måndag 2 januari 2017

Bryggning: Helga

I mellandagarna blev det dags för ytterligare ett mjöd! Haft tankarna på att göra ett ljust, något svagare mjöd än tidigare, torrt, kolsyrat och med tropiska frukter i ett försök att göra ett somrigt mjöd. Precis som med den första och andra omgången mjöd så fick detta  sitt namn från TV-serien Vikings. Denna gången föll valet på Helga, Ragnar Lothbroks bästa kompis fru.

Helga och Floki
Receptet såg ur så här: 

ca 2,5 kg honung (vildblomsterhonung)
18 st urgröpta passionsfrukter
2 st mangofrukter (vägde ca 750g) skalade och mixade till puré
Kokat vatten nerkylt till 17C för att tillsammans med honungen och fruktjuicen komma upp i 14 liter.
2,5 gram jästnäring
1 paket Lalvin 71B-1122
Uppmätt OG 1,070

Att sätta detta mjödet gick ganska bra. Hade dock om jag vetat hur mycket som gick bort på mangon haft i ytterligare en, men det blir kanske bra ändå. Fick en gul aktigt färg med lite gröna inslag (från passionsfrukten gissar jag). Återstår att se hur färgen blir när jästen gjort sitt och lagt sig i botten.

Helga i ett 19 liters jäskärl
Mjödet luktade oavsett vad fantastiskt. Jag misstänker med mina tidigare erfarenheter att det kommer bli en hel del svinn iom frukten med jag hoppas kunna få ut 10 liter färdigt mjöd ur det här. Satte det här mjödet på ett 19 liters jäskärl och tanken är att tappa om det efter några veckor till ett 11.5 liters kärl.

Tanken med jästvalet i det här fallet är att den skall enligt beskrivningen passa till ljusa och fruktiga mjöd som skall drickas unga. Troligtvis kommer det att jäsa ut under 1,000 och landa på runt 9-10%.

Ni som bor i Göteborg med omnämnd kommer förhoppningsvis få möjlighet att provsmaka detta mjödet på Amylases Sommarölsträff (utom tävlan) senare i år. Min förhoppning är att den lägre styrkan på musten och jästvalet skall göra att det hinner bli drickbart till denna sommaren.

Nu får det här mjödet stå och jäsa i några veckor innan första omtappningen.

God fortsättning på det nya året kära följare/läsare!
  Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar