söndag 6 mars 2016

Omtappning: Dark as hell

Dags för en omtappning av vår riktigt mörka imperial stout med melass som vi bryggde i början av januari. Omtappning är inget vi normalt sett gör men när vi skall lägga i lite roliga grejer i brukar vi tappa om för att inte ölet skall behöva ligga på jästkakan allt för länge.

Den här gången delade vi upp ölen i fyra olika jäshinkar enligt följande:
  • 15 liter med franska mediumrostade ekkuber indränkta i mörk rom (Dictador 20 YO 0.5g ekkuber/l).
  • 15 liter med två stycken chipotle frukter. 
  • 15 liter med ett 400g rostad kokos i en humlekokpåse.
  • 30 liter neutralt/obehandlat.
Rostning av kokos.

Ett försök att få bort lite fett från kokosen.
Jag valde att rosta kokosen i stekpannan på mediumhög temperatur (6-7 av 9 på vår induktionshäll) tills dess att färgen var lite gyllenbrun eller mer. Kokos innehåller som bekant en hel del fett och det kan härskna och leda till otrevligheter i det färdiga ölet. För att minska mängden fett ner i ölet så placerade jag all rostad kokos i ett tunt lager på hushållspapper och där fick det ligga i ungefär 24 timmar. Efter det åkte det ner i en plastpåse. Naturligtvis fick jag inte bort allt fett på det här sättet men det kanske räcker. Alternativt så får man göra ett fettfritt smakextrakt nästa gång. Men kokos delen är bara 15 liter av sammanlagt 75 liter så om det skiter sig med den delen så är det inte hela världen. Kul experiment blir det i alla fall. :)

FGt på det här monstret blev 35. Med ett OG på 104 så blir det en alkoholhalt på 9,1% och en utjäsning på relativt låga 64%. Inte så förvånande med tanke på mängden specialmalter i receptet.

Versionerna med chipotle och kokos kommer vi flasktappa om några dagar. Resten får ligga på jäshink i två månader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar