söndag 30 augusti 2015

Bryggning: Kylspiral eller plattvärmeväxlare?

Vilken typ av kylning skall man välja?
Kylning är något som vi skrivit om innan i form av tips för hur man skall få en bra kylning med kylspiral. Nu är det dags för ytterligare ett inlägg med temat kylning, men den här gången blir det en jämförelse mellan kylspiral och plattvärmeväxlare. Ett val som många hembryggare ställs inför antingen i början eller under sin bryggarkarriär.

Så vi börjar med att lista olika för och nackdelar med de två olika lösningarna.

Kylspiralen har följande för och nackdelar:
+ billig jämfört med plattvärmeväxlaren
+ enkelt att rengöra
+ enkelt att börja med
+ kyler hela volymen samtidigt

- förbrukar stora mängder vatten
- kräver att man rör om i vörten när man kyler
- kan kräva lyft av kokkärlet
- är svårt att att kyla ner vörten till temperaturer i närheten än kylvattnets temperatur
- fungerar mindre bra/smidigt på större volymer (40 liter och uppåt)
- när man går upp i volym så kan man mycket väl behöva byta kylspiral
- vid höga temperaturer på kylvatten kan man behöva komplettera med både vatten och isbad för att kunna komma ner i önskad temperatur.

Plattvärmeväxlaren har följande för och nackdelar:
+ kyler snabbare än kylspiralen (beror förstås på hur stor plattvärmeväxlare och hur stor kylspiral man jämför)
+ förbrukar därmed mindre vatten
+ kräver inga lyft
+ går man upp i volym så kan man troligtvis behålla sin gamla plattvärmeväxlare såvida man inte har snålat och köpt en för klen
+ kan kyla ner vörten närmare kylvattnets temperatur än kylspiralen
+ smidigt, kylningen sköter sig nästan av sig själv

- dyrare jämför med kylspiral
- kräver pump för att fungera optimalt
- kyler bara så snabbt som pumpen eller självfallet tillåter
- kyler det som går igenom plattvärmeväxlaren medans det som är kvar i kokkärlet förblir varmt
- större svinn av öl iom att det är svårt att helt och hållet tömma systemet 
- svårare och mer tidskrävande att göra rent

Om man skall välja kylspiral eller plattvärmeväxlare kan man bara svara på själv. Som jag ser det så får man väga in följande parametrar:
  • budget (hur mycket vill du lägga?)
  • brygger du själv eller med några andra?
  • hur stor volym brygger du?
  • tror du att du kommer uppgradera till större volym längre fram?
  • tänker du brygga mycket lageröl?
Tips rörande plattvärmeväxlare
Vi har som sagt tidigare skrivit ett inlägg om hur du får en effektiv och bra kylning med kylspiral, så där finns inte så mycket att tillägga. Nedan följer därför några tips om du väljer att skaffa dig en plattvärmeväxlare:
  • välj en plattvärmeväxlare med så många plattor som du känner att du har råd med (om du senare går upp i volym så behöver du inte byta)
  • snåla inte utan köp en pump också 
  • för optimal smidighet och flexibilitet rekommenderar jag kulventiler (se vårat tidigare inlägg om kopplingar till plattvärmeväxlare
  • rengör systemet innan och efter kylning med varmt vatten och StarSan 
  • välj så grova slangar och kopplingar som möjligt, det gör kylningen snabbare/effektivare. Hellre att flaskhalsen i kylningen ligger i plattvärmeväxlaren och att man får reglera ner flödet med en kulventil än att det är kulventiler och slangar som är flaskhalsen. 
Summering och personliga åsikter
En kylspiral är väldigt mycket billigare jämfört med en plattvärmeväxlare, framförallt om man även räknar in en pump. Och det är väldigt enkelt och smidigt sätt att komma igång att kyla på.

Hade jag personligen valt så hade jag förutom budgeten tänkt mycket på huruvida jag bryggde ensam eller med någon annan och framförallt vilken volym man kör (eller vill köra) och om man är nöjd med den volymen. Är man tex två som brygger 20 liters satser och är nöjda med det finns egentligen ingen anledning att välja en plattvärmeväxlare som jag ser det, såvida man inte brygger mycket lageröl.

Har man en strulande rygg, vill slippa så många lyft som möjligt eller brygger stora volymer så har man inte så mycket val än att skaffa en plattvärmeväxlare som jag ser det. Tycker också personligen att man skall ha pump och kulventiler till en plattvärmeväxlare då det blir snabbare och smidigare kylning med det.

Dom två största nackdelarna med en plattvärmeväxlare som jag ser det är kostnaden och rengöringen. Själva så har vi än så länge inte haft någon infektion pga att plattvärmeväxlaren inte varit ren nog. Men vi är noga med att alltid avsluta bryggningen med att skölja igenom systemet med varmt vatten och starsan. Även innan kylningen på själva bryggdagen gör vi samma sak igen.

Finner ni några felaktigheter eller något annat i inlägget så lämna en kommentar så justerar vi inlägget!

Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

4 kommentarer:

  1. Behöver man en större plattvärmeväxlaren så är det bara att köpa en till och seriekoppla vörten och parallellkoppla kylvattnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut är det så men det kommer bli fler slangar och fler kopplingar att hålla rena. Dessutom kommer det bli dyrare att köpa två mindre än en större. Köpa rätt från början blir alltid billigare.

      Radera
  2. Hej jag är total nybörjare på detta och köpte mig ett bryggverk med plattvärmeväxlare begagnat förra veckan. Hur använder jag värmeväxlaren det finns fyra slangar på den. Men jag fattar inte hur den ska kopplas? Den har två slangar av vanlig vattenslang och två tunnare gummislangar.

    SvaraRadera
  3. Jobbat i mejeribranschen 15 år med process.
    Skaffa en trevägsventil innan plattväxlaren.

    Töm den med vatten, var noga att tajma så det inte blir mixad produkt.

    Vid rengöring, Ha ett btd kärl. Fyll med vatten och syra, cirkulera runt/runt. Gör om process med Lut, pumpa runt runt.

    Avsluta med vatten.

    Kontrollera att det är rent, skölj med rent vatten och brygg på..

    //Göran

    SvaraRadera