blev en lite lätt stressig inledning för oss. Folk hade redan börjat provsmaka och där stod vi utan öl....

Winter Goose Bumbs, chokladtryffelkaka och My Mothers Porter.


Vi hade förra året med oss en eldriven kylväska vilket var ett framgångsrikt koncept som vi valde att köra vidare på även i år. Ölen hade vi tappat på 65 cl flaskor. Smidigt för det blir mindre flaskor att transportera. Som tilltugg valde vi att servera chokladtryffelkakan som vi tidigare har lagt upp som recept här på bloggen. Dessutom passade den väldigt bra tillsammans med My Mothers Porter!

Det visade det sig att 35 öl ställde upp i år. Mycket varierande stilar, kanske mest varierat hittils. Hur skulle våra öl stå sig i de här konkurrensen? Hade vi satt ribban för högt?

Vimmelbild.
Kl 13 öppnades lokalen för besökare. Iom att lokalen bara rymmer 150 personer så var det besöksregistrering i förväg som gällde. Lokalen kändes aldrig för full och jämfört med tidigare år så fördeles publiken på ett bättre sätt än förra året då det stundtals nästan blev hysteriskt.

Det fanns faktiskt väldigt få öl som var dåliga var min första slutsats. Jag hällde bara ut två som jag inte tänker nämna vid namn. Sedan fanns det ett stort antal som var bra men som inte nådde hela vägen. Med sedan fanns det ett relativt stort antal öl som var mycket bra. Nr 33 (Bättre börda av Johan Pettersson och Henrik Trädgårdh), nr 10 (Tyrion av Ingemar Jansson), 4 (Fabrikören Brunporter av Fredrik Ekstedt), nr 30 (Gamle Svarten av Conny Jonsson, Sven Nilsson och Günther Flohr) och nr 23 (Kunta Kinte Pale Ale av Magnus Vasilis) var de ölen som jag tyckte var riktigt bra. Sedan skall erkänna att jag inte hann med att provsmaka all ölen. Jag personligen placerade My Mothers Porter inom topp 5 medans Winter Goose Bumbs någonstans utanför top 10. Vi skulle kanske gå i land med årets målsättning...

Timmarna flöt på och våra öl hade en stryckande åtgång. Tyvärr fick vi vår öl för kall i kylväskan så vi fick kompensera detta med att hälla upp i kannorna från flaskor som inte stått i kylväskan. Troligtvis så hade det räckt med att flaskorna bara stod i kylväskan utan elen påkopplad. En läxa till nästa gång. Vi  hade med oss ca 10 liter av varje öl så vi började undra om det skulle finnas kvar åtminstone tills dess att rösterna skulle lämnas in. Främst var det My Mothers Porter som gick åt. Men i slutet av tävligen hände det något och Winter Goose Bumbs fick plötsligt en mycket stryckande åtgång. Till slut så blev det bara en 65 cl flaska kvar av Winter Goose Bumbs och 2 65 cl flaskor kvar av My Mothers Porter.

Vi fick väldigt mycket feedback och kommentarer på våra öl. Kändes som om vi fick bra mycket mer feedback detta året än förra. Det var mest Mothers Porter som fick feedback.

Prisutdelning och vi hamnade på pallen!


Kl 16.00 så var det då dags att presentera resultatet. Efter ett halvårs förberedelser (vi bryggde My Mothers Porter i juni) så var det nu dags! Skulle vi lyckas med vår målsättning? Nu skulle vi visserligen bara få reda på 1,2 och 3 platsen. Komplett resultat skulle presenteras senare på amylases hemsida. Och till vår stora förvåning så kammade My Mothers Porter hem en 3:e plats! Kändes helt overkligt att vi fick medalj! Vi fick också en smärre chock senare när vi fick reda på att Winter Goose Bumbs hade kammat hem 4:e platsen! 2:a priset gick mycket välförtjänt till nr 33 Bättre börda av Johan Pettersson och Henrik Trädgårdh. 1:a platsen gick lite otippat till öl nr 25 Drakens Imperial Cascadian Dark Ale av Rick Lindqvist, Tomas Lundqvist och Magnus Alström. Det som förvånade mig mest var öl nr 10 (Tyrion av Ingemar Jansson) som bara hamnade på en 8:e plats, en imperial stout med torvrökt malt som var underbar. Men rökmalt är lite som kryddor, man delar lätt in folk i två läger.

Diplom och medalj!

Vill slutligen tacka Amylase som arrangerade träffen och alla dess medlemmar som ställde upp att jobba som volentärer så att den här träffen kan bli verklighet år efter år. Det blev som vanligt en härlig kväll med trevligt folk, trevlig stämning och mycket god öl. Tycker också det är fascinerande att trots att det är sådana mängder alkohol vid sådana här tillfällen så blir det aldrig något problem med att någon som dricker för mycket och blir våldsam eller otrevlig. Skönt!

Avslutningsvis, tack all ni som röstade på våra öl! Vi uppskattade det verkligen! Resultet var så mycket bättre än vad vi hade kunnat föreställa oss. Dessutom var all respons vi fick helt fantastisk! Och vi har redan bestämt oss för att vi kommer ställa upp nästa år igen med två olika öl! Finns redan lite skisser/planer på vilka öl....... Känns dock spontant som om det blir svårt att toppa detta resultatet.....

Det fullständiga resultatet från tävligen hinner ni här.

Som vanligt så finns det fler bilder på vår Facebook sida!

4 kommentarer:

 1. Grattis från mig med!
  wow vilken tillställning! Det lät som en himla trevlig dag. Det är när man läser sådana inlägg som man saknar Gbg med sitt utbud och evenemang. jaja,, vad är en bal på slottet osv. Jag har valt att bo i skogen på landet. Det har sina fördelar också.
  Hoppas att jag någon gång kunde ta md några backar till gbg och vara med i en sommar/vinterölsträff.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack BrewDude! Jo, det var en helt fantastisk tillställning. Så mycket bra öl! Du får komma ner och besöka tävlingen nästa år! Bara sätta sig på tåget och komma.;)

   Radera