måndag 8 december 2014

Bryggning: Hoppy Brown

I fredagskväll förra veckan så var det dags för sista bryggningen för året. Detta blev också sista bryggningen innan uppgradering till nytt bryggsystem. Dom som följer bloggen aktivt har sett att vi investerat i både nytt kokkärl, värme element, pump och plattvärmeväxlare.

Men åter till själva bryggningen av det här ölet. Den här gången blev det ett lite svagare öl, närmare bestämt en American Brown Ale. Det här ölet är löst inspirerat av Oppigårds Fatboy Brown. Så här såg receptet ut:

Hoppy Brown  (30 L)

Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,060 SG
Estimated Color: 44,7 EBC
Estimated IBU: 66,8 IBU

Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type         % or IBU      
6,60 kg       Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        86,84 %       
0,50 kg       Crystal Malt -120L (120,0 EBC)    Grain        6,58 %        
0,35 kg       Caraaroma (400,0 EBC)                     Grain        4,61 %        
0,15 kg       Carafa I (900,0 EBC)                      Grain        1,97 %        
20,00 gm    Herkules [15,00 %]  (60 min)              Hops         20,4 IBU      
100,00 gm  Centennial [11,00 %]  (15 min)            Hops         37,1 IBU      
100,00 gm  Centennial [11,00 %]  (3 min)             Hops         9,3 IBU
100,00 gm  Centennial [11,00 %]  (Dry Hop 4 days)    Hops       
                 
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 7,60 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time     Name               Description                         Step Temp     
75 min        Saccharification   Add 22,80 L of water at 70,4 C      65,0 C        
10 min        Mash Out           Heat to 78,0 C over 10 min          78,0 C

Om man skall säga något om receptet så är det en hyfsad bas av lite mörkare karamellmaltsorter i form av Crystal Malt och CaraAroma (den senare används tex i Fatboy Brown). Och så en skvätt Carafa 1 för färg och en ton av choklad. En ganska låg mäsktemperatur iom mängden och mörkheten på karamellmalt för att få en vettig utjäsning.

Planen är att dela upp det här ölet i två delar och jäsa med två olika sorters jäst, US-05 och US West Coast M44 från Mangrove. Anledningen till detta lilla test är att vi inte varit helt nöjda med våra humligare öl och när vi läste beskrivningen för West Coast jästen så kändes det som om det även skulle funka bra även till en American Brown Ale. Vi tänker på följande ord i beskrivningen "Tangy citrus and pine hops aromas will be enhanced, as well as toasted and dark malt aromas.". Och det är ju lite mörkare maltsorter i det här receptet, syftar mest på CaraAroma och Carafa1 samtidigt som det finns den hyfsad mängd humle också.

Om vi går vidare men själva bryggningen av det här ölet så flöt den på bra och lite rutinartat. Vi hamnade någon halvgrad lägre än tänkt i mäsktemperatur men samtidigt så blev det så att vi mäskade i 2 timmar istället. Anledningen var helt enkelt att vi valde att gå och äta mat mitt i bryggningen. :)

OG 61 och härligt rödbrun färg!

Två jäshinkar och två olika sorters jäst
Innan kok hade vi ett SG på 52 vilket skulle innebära att vi hamnade på 61 i OG om bortkoket stämde. Och vid det här laget har vi bra koll på vårat bortkok så det stämde och mycket riktigt så hamnade vi på 61 i OG. Vi delade upp ölet i två jäshinkar med ca 14 liter i varje och tillsatte ett paket jäst i varje. Färgen blev härligt rödbrun.

Kort efter nyår kommer det bli torrhumling och flasktappning. Alltid spännande första gången man brygger en ny stil tycker jag! Skall också bli spännande att se och utvärdera skillnaderna på de här två olika jästerna.

Som vanligt finns det blir bilder från bryggningen på vår Facebook sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar