Vår nya kastrull bredvid vår gamla 36 liters kastrull. |
Men varför har vi köpt en så himla stor kastrull? Ja, det finns flera logiska anledningar:
- en 70 liters kastrull (från storagrytor.se) kostar bara 200:- mindre.
- iom att vi kommer gå över till plattvärmeväxlare och pump som kylning så kommer det troligtvis bli ett något större "svinn" än idag.
- tanken är inte att maxa kastrullen var och varannan gång vi brygger (vilket är fallet idag).
- marginaler till kastrullkanten vid kraftiga kok.
- marginaler till kastrullkanten för stora humle massor vid tex IPA och DIPA bryggningar även vid större volymer.
- möjligheten att brygga stora mängder öl till större tävlingar och även få en del själva blir nu möjligt.
- lättare att brygga en större mängd öl än tidigare (slipper ha två olika kok som vid bryggningarna av Rye Makes You Stronger och It Was Judas).
- vi kommer ha effekt för att komma upp till kok oavsett hur full kastrullen är med alla våra värme element.
- med effekten från värme elementen, liggunderlagen som isolering och alla andra tidseffektiviseringar så kommer inte bryggdagarna bli alltför långa, volymen till trots.
En del kanske undrar varför vi inte bara köpt en Braumeister istället som så många andra? Anledningen till det är flera:
- en 50 liters Braumeister kostar ca 20 000:- vilket är många gånger mer än vad vårat nya system kommer kosta.
- vi brygger ofta starka öl vilket gör begränsningen av mängden malt i en Braumeister till ett problem.
- skall man brygga starka öl i Braumeister så får man därför halvera mängden öl, dvs ca 25 liter.
- 25 liter är mindre än vad vi får ut med nuvarande system.
Tanken är att installera bazookascreenen, en tappkran och värme elementen i den här grytan. Men det bygget är något vi får återkomma om i ett senare inlägg...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar