tisdag 23 december 2014

Utrustning: Vårat 100 liters kokkärl

Tänkte i ett inlägg beskriva hur vårat nya 100 liters kokkärl är konstruerat. Vissa kanske tycker det varit väl prylfixerat på bloggen den här hösten men samtidigt så är inläggen som är relaterade till byggen och utrustning med i 10-i-topp listan över välbesökta inlägg här på bloggen. Vidare så vill vi dela med oss av hela vår resa inom ölbryggning, både bryggnings- och utrustningsmässigt. Genom att dela med oss av hur vi har tänkte, vilka problem vi stött på och hur vi löst dom hoppas vi kunna inspirera och hjälpa andra hembryggare. Så tänker vi.

Utsidan
Men åter till dagordningen och bygget. Det här bygget är baserat på den här kastrullen, dessa värme elementen och en bazookascreen och diverse olika kopplingar som jag får återkomma till längre ner.

Tankarna med detta bygget från vår sida var att komma bort från flera olika problem av olika grader och sorter:
  • induktionshällen driven med 13A (2,9 kW) räckte inte riktigt för ett bra kok på 35 liter. Uppgradering till 16A är inte möjligt för oss.
  • 36 liters grytan blev för liten vid bryggning av öl med stora humlemängder.
  • vissa öl ville vi ha ut mer öl av per bryggningar.
  • vi ville inte brygga fler gånger per år än vad vi redan gjorde, det funkar inte riktigt med det övriga "schemat".
  • marginaler för stora humlemassor.
  • marginaler för kraftiga kok.
  • vi ville inte använda gasdriven uppvärmning inomhus.
  • i lokalen har vi 4 st 10A säkringar, uppdelade på två olika huvudsäkringar.
  • genom mängden tillgänglig effekt (9.6 kW) kommer koken kunna kortas ner.
  • genom  mängden tillgänglig effekt (9.6 kW) kommer tiden för uppkok kortas ner.
  • iom att vi med denna lösningen kan ha locket helt på under uppvärmning till kok kortas den tiden ner ytterligare.
  • vid bryggning av öl till större tävlingar behövde vi två kok och ändå blev det inte mycket över till oss själva.
  • iom investeringen i pump och plattvärmeväxlare försvinner lyften av kastrull.
Observera att vår tanke framöver är inte att maxa kastrullen eller att alltid koka med alla elementen samtidigt. Varje recept framöver kommer vi anpassa volymen och därmed mängden effekt.  Så volym, specialmalter (om möjlighet finns att använda en hel förpackning) och stil kommer i stor utsträckning styra hur stor volym och därmed hur mycket effekt vi väljer att använda. Troligtvis kommer vi använda det fjärde elementet mest när vi värmer upp till kok tex. Man kan ju få ett för bra bortkok också.

Men om vi återvänder till själva bygget och börjar med att titta på det mest intressanta, dvs insidan av kastrullen så ser det ut så här:

Insidan.

I grytan sitter 4 st värme element (det fjärde är som sagt troligtvis överflödigt men bra för att korta ner tiderna till kok). Vägen ut ur grytan går genom en bazookascreen som är kopplad i ett anslutningsrör. Anslutningsröret sitter i sin tur i en 1/2" kulventil. Mellan anslutningsröret och kastrullens insida sitter en bricka och en o-ring för att hålla tätt. Anslutningsröret är en bra lösning iom att det inte bygger så mycket inåt i kastrullen vilket gör att man enklare kan luta och få ut de sista litrarna. Vi fick kapa av en liten bit av anslutningsröret. Elementen kunde vi montera med de delarna som följde med.

Kulventilen med täckbricka, bricka och o-ring.

Mellan kulventilen och kastrullen sitter en täckbricka, och ytterligare en bricka och o-ring. O-ringen och brickan behövs även på utsidan för att hålla tätt. På utsidan sitter kulventilen som anslutningsröret är kopplad i. I kulventilen sitter i sin tur en 1/2" slangnippel.

Hålet får kulventilen tog vi ut med ett stegborr. Till elementen använde vi en 35 mm handhåltagare. Sedan fick vi fila de tre sista millimeterna som behövdes för att få in värme elementen.

Priset för det här bygget hamnade på ca 3500:-. En hel del pengar, men om man tänker på att en 98 liters kastrull med tappkran kostar 2900:- på humle.se och då tillkommer uppvärmningskällan så blir detta en ganska prisvärd lösning, tycker i alla fall vi. För dom som inte behöver lika stor volym är 70 liters grytan med tre värme element ett alternativ.

För att korta ner tiden till kok lite mer än vad vi redan gjort så kommer vi eventuellt snurra ett tjock liggunderlag från Clas Ohlsson runt kastrullen och spänt fast det med spännband. Återstår att se hur långa tiderna för uppkok blir.

Eventuellt kommer vi också titta på möjligheten att kunna halvera effekten på ett av elementen. Detta för att kunna finjustera effekten och därmed bortkoket ytterligare. Men än så länge så är det bara funderingar. Vi återkommer om och när vi har gjort detta.

Uppdatering 2015-10-15: Observera att föutsättningar för denna lösningen är 4 st 10A säkringar, vilket i sin tur kräver två olika huvudsäkringar, alt huvudsäkringar med mycket högt ampere (20-25) tal. Har man bara tre st 10A säkringar så får man helt enkelt plocka bort ett element. Detta är inget problem då uppvärmningstiderna är korta (ca 15 minuter) och att tre element räcker för att koka 85 liter (någon form av max för kastrullen skulle jag vilja hävda).

Observera att det inte är rekommenderat att lyfta den här kastrullen när den innehåller mycket vatten/öl. Handtagen på grytan håller troligtvis inte för det. Det är med andra ord pump och plattvärmeväxlare som gäller.

Observera också att vi är osäkra på om det går att köra pellets när man har den här typen av lösning. Då kan bazookan sättas igen, alternativt att det kommer in mycket partiklar i pump eller plattvärmeväxlare. Istället bör man använda kottar. Möjligt att man kan lösa detta med en falskbotten, men så långt har vi inte kommit än.

Uppdatering 2016-04-12: Efter att ha använt humlekottar för att sedan gå över till pellets i humlekokpåsar så är tanken att använda detta humlefiltret i framtiden. Tanken är att fortsätta med pellets. Förhoppningsvis fixar detta filtret biffen.

Uppdatering 2017-01-06: Vi använder numera bara pellets tillsammans med vårat humlefilter. Funkar kanon!

Så här har vi konstruerat vårat 100 liters kokkärl. Hoppas det ger inspiration och kommer till användning för någon!

 

 Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

19 kommentarer:

  1. Hur ser det ut med säkringar till denna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till denna behövs det 4 st 10A säkringar.
      /Peter

      Radera
  2. Kanske framgår någonstans men hur mäskar ni till denna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi mäskar i denna numera:
      http://fearwolf.blogspot.com/2015/03/utrustning-bygge-av-80-liters-mask-och.html

      /Peter

      Radera
  3. Har du hittat kulventilen någon annan stans än på humle? Ser annars ut som en Blichmann ventil med ett "Vanligt" handtag ifrån dom billigare ventilerna :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kulventilen är inköpt på ebay. Finns länk i blogginlägget.
      /Peter

      Radera
  4. Trevligt bygge, hur fungerar det med en bazooka som filter ?
    Kör ni mest kottar eller pellets ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jo, det fungerar bra med bazooka som filter. Vi har vid ett tillfälle använt nästan 900g humle i koket och det satte inte igen. Däremot så hade städningen underlättats av en falskbotten. Men 900g är ju ganska mycket.:) Vi använder bara kottar för tillfället.
      /Peter

      Radera
  5. Hmmm, fyra element och 10A styck. Tre faser i elnätet som oftast är huvudsäkrade till 16A stycket i ett vanligt hushåll. Två av elementen kommer obönhörligen hamna på samma fas. Har ni möjligen 20A eller 25A huvudsäkringar?

    Känns som att tre element med något högre effekt i varje där man belastar ett element mot varje fas hade vart mera optimalt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med våra förutsättnngar så är denna setupen optimal. Vi har två olika huvudsäkringar som kommer in i lokalen så 4st 10A är därmed inget problem. Vidare är det sällan som det behövs köras med alla fyra element. Det går utmärkt att koka 85 liter med 3 st element. Oftast är det bara när vi vill värma upp snabbare till kok som vi kör alla element.

      Det här inlägget är menat som inspiration till andra. Folk för anpassa lösningen till deras förutsättningar. Och visst, har man 16A säkringar så kan man göra lite andra lösningar, men det har inte vi och kan inte få i denna lokalen. Därav denna lösningen. Och denna lösningen har nu använts till ett 10-tal bryggningar och vi är väldigt nöjda och har inte funnit någon anledning att ändra något.

      Hoppas detta besvarar dina frågor.

      /Peter

      Radera
    2. Absolut, tyckte bara det kunde vara värt att påpeka att just fyra element sällan är optimalt då elnätet har tre faser. Men ni har antagligen någon speciallösning för inkommanda el till er lokal då.

      MVH
      //JN

      Radera
    3. Absolut, kommentera på. Det är bara trevligt/roligt.

      När jag nu läser texten i inlägget så kan jag känna att det är lite tunnt med information på "säkringsområdet". Får fundera på hur jag skall göra inlägget lite tydligare på den punkten.

      /Peter

      Radera
    4. Och ja, vi har dragit in extra el i lokalen, så något utav en speciallösning är det.

      /Peter

      Radera
  6. Hej!
    Tack för en fantastisk blogg, den har bidragit med mycket inspiration!
    Har ni funnit någon lösning för att halvera effekten på elementen ännu?
    Snygga byggen ni har lyckats med! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar också hur ni gjorde hålen för att montera elementen? :)

      Radera
    2. Hej!

      Först och främst, tack för dom fina orden om bloggen! Angående halveringen av effekten på ett element så har vi kommit fram till att vi inte behöver detta. Innan vi kom fram till det hittade vi denna som skulle kunna fungera:
      http://www.ebay.com/itm/391157528650

      Till elementen använde vi en 35 mm handhåltagare. Sedan fick vi fila de tre sista millimeterna som behövdes för att få in värme elementen.

      /Peter

      Radera
    3. Så lite så, ni inspirerar så till den grad att jag nog snart får inrätta en egen blogg :D Okej, kanske behöver inte jag heller det har jag kommit fram till nu.. Men då vet jag att det eventuellt finns ett alternativ. Då får det nog kanske bli samma lösning här! Tack så mycket :)

      Radera
  7. Hej!

    Jag kör med samma gryta och element, fast bara 2 st. Och brygger halvsats (lägger till en extra kokplatta vid större volym). Nu senast jag bryggde en pilsner, så blev vörten ganska grumlig och detta resulterade i fastbränning och vört som smakade bränt, suck! Inget ni råkat ut för?

    Har gjort flera bryggningar utan att det bränt fast, så se upp där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Vi har bryggt ganska många gånger med den här lösningen nu. Den används ju också av brygglaget som vi delar lokal med. Vi har aldrig varit med om att vört har smakat bränt. Däremot så har vi varit med om att maltextrakt har brännt fast på elementen. Detta har dock inte varit något problem att göra rena och ölet i sig har aldrig tagit smak det. Vi har även bryggt med 50/50 vetemalt och pale ale malt och det var inte heller några problem. Det kan inte vara så att du skrapat av ytskiktet på elementen eller något?

      Radera