söndag 30 november 2014

Utrustning: Kopplingar till plattvärmeväxlaren och pump

Vi köpte ju en pump och plattvärmeväxlare för en tid sedan. Och för att kunna använda en pump och plattvärmeväxlare så behövs ju en hel del kopplingar och slang förstås. Och det här med kopplingar har varit en smärre djungel, tycker i alla fall jag. Därför publiceras det här inlägget där vi visar och förklarar hur vi valt att koppla och varför. Men först och främst, äras den som äras bör. Flera av idéerna till dessa kopplingar kommer från den här tråden på humlegårdens forum. Så vi tänker absolut inte på något sätt ta åt oss hela äran för något som någon annan hjälpt oss med.

Först och främst förklarar vi principerna i den här lösningen med lite översiktsbilder. Ölet kommer gå ifrån kastrullen ner till pumpen.

Pump med kopplingar.
Plattvärmeväxlaren med kopplingar.
Efter det kommer ölet pumpas ut från pumpen in i plattvärmeväxlaren. Sedan kommer det nerkylda ölet ut ur plattvärmeväxlaren. Lösningen har en grundläggande princip. Genom att styra mängderna utkommande kylvatten och kallt öl från plattvärmeväxlaren med hjälp av kulventiler så styr man också temperaturen på det nerkylda ölet som kommer ut. Iom kulventilen för utkommande kylvatten behöver man inte justera kylvattnet från kranen (som är en bit ifrån kastrullen, pumpen och kylaren). Så inget spring fram och tillbaka utan allt styrs från i en och samma plats i lokalen.

Plattvärmeväxlare utan kopplingar.

Om vi då börjar lite försiktigt med att bara titta på plattvärmeväxlaren utan kopplingar så ser vi att hålen för kylvatten har en annan dimension (1") än dom för öl (1/2"). Vi valde ju att köpa en plattvärmeväxlare från ett litet annat ställe än många andra.

Självklart skall det vara gängtejp på samtliga kopplingar men jag hade inte det när jag tog dessa bilder!

Här kommer varmt öl in respektive ut.


Om vi nu går vidare och förklarar varje koppling i detalj så börjar vi helt enkelt med att ölet kommer ut från kastrullen genom en 1/2" kulventil med en 1/2" slangnippel för att sedan komma in i pumpen genom en 1/2" slang nippel. Därefter går ölet ut ur pumpen genom ytterligare en 1/2" slang nippel.

Här kommer det varma ölet in i plattvärmeväxlaren.

Efter att ölet lämnat pumpen kommer det in i plattvärmeväxlaren genom en 1/2" slang nippel. 


Kopplingar till utkommande kallt öl.

Här kommer kallt öl ut från plattvärmeväxlaren.

Ut från plattvärmeväxlaren kommer ölet in i en 1/2" vinkelkoppling, därefter in i en 1/2" hexnippel, därefter in i en 1/2" korskoppling. Korskopplingen har en ingång och två utgångar. I den ena utgången sitter en termometer för att på ett enkelt sätt hålla kolla på temperaturen på det nerkylda ölet. I andra utgången sitter en hexnippel som det sitter en 1/2" kulventil och en 1/2" slangnippel som ölet kommer ut igenom och därefter via slang ner i jäshinken.

Här kommer kallt vatten in i plattvärmeväxlaren.

Om vi nu går vidare med kopplingarna för kylvattnet så börjat kylvattnets resa genom en stor slang nippel i plast (inköpt på jula).

Kopplingar för utkommande kylvatten

Efter att kylvattnet gjort sitt jobb inuti plattvärmeväxlaren skickas det ut genom en 1" kulventil, 1" hex nippel och därefter en  stor slang nippel i plast (inköpt på jula). Det är viktigt att kulventilerna sitter efter plattvärmeväxlaren för annars är risk att det kommer luft i plattvärmeväxlaren. Men kan absolut koppla kulventiler innan plattvärmeväxlaren men risken är att man då delvis kyler luft i plattvärmeväxlaren och inte öl, vilket inte är optimalt. Och har man investerat massa pengar i någonting så vill man ju ha ut maximal prestanda.

Så här har vi valt att koppla. Absolut så går det att koppla lite smartare med något färre kopplingar (tex annan vinkelkoppling så man slipper hexnippeln efter den) men iom att vi har testat oss fram och tillbaka lite grann så tog vi tillvara på så många grejer som vi beställt som möjligt.

Självklart skall det vara gängtejp på samtliga kopplingar men jag hade inte det när jag tog dessa bilder!

Nu skall bara bygget av vårat nya kokkärl bli färdigt så vi kan provköra hela det nya systemet. Skulle det vara så att vi justerar någon koppling efteråt så kommer vi uppdatera det här inlägget så det förblir korrekt.

Hoppas detta blogginlägg hjälper någon framöver!

2 kommentarer: