tisdag 1 december 2015

Bryggning: Monks Secrets

Så blev det dags för sista bryggningen för den här säsongen. Den här gången blev det en belgian dark strong ale, abt 12, quadrupel eller vad man nu vill kalla det. Vad jag har kunna läsa mig till är det mycket upp till bryggaren vad man kallar den här typen av öl.

Oavsett så var vår tanke med det här ölet att brygga en riktigt fruktig och stark belgare men som ändå passar någorlunda in i stildefinitionerna från SHBF.

Receptet såg i alla fall ut så här:

Monks Secrets  (60 L)

Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,112 SG
Estimated Color: 69,4 EBC
Estimated IBU: 58,1 IBU

Boil Time: 75 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type         % or IBU 
18,00 kg      Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        58,54 % 
5,00 kg       Rye Malt (9,3 EBC)                        Grain        16,26 %       
1,00 kg       Caramunich Malt (110,3 EBC)               Grain        3,25 %        
1,00 kg       Special B Malt (300,0 EBC)                Grain        3,25 %        
1,00 kg       Extra Light Dry Extract (5,9 EBC)         Dry Extract  3,25 %   
125,00 gm  Warrior [14,70 %]  (60 min)               Hops         51,9 IBU 
 2,25 kg      Dadelsirap (150,0 EBC)                    Sugar        7,32 %        
1,00 kg       Candi Sugar, Dark (200,0 EBC)             Sugar        3,25 %        
1,00 kg       Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC)          Sugar        3,25 %        
0,50 kg       Candi Syrup (650,0 EBC)                   Sugar        1,63 %        

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 25,00 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time     Name               Description                         Step Temp     
90 min        Saccharification   Add 75,00 L of water at 72,7 C      67 C 

Jäst: Mangrove Belgian Ale M27

Det första många undrar över när man ser det här receptet är kanske vad rågmalten har där att göra. Svaret är att det blev något fel när vi köpte in rågmalt till vår råg barley wine bryggning förra hösten, så det blev en 5 kilos säck över. Rågen kan ju dessutom bidra men en liten kryddighet/pepprighet som kan passa in i det här ölet, tänkte vi.

Det andra man kanske fastnar för i recepet är att det är pale ale malt och inte pilsner malt. Belgare använder ju i princip oftast pilsnermalt i sina öl så det hade ju varit mer stiltypiskt, men det väljer vi att struntar i, alla fall den här gången. Vi tror inte heller att det gör någon smakmässig skillnaden i det här ölet.

Allt socker i olika former som vi använde.:)
Receptet i övrig innehåller kandisirap, mörkt kandisocker, socker och även dadelsirap. Är vanligt att man som belgare använder flera olika typer av socker för att skapa olika smaker och komplexitet. Karamellmalterna valde vi att använda oss av Caramunich och Special X. Special X motsvarar Special B (vilket är ett skyddad varumärke) men är en annan tillverkare.

Mängden lättjästa sockerarter blir ganska stor i det här receptet. Därav även lite maltextrakt så jästen för lite mer motstånd. Vi vill även få upp OG:t ytterligare så vi får en riktigt stark belgare. :) 

BIAB med 100% råg.
Bryggningen fick relativt bra trots att vi dagen till ära bara var två bryggare mot vanliga tre. Vi landade lite lågt i mäskningen så vi fick fylla på med vatten. 66 C fick vi till slut upp temperaturen i. Rågmalten mäskade vi som sist när vi bryggde vårat råg barley wine dvs i en BIAB påse. Innan kok hade vi ett SG på 69 vilket var ungefär vad vi hade räknat med.

Allt socker, i form av dadelsirap, kandisirap, kandisocker och vanligt socker slängde vi i vid kokslutet och rörde om. Här uppstod det förvirring. Färgen ändrade sig inte alls och blev den mörka färgen som vi trodde. Vi rörde runt med vår mäskpaddel men färgen förblev densamma. Vi slängde tills slut i ett helt kilo kandisocker till och då blev färgen något mörkare.

Kylningen strulade också lite för oss men till slut så fick vi ut vört i 26,5 C som vi ville. Och på slutet av kylningen fick vi en liten förklaring till varför inte färgen stämde. På botten låg delar av kandisockret fastklibbat som en svart beläggning. Vi försökte ta ett durkslag och skrapa av och röra om för att lösa upp så mycket som möjligt. Färgen blev helt klart åt porter på slutet. Det var dock slutet av kylningen så vi fick inte allt med oss ner i våra två jäshinkar. Vi hällde lite fram och tillbaka mellan jäshinkarna för att jämna ut skillnaderna i OG och färg något. Troligtvis lyckades vi inte fullständigt med detta. Så innan flasktappning så får vi tappa samtliga jäshinkar till en stor jäshink. Nästa gång vi använder den här typen av kandisocker kommer vi lägga det i ett durkslag och sänka ner det i kokkärlet. På så sätt så kommer det inte kunna lägga sig på kokkärlets botten allt för mycket.

OG 101
OG:t landade konstigt nog bara på 101. Antagligen så stämde inte bortkoket riktigt, färg och sockerutbytet från dadelsirapen plus att vi inte löste upp allt kandisockret som vi slängde i. Kanske även sockerutbytet av kandisirapen och kandisockret. Ett annat alternativ är att vi tog OG provet ur "fel" jäshink...

Man kan ana en färgskillnad....

Det här ölet kommer nu få stå en längre tid och jäsa i vår jäskammare i 27C. Lutar åt att vi får ta en flasktappning först efter nyår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar