tisdag 8 september 2015

Bryggning: Little Amber

I söndags blev det dags för höstens första bryggning. Enligt våra planer för hösten så skulle det bli en belgian strong ale men den kandisirapen vi ville ha verkade vara tillfälligt slut på olika inköpsställen. Så det blev helt enkelt att planera om. Och då valde vi att börja med vårat andra försök till en American Amber ale, Little Amber istället.

Receptet blev så här:

Little Amber (63,5 L)

Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,059 SG
Estimated Color: 28,5 EBC
Estimated IBU: 33,1 IBU

Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type         % or IBU     
12,00 kg      Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        80,00 %      
2,00 kg       Pale Crystal (100,0 EBC)                  Grain        13,33 %      
1,00 kg       Crystal Malt (140,0 EBC)                  Grain        6,67 %       
100,00 gm     Eldorado [15,00 %]  (Dry Hop 4 days)      Hops 
60,00 gm      Warrior [17,00 %]  (60 min)               Hops         33,1 IBU     
100,00 gm     Eldorado [15,00 %]  (15 min)              Hops              
100,00 gm     Eldorado [15,00 %]  (3 min)               Hops               

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 15,00 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time     Name               Description                         Step Temp    
90 min        Saccharification   Add 45,00 L of water at 70,4 C      65,0 C 

Jäst: Mangrove West Coast M44

Vi har som sagt försökt oss på den här stilen en gång innan men då blev resultatet mer en American Brown Ale. Om man tittar på det gamla receptet så ser man en del skillnader:
Kanske lite dumt/korkat att göra så många förändringar på en och samma gång men förra receptet levde inte alls upp till vad en American Amber Ale skall vara så därför fick det bli så här många förändringar jämfört med förra gången.

Den här bryggningen blev också den första där vi bryggde på det sättet som vi kommer göra i framtiden nu när vår uppgradering är helt färdig:

Det här var en bryggning som gick väldigt snabbt, lite för snabbt visade det sig på slutet. Klockan 9 var vi i lokalen och kl 14 var det städat och klart, dvs 5 timmar inklusive städning. När vi kom till lokalen så hade vi dagen innan kopplat in timers till två av elementen i vattenvärmaren. På så sätt var vattnet till mäskningen nästan uppvärmt när vi kom till lokalen.

Långsam kylning blev det denna gången....

Innan koket så hade vi ett SG på 59 och det var ju lite väl högt iom att det var så högt som OGt skulle bli. Kylningen däremot var inget roligt kapitel denna bryggningen. Kylvattnet var ca 18C så vi fick hålla ett mycket långsamt flöde för att inte få för hög temperatur på det som var i jäshinken. Och det var under kylningen vi konstaterade "felet". Vi hade lakat ut för lite i kokkärlet, närmare bestämt 64 liter istället för 75 liter. Och det förklarade det något höga SG värdet.

Det var för sent då för att göra något. Spä ut i jäshinken vill vi inte med tanke på smak och aromhumlen. 65 hamnade OGt på så det får bli en stark amber ale helt enkelt. Nu får den här American Amber Alen stå och jäsa i några veckor. Sen blir det torrhumling och en liten del skall vi tillsätta chipotle i.

För första gången så använde vi pellets. För att inte sätta igen bazookascreen i kokkärlet så använde vi en biab-påse som vi la i pelletsen i. Och när vi skulle lägga i smak och aromgivorna öppnade vi påsen och bara la i pelletsen och sänkte ner den igen. Detta funkade mycket bra under bryggningen och det gjorde både kylningen och städningen av kokkärlet enklare. Sen får vi utvärdera hur det påverkar utbytet att koka pelletsen i en påse. Men vi räknade med samma utbyte som kottar (pellets har högre utbyte) så får vi se om det verkar stämma.

Som vanligt finns det fler bilder från bryggningen på vår Facebook-sida!

4 kommentarer:

  1. Hej!

    En tanke angående OGt och hur högt det blev i jämförelse med vad ni tänkt er. Vet inte om ni använder någon mjukvara men en sak som jag har glömt tidigare är att caramel/crystal malten påverkar SG/OG också (har jag fått för mig iaf). Även om det inte ger något socker som jästen kan äta upp. Ni har ju rätt många procent caramel och crystal i denna. Inte omöjligt att det kanske blir OK även om ni inte lakade ur tänkt mängd om ni inte räknade på det förstås...

    Mvh
    Rikard

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, vi använder en mjukvara (BeerSmith). Och absolut innehåller karamellmalten socker som är både jäsbara och icke jäsbara. Att det blev 6 punkter starkare beror på att vi inte lakade ut tillräcklig volym. Iom att 2/3 av ´vörtstrykan sitter i första 1/3 så blev inte vörten tillräckligt "utspädd" innan koket. Så resultatet är en starkare, något beskare och mer humlesmakande öl. Tror det blir bra än då men vi får se när det blir dags för provsmakning.
      /Peter

      Radera
  2. Jag förstår inte resonemanget bakom att inte späda i jäshinken, humlenivån borde ju bli rätt med rätt mängd totalvolym.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du rätt i! Vi var nog lite trötta i huvudet efter en intensiv bryggning. ;) :)

      Radera