torsdag 23 februari 2017

Bryggning: Skötselråd av plattvärmeväxlare

Hur skall man gå göra rent sin plattvärmeväxlare för att inte få en infektion?
Det finns många åsikter om plattvärmeväxlare men även den mest ihärdiga motsåndaren måste hålla med om smidgheten att kyla med en plattvärmeväxlare. Det finns en jämförelse mellan plattvärmeväxlare och kylspiral här. Oavsett så är det som många tar upp som en nackdel med en plattvärmeväxlare är just skötseln/rengörningen av den. Och det var precis det jag för en tid sedan fick ett mail av från en läsare, hur rengör vi vår plattvärmeväxlare och har vi haft några infektioner? Detta mail fick mig att skriva ihop nerstående inlägg då jag insåg att detta är troligtvis en fråga som flera hembryggare ställer sig.

Vi börjar med hur vi gör rent vårat kylssystem:

Desinfektion med StarSan
Innan vi använder kylsystemet under en bryggning så sköljer vi igenom hela systemet med vatten och StarSan för att göra desinfektion på systemet.

Rengörning med PBW
Det viktigaste steget skulle jag vilja hävda är att efter varje avklarad bryggning skölja genom systemet med vatten med PBW. Se till att lösningen löser upp sig, skicka in det i hela systemet, stoppa flödet och låt stå i 15 minuter. Se därefter till att skölja rent kylsystemet så det inte finns någon PBW lösning kvar. Vi försöker tömma kylsystemet på vätska efteråt men blir det kvar lite vatten har vi resonerat att det inte är hela världen.

Undvik att få in bös/partiklar i kylsystemet
Detta är ju enklare sagt en gjort. Men åtminstone någon form av grövre filter/filtrering av vörten som man tar ur kokkärlet bör man ha. Får man in stora partiklar in i kylsystemet så finns det en risk att dessa fastnar och inte går att få ut. Här finns det en mängd olika lösningar och här handlar det mycket om tycke och smak. Själva kör vi en bazooka screen i vårat kokkärl. Humlepelletsen lägger vi i vårat humlefilter. Detta funkar bra för oss men en lösning som jag tror skulle ge ännu mer hängseln och livrem är att byta ut bazooka screenen mot en LauterHelix. Inte helt omöjligt att vi gör detta längre fram.

Rengörning av kulventiler
Nej, detta behöver man inte göra efter varje bryggning! :) Vårat bryggsystem används ca 15-20 gånger om året och en gång om året så plockar vi isär våra kulventiler och gör rent dom med PBW lösning och sköljer sedan av dom och monterar ihop dom igen. Det är en hel del "godis" som fastnar längs vägen i kulventilerna.

För att bara lite kort svara på frågan om infektioner så har vi haft en infektion, innan vi började göra rent kylsystemet med pbw. Men sedan vi tillämpat ovanstående procedur så har vi inte haft en enda infektion och det är ganska många bryggningar sedan dess. Så tillämpar ni ovanstående tips/råd så är risken att ni för ett infekterat öl pga eran plattvärmeväxlare väldigt låg skulle jag vilja hävda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar