tisdag 23 augusti 2016

Bryggning: Cidre du Bellevue

Lite hastigt, lustigt och spontant bestämde vi oss för att göra något vi inte gjort tidigare, nämligen cider! Royne från Bellevue Brewing (brygglaget vi delar lokal med) har en fruktpress och bryggt cider två gånger innan så steget var inte så stort och komplicerat.

Den här gången blev det bara två äpplesorter, uppskattningsvis samma mängd av båda. Riktigt bra cider kan innehålla upp till 20 sorters äpplen har jag läst någonstans men det får bli så här den här gången så får vi höja ribban till nästa gång.

Äpplen mixades först till småbitar för att underlätta pressningen.
Pressning pågår.
OG 45

Sammanlagt pressade vi runt 140 volymliter äpplen och ur det lyckades vi pressa ut 32 liter äpplesaft. OGt hamnade på 45 vilket vi tyckte var helt ok så vi såg ingen anledning att spä ut med vatten eller att tillsätta något socker.

Jästen föll på S-04, det fick bli 2 st paket. Vi valde även att tillsätta jästnäring och protafloc. Ingen aning om protaflocen kommer ge någon effekt men det kommer inte göra saken sämre i alla fall. 20g citronsyra tillsatte vi också.

Nu får det här stå och jäsa i ca 3 veckor. Sen blir det sedvanlig flasktappning.


Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

2 kommentarer:

 1. Hej,
  Kul att fler använder kross och press till cidertillverkning. Min erfarenhet av ciderbryggning är att OG hamnar runt 1.050 - 1.060. Förmodligen beror variationen på äppelsorter, hur bra/dålig sommaren varit mm. Jag brukar damma av pressen i oktober. Har testat med jåstsorterna S-04, EC-1118. Min favorit är EC-1118. Desvärre måste ciderbryggaren ha tålamod. Förra årets ciderbryggning smakar som bäst nu!

  /Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jo, mängden socker kan nog variera mellan olika äppelsorter. Spännande att du använt EC-1118. Funderar på att dela upp nästa cider i flera olika delar och göra ett litet jäst test.
   Mvh
   Peter

   Radera