måndag 10 november 2014

Omtappning: Rye Makes You Stronger

FG 23
I helgen så flasktappade vi inte bara vårat small beer från råg barley wine bryggningen utan vi tappade även om vårat råg barley wine, Rye Makes You Stronger. FG:t visade 23, vilket med ett OG på 102 ger en utjäsning på 76% och en alkoholhalt på 10,4%. Inte illa med US-05 på en sådant här starkt öl och dessutom med 2 kg malt extrakt. Med tanke på att jäsningen var avstannad en vecka innan när vi var i lokalen så kommer den knappast jäsa ut något mer. Hyfsat klart och fint och helt acceptabel färg också faktiskt. Råg kan annars ge en något grå tråkig färg på öl har vi märkt tidigare. Smaken var också väldigt lovande. Den där fruktigheten som är anledningen till att vi bryggde det här krångliga ölet igen fanns redan där. En intensiv och nästan brännande pepprighet i avslutningen. Kan säga redan nu att betaglukanrasten har hjälpt. Inte alls den motorolja konsistensen som på förra versionen.

Tre olika versioner på gång!

Anledningen till den här omtappningen är att vi vill dela upp det här ölet i olika delar som skall ligga till sig en längre tid. En del skall ligga på ekkuber som legat i cognac, den andra skall ligga på ekkuber som legat i wild turkey bourbon och den tredje och den sista skall ligga på medium rostade franska ekkuber.  I de spritindränkta versionerna är mängden ekkuber 0,5g/l och i den med "naturella" ekkuber är mängden 0,7g/l. Lagringstiden för samtliga blir två månader.

Av de ca 50 liter som fanns i jäshinken när vi lämnade brygglokalen på bryggdagen blev det ca 37 liter. Den hemmagjorda graderingen på jäshinken är vi dock lite tveksamma till om den är helt korrekt gjord så det får tas med en nypa salt. Men absolut, jästkakan var riktigt tjock.

Det kommer bli mycket intressant att se hur det här ölet utvecklar sig framöver kan jag säga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar