Men åter till själva bryggningen av det här ölet. Den här gången blev det ett lite svagare öl, närmare bestämt en American Brown Ale. Det här ölet är löst inspirerat av Oppigårds Fatboy Brown. Så här såg receptet ut:
Hoppy Brown (30 L)
Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,060 SG
Estimated Color: 44,7 EBC
Estimated IBU: 66,8 IBU
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
6,60 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 86,84 %
0,50 kg Crystal Malt -120L (120,0 EBC) Grain 6,58 %
0,35 kg Caraaroma (400,0 EBC) Grain 4,61 %
0,15 kg Carafa I (900,0 EBC) Grain 1,97 %
20,00 gm Herkules [15,00 %] (60 min) Hops 20,4 IBU
100,00 gm Centennial [11,00 %] (15 min) Hops 37,1 IBU
100,00 gm Centennial [11,00 %] (3 min) Hops 9,3 IBU
100,00 gm Centennial [11,00 %] (Dry Hop 4 days) Hops
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 7,60 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time Name Description Step Temp
75 min Saccharification Add 22,80 L of water at 70,4 C 65,0 C
10 min Mash Out Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C
Om man skall säga något om receptet så är det en hyfsad bas av lite mörkare karamellmaltsorter i form av Crystal Malt och CaraAroma (den senare används tex i Fatboy Brown). Och så en skvätt Carafa 1 för färg och en ton av choklad. En ganska låg mäsktemperatur iom mängden och mörkheten på karamellmalt för att få en vettig utjäsning.
Planen är att dela upp det här ölet i två delar och jäsa med två olika sorters jäst, US-05 och US West Coast M44 från Mangrove. Anledningen till detta lilla test är att vi inte varit helt nöjda med våra humligare öl och när vi läste beskrivningen för West Coast jästen så kändes det som om det även skulle funka bra även till en American Brown Ale. Vi tänker på följande ord i beskrivningen "Tangy citrus and pine hops aromas will be enhanced, as well as toasted and dark malt aromas.". Och det är ju lite mörkare maltsorter i det här receptet, syftar mest på CaraAroma och Carafa1 samtidigt som det finns den hyfsad mängd humle också.
Om vi går vidare men själva bryggningen av det här ölet så flöt den på bra och lite rutinartat. Vi hamnade någon halvgrad lägre än tänkt i mäsktemperatur men samtidigt så blev det så att vi mäskade i 2 timmar istället. Anledningen var helt enkelt att vi valde att gå och äta mat mitt i bryggningen. :)
OG 61 och härligt rödbrun färg! |
Två jäshinkar och två olika sorters jäst |
Kort efter nyår kommer det bli torrhumling och flasktappning. Alltid spännande första gången man brygger en ny stil tycker jag! Skall också bli spännande att se och utvärdera skillnaderna på de här två olika jästerna.
Som vanligt finns det blir bilder från bryggningen på vår Facebook sida.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar