lördag 23 september 2017

Flasktappning: Ragnar Lothbrok

I helgen blev det dags för flasktappning av mitt mjöd med lönnsirap (acerglyn heter mjödstilen) som jag satte igång i oktober förra året.

Iom att mjöd kräver en hel del omtappningar så summerar jag därför samtliga omtappningar av det här mjödet i detta inlägget istället för flera mindre intressanta omtappningsinlägg.

Innan jäsning.


14/10: Mjödet sätts igång. OG 1,110 uppmäts.

13/11: Mäter SG som nu är nere i 1,012 och därmed uppe över 13% alkoholhalt. Går en omtappning till ett annat jäskärl och tillsätter ytterligare 660g lönnsirap, 500g honung och 4 g jästnäring. Nytt SG blev 1,024.

9/12: Ytterligare en omtappning för att få bort mjödet från död gammal jäst. SG mätte nu 1,020.

Efter jäsning och ett par omtappningar.


14/1: Dags för ytterligare en omtappning. Forfarande lite grumligt. SGt mäts nu till 1,016 och jag misstänke att det var färdigjäst. Beräknad alkoholhalt blev ca 14%. Ganska gott redan nu men med en viss alkoholhetta.

23/5: Fortfarande något grumlig. Gjorde en omtappning och tillsatte bentonite för att få det att klarna.

Fortfarande grumligt....


30/6: Lite mindre grumlig men lite grumlighet finns kvar. Ytterligare en omtappning och tillsatte 4 ml vardera avlösning av Kwik Clear.

Efter Kwik Clear!


10/7: Äntligen helt blank, Kwik Clear fixade biffen, igen. Flasktappning blir efter semestern.

8/9: Tillsatte lite mer en 1/2 ekspiral (medium rostad fransk ek).

17/9: Flasktappning, detta smakar lovande!

Får återkomma med en provsmakning! ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar