torsdag 18 augusti 2016

Bryggning: Tips för bättre hembryggd öl

Ett snyggt och lyckat resultat av denna trevliga hobby.

Tanken med det här blogginlägget är att ge några bra "hörnpelare" till nya medlemmar inom hobbyn ölbryggning.

Rengörning och desinfektion
Kanske inte den roligaste första punkten men att få ett öl infekterat är inte kul. Gör därför rent allt som använts under bryggningen ordentligt med vatten och PBW. 

Innan du använder något under bryggningen som rör vörten i kallt tillstånd så skall det spolas av med varmvatten och sedan sprutas på med StarSan.

Håller du hårt på dessa rutiner som kommer du troligtvis slippa infekterad öl.

Tillsätt rätt mängd jäst
Det finns en mängd jästkalkylatorer på nätet som man kan använda. Tillsätt så mycket jäst som föreslås och snåla inte. Säger sidan 1,2 paket så använd inte 1 utan 2 paket exempelvis.

Jäs renjäsande jäststammar kallt
Många nybörjare tror att 20C eller mer i jästemperatur är lämpligt för renjäsande amerikanska jäststammar som us05, M44 eller 1056. Snarare är att 18C är en mer lämplig temperatur. Jäser du i en lägenhet försök skapa en svalare uttrymme där jäshinken kan så.

Kontrollera jästemperaturen
Har man ingen kall källarlokal att brygga i (då detta sköter sig själv) så får man försöka se till att man har en jämn temperatur, oavsett om det är ett kalljäsande eller varmjäsande öl man skall jäsa. Att bygga en jäskyl kan vara en bra investering om man inte kan ge sin jäshink ett svalt eller varmt uttrymme med jämn temperatur.

Använd så färska ingredienser som möjligt
För bästa möjliga resultat använd så färska ingredienser som möjligt. Detta gäller samtliga ingredienser, dvs malt, humle och jäst. På så sätt för du pålitliga och jämna resultat av dina bryggningar.

Förvara dina ingredienser i lämpliga temperaturer
För att hålla dina ingredienser så färska tills nästa bryggning är förvaring av ingredienser mellan bryggningar viktig. Malt förvaras i sluten förpackning i ett svalt utrymme, jäst i kylskåpet och humle i försluten förpackning i frysen.

Gör din läxa
Lite kryptisk rubrik kanske. Men det jag vill få fram är att läs litteratur inom området, låna beprövade recept och installera ett bryggprogram. Det kommer göra att du inte går på så många nitar i början samtidigt som du kommer utveckla ditt kunnande.

Den här listen är ju ingen exakt vetenskap, och hade någon annan hembryggare skrivit den här texten hade den troligtvis sett annorlunda ut. Men anser ni att något vitalt saknas i texten eller om det finns felaktigheter, lämna gärna en kommentar. Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar