Receptet blev så här:
Little Amber (63,5 L)
Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,059 SG
Estimated Color: 28,5 EBC
Estimated IBU: 33,1 IBU
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
12,00 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 80,00 %
2,00 kg Pale Crystal (100,0 EBC) Grain 13,33 %
1,00 kg Crystal Malt (140,0 EBC) Grain 6,67 %
100,00 gm Eldorado [15,00 %] (Dry Hop 4 days) Hops
60,00 gm Warrior [17,00 %] (60 min) Hops 33,1 IBU
100,00 gm Eldorado [15,00 %] (15 min) Hops
100,00 gm Eldorado [15,00 %] (3 min) Hops
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 15,00 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time Name Description Step Temp
90 min Saccharification Add 45,00 L of water at 70,4 C 65,0 C
Jäst: Mangrove West Coast M44
Vi har som sagt försökt oss på den här stilen en gång innan men då blev resultatet mer en American Brown Ale. Om man tittar på det gamla receptet så ser man en del skillnader:
- Inget rostat korn
- Ingen munich malt
- Större smak och aromgivor
- Mer karamellmalt och ytterligare en karamellmaltsort
- Torrhumling
- West Coast M44 jäst istället för US-05
- Maris Otter Pale Ale malt istället för Weyermann Pale Ale malt
Den här bryggningen blev också den första där vi bryggde på det sättet som vi kommer göra i framtiden nu när vår uppgradering är helt färdig:
- Värma upp mäskvattnet i varmvattenvärmaren (HLT)
- Pumpa över mäskvattnet med hjälp av våra varmvattenpumpar till något av våra två mäskkärl (1, 2)
- Mäska
- Värma upp lakvattnet i varmvattenvärmaren (HLT)
- Kontinuerligt pumpa över lakvattnet med varmvattenpumpar till mäskkärlet
- Laka ut från vårat mäskkärl till vårat kokkärl
- Koka vörten
- Öppna kulventilen på kokkärlet
- Starta pumpen som pumpar in vörten i plattvärmeväxlaren och dess kopplingar och ner i jäshinken
Det här var en bryggning som gick väldigt snabbt, lite för snabbt visade det sig på slutet. Klockan 9 var vi i lokalen och kl 14 var det städat och klart, dvs 5 timmar inklusive städning. När vi kom till lokalen så hade vi dagen innan kopplat in timers till två av elementen i vattenvärmaren. På så sätt var vattnet till mäskningen nästan uppvärmt när vi kom till lokalen.
Långsam kylning blev det denna gången.... |
Innan koket så hade vi ett SG på 59 och det var ju lite väl högt iom att det var så högt som OGt skulle bli. Kylningen däremot var inget roligt kapitel denna bryggningen. Kylvattnet var ca 18C så vi fick hålla ett mycket långsamt flöde för att inte få för hög temperatur på det som var i jäshinken. Och det var under kylningen vi konstaterade "felet". Vi hade lakat ut för lite i kokkärlet, närmare bestämt 64 liter istället för 75 liter. Och det förklarade det något höga SG värdet.
Det var för sent då för att göra något. Spä ut i jäshinken vill vi inte med tanke på smak och aromhumlen. 65 hamnade OGt på så det får bli en stark amber ale helt enkelt. Nu får den här American Amber Alen stå och jäsa i några veckor. Sen blir det torrhumling och en liten del skall vi tillsätta chipotle i.
För första gången så använde vi pellets. För att inte sätta igen bazookascreen i kokkärlet så använde vi en biab-påse som vi la i pelletsen i. Och när vi skulle lägga i smak och aromgivorna öppnade vi påsen och bara la i pelletsen och sänkte ner den igen. Detta funkade mycket bra under bryggningen och det gjorde både kylningen och städningen av kokkärlet enklare. Sen får vi utvärdera hur det påverkar utbytet att koka pelletsen i en påse. Men vi räknade med samma utbyte som kottar (pellets har högre utbyte) så får vi se om det verkar stämma.
Som vanligt finns det fler bilder från bryggningen på vår Facebook-sida!
Hej!
SvaraRaderaEn tanke angående OGt och hur högt det blev i jämförelse med vad ni tänkt er. Vet inte om ni använder någon mjukvara men en sak som jag har glömt tidigare är att caramel/crystal malten påverkar SG/OG också (har jag fått för mig iaf). Även om det inte ger något socker som jästen kan äta upp. Ni har ju rätt många procent caramel och crystal i denna. Inte omöjligt att det kanske blir OK även om ni inte lakade ur tänkt mängd om ni inte räknade på det förstås...
Mvh
Rikard
Jo, vi använder en mjukvara (BeerSmith). Och absolut innehåller karamellmalten socker som är både jäsbara och icke jäsbara. Att det blev 6 punkter starkare beror på att vi inte lakade ut tillräcklig volym. Iom att 2/3 av ´vörtstrykan sitter i första 1/3 så blev inte vörten tillräckligt "utspädd" innan koket. Så resultatet är en starkare, något beskare och mer humlesmakande öl. Tror det blir bra än då men vi får se när det blir dags för provsmakning.
Radera/Peter
Jag förstår inte resonemanget bakom att inte späda i jäshinken, humlenivån borde ju bli rätt med rätt mängd totalvolym.
SvaraRaderaDet har du rätt i! Vi var nog lite trötta i huvudet efter en intensiv bryggning. ;) :)
Radera