Under vår relativt korta tid som bryggare (2,5 år) så har vi kontinuerligt gjort vår bryggning mer tidseffektiv. Ett bevis på det är att trots att vi numera har nästan den dubbla slutvolymen än tidigare så ligger bryggtiden fortfarande kvar på 5-7 timmar (beroende på mäsktid och koktid då dessa varierar beroende på typ av öl). Tänkte därför dela med oss våra tips för att korta ner bryggtiden. För visst är det roligt att brygga men man har ju annat i livet man också vill hinna med, eller hur? Och långa vänttider är ju också skönt att slippa. Men samtidigt vill man inte göra avkall på kvaliten på ölet på något sätt. Så här kommer våra tips:
Bra värmekälla
Detta är tillsammans med kastrullen en av de största investeringarna som man gör som hembryggare. Men den kommer spara mycket tid. Ett väldigt vanligt problem bland hembryggare är att man har ett för stor volym för sin värmekälla vilket i sin tur leder till ett dåligt kok vilket kan i vissa fall kan leda till felsmakar. Så en bra värmekälla är en bra investering.
Koka inte onödigt länge
En bra värmekälla i all ära men koka inte för länge så du får ett onödigt stort bortkok. Exempelvis
så använde vi tidigare vår induktionshäll på 2000W till vår gamla
kokvolym 22,5 L och med ett 90 minuters kok så blev bortkoket hela 5
liter vilket verkade vara ett lite för bra bortkok. Vi fick väldigt
dåliga skumkronor på våra öl såvida vi inte använde en del vete. Ett
kortare kok skulle troligtvis ha avhjälpa problemet.
En tumregel som nämns vid kok är att man skall koka bort 10% av sin volym under 1 timme. Så om du har en volym på 20 liter skall du alltså minst koka bort 2 liter inom en timme. Om du brygger ljusa öl som Pale eller India Pale Ale så finns det ingen anledning att köra med 90 minuters koktid. Har du ett lite sämre bortkok räcker det med 75 minuter men annars räcker 60 minuter. När det kommer till mörkare och starkare öl så kräver vissa öl tex barley wine ett längre kok för att ge melanoider/karamellisering. Ett längre kok används också ibland för att göra ett öl starkare utan att använda kopiösa mängder malt. Så tänk på vilken stil du brygger och anpassa koktiden därefter. Använder man pilsner malt så finns det anledning att vara försiktig med att korta ner koktiden dock. En tidseffektivisering som är gratis! ;)
Laka rakt ner i kokkärlet samtidigt som ni värmer upp till kok
Vi fortsätter med tidsbesparande åtgärder som är gratis. Som rubriken säger. Istället för att laka ner i en jäshink för att sedan hälla över till kokkärlet så laka direkt ner i kokkärlet istället samtidigt som du värmer på det du lakat ut. Mindre handhavande/slabbande och kortare uppkokstid från att lakningen är klar. Se upp så det inte börjar koka innan du lakat färdigt bara. Om du har problem med att veta vilken volym du har i kastrullen skapa en mätsticka med dina olika volymer uppmätta och markerade.
Hoppa över mashout
Ytterligare ett tips som inte kostar något. Vi hoppar nu för tiden över mashout efter mäskningen. Vi kör alltid infusionsmäskning. Visserligen får vi längre uppkokstid iom att det vi lakar ut får lägre temperatur men samtidigt så sparar vi in tiden för att värma upp mäsken och själva mashout tiden. Vi har inte noterat någon skillnad i utjäsbarhet eller något annat iom detta. Inte heller har vi haft problem med att lakningen har satt igen, vi har dock inte bryggt några veteöl.... Så möjligtvis så skall man göra detta när man brygger vete eller råg öl.
Mät upp mäskvattnet dagen innan
Genom att mäta upp mäskvattnet dagen innan, om möjligt, så kommer vattnet att anpassa sig till rumstemperaturen och uppvärmningen av mäskvattnet kommer därmed ta lite kortare tid.
Starta uppvärmningen av mäskvattnet med timer
Ett ganska billigt sätt att effektivisera är att värma upp mäskvattnet med en timer. Så om man vet hur lång tid det tar att komma upp i rätt temperatur på sitt mäskvatten så kan man koppla värmekällan till en timer som går igång en tid innan man skall börja brygga.
Isolering av kok, mäsk och lakkärl
Ett mycket billigt sätt att ytterligare korta ner uppvärmning och uppkokstiderna är att isolera kok, mäsk och lakkärl med liggunderlag. Finns extra tjocka liggunderlag på Clas Ohlsson som isolerar bra.
Grilltändare/doppvärmare
För att korta ner de långa uppvärmning och uppkokstiderna ytterligare så kan man med fördel använda en grilltändare. Glöm dock inte jordfelsbrytaren! Har du bara en 10A säkring så kan det vara bra att koppla in grilltändaren i ett elutag som går på en annan säkring. Kör du lite större volymer (30 liter) så kan en doppvärmare på 2000W vara en idé. Då krävs det dock garanterat två separata säkringar där du brygger. Annars blir det överbelastning.
Kylning
Ett annat kapitel som kostar en del pengar att förbättra är kylningen. Detta kapitel är väl lite av ett sorgebarn för många hembryggare. För att få en snabb kylning så finns det två bra tips för dom som inte kör riktigt stora volymer (50 liter och uppåt). Det första är att bygga en kylare med så grovdiameter som möjligt på rören (12 mm är attt föredra då det bli enklast att hitta matchande kopplingar) och med 10 meters längd. Tips nummer 2 är att ställa kastrullen i ett stort vattenfyllt kärl samtidigt som man kyler. Det finns tex cementblandarkärl att köpa på ÖB för en hundralapp. På slutet av kylningen kan man även lägga i ispåsar i cementblandarkärlet. På detta sätt har vi lyckats kommer ner i en kyltid på våra 30 liter till under 10 minuter. Kör man riktigt stora volymer så är det plattvärmeväxlare som gäller, men dom kostar en hel del pengar.
Städa konternuerligt under bryggningen
Jag vet, städa är inte roligt men måste ju göras, så varför skjuta upp allt tills hela bryggningen är klar. Medans man tex kokar kan man tex städa undan det som mäskningen orsakat mm.
Om möjligt krossa malten dagen innan
Ett sista tips. Om ni krossar malten själva så kan det vara en bra idé att krossa den kvällen innan bryggningen. Det är mycket som det är på en bryggdag och genom att krossa malten kvällen innan så blir det en grej mindre att tänka på och du kan till 100% fokusera på bryggningsprocessen.
BIAB (Brew in a bag) metoden nämns ofta som ett sätt att spara tid och utrustning. Vad vi har förstått så slipper man lakkärl och stora delar av laktiden. Vi har inga egna erfarenheter av den här metoden och väljer därför att inte lägga med den som ett tips. Finns en mängd sidor här på internet att dyka djupare i ämnet om man så önskar.
Så, det var alla våra tips det. Hur mycket tid du kommer spara på dom här tipsen är omöjligt att svara då det beror på en stor mängd olika parameterar som bryggvolym, styrka på ölet och hur bryggningen görs idag. Vad tycker ni? Rätt eller fel? Har ni något tips som saknas?
Mycket tänkvärt där jag ska begrunda.
SvaraRaderaen fråga dock som kanske låter nybörjarmässig men ska man fortfarande laka i 78gradigt vatten även om man nu inte gör någon utmäskningsrast??
Gissar att man ska det men kollar ändå.
Mina bryggningar brukar ta ca 6 timmar för jag är hyffsat effektiv redan men det är inget jag planerar utan det bara blir så. Jag ska försöka använda hjärnan lite mer i framtiden och gå igenom mitt bryggförfarande. Himla vettigt att stapla upp det såhär i skriven form som ni gjort för då gör man ju klart för sig själv vad man pysslar med. själv brukar jag lyssna på radio, spela dataspel eller se på film medan jag brygger. Och laga mat och leka med katten, promenera hunden osv. :)
Vi fyller på med 78 gradigt vatten när vi lakar trots att vi inte gör något utmäskningsrast. Som sagt, vi har inte noterat några problem, fel eller bismaker genom att göra på detta sättet.
SvaraRaderaHur man brygger är ju ganska personligt och det finns ju inte så mycket rätt eller fel. Beror ju på prioriteringar, volymer och livssituation. Men ju större volymer man kör ju viktigare blir det att tänka i dessa banorna för att man inte skall få väldigt långa väntetider.
/Peter
Ok, det tipset ska jag anamma redan nästa gång jag brygger.
SvaraRaderaTermostaten på min gryta har ju börjat strula så jag funderar på en annan gryta men fastnat på själva värmekällan. Ser att en del använder induktionshäll. Doppvärmare verkar ju smidigt. Är de svåra att göra rena? Räcker det inte med bara en kraftig doppvärmare eller måste man ha värmekälla även under som t ex induktionshäll? Skulle helst slippa hålla på med gasol. Verkar änna lite otäckt med ga soch öppen låga inomhus. Kan väl glömma 100 litersgryta som jag tänkt först för hur sjutton skulle jag få kok i en sådan stor gryta utan gasol? 50 litersgryta kanske är mer rimligt. Har du nåt bra tips om hur jag ska värma i en sådan? Såg att det finns doppisar å hela 3,2 kilowatt men jag vet inget om säkringar. Tydligen skulle det behövas 16 A säkring då.. hmm.
Ja det var många undringar på en gång där. Tacksam för alla svar jag kan få. Det beöjar bli akut för nu har jag inte bryggt på en hel vecka så jag måste lösa detta snart.
mvh/Rickard
Allt beror på hur stor volym du skall köra. Vi har 35 liter som vi kokar ner till 30 liter och för att komma upp i kok någorlunda fort så har vi induktionshäll och doppvärmare. Såvida du inte kör så små batcher som 10-15 liter så skulle jag rekommendera både en induktionshäll (rekommenderar varmt Cloer 6650, stor platta) och doppvärmare. Annars så får du väntetider mellan varven under bryggningen som ligger på 30-60 minuter, mer eller mindre i onödan.
RaderaJag tycker du skall ta dig en fungerare på vilka volymer du skall brygga och hur starkt (i OG). Efter det får du sedan dimensionera din utrustning. Tänk också på att du skall orka lyfta grejerna under alla moment (filtrering tex), alternativt så får du skaffa pumpar.
Jag hjälper dig gärna att resonera men tror vi kan göra det via mail istället. Skicka till fearwolfbrewery@gmail.com
/Peter
Ni rekommenderar ju att mäta ju upp mäskvattnet dagen innan så då kan man ju slå igång värmekällan med en timer så mäskvattnet har rätt temp redan när ni ska börja. Har gjort det ett par gånger när jag börjar brygga på morgonen. Väldigt smidigt.
SvaraRadera