Iom att mjöd kräver en hel del omtappningar så summerar jag därför samtliga omtappningar av det här mjödet i detta inlägget istället för flera mindre intressanta omtappningsinlägg.
Innan jäsning. |
14/10: Mjödet sätts igång. OG 1,110 uppmäts.
13/11: Mäter SG som nu är nere i 1,012 och därmed uppe över 13% alkoholhalt. Går en omtappning till ett annat jäskärl och tillsätter ytterligare 660g lönnsirap, 500g honung och 4 g jästnäring. Nytt SG blev 1,024.
9/12: Ytterligare en omtappning för att få bort mjödet från död gammal jäst. SG mätte nu 1,020.
Efter jäsning och ett par omtappningar. |
14/1: Dags för ytterligare en omtappning. Forfarande lite grumligt. SGt mäts nu till 1,016 och jag misstänke att det var färdigjäst. Beräknad alkoholhalt blev ca 14%. Ganska gott redan nu men med en viss alkoholhetta.
23/5: Fortfarande något grumlig. Gjorde en omtappning och tillsatte bentonite för att få det att klarna.
Fortfarande grumligt.... |
30/6: Lite mindre grumlig men lite grumlighet finns kvar. Ytterligare en omtappning och tillsatte 4 ml vardera avlösning av Kwik Clear.
Efter Kwik Clear! |
10/7: Äntligen helt blank, Kwik Clear fixade biffen, igen. Flasktappning blir efter semestern.
8/9: Tillsatte lite mer en 1/2 ekspiral (medium rostad fransk ek).
17/9: Flasktappning, detta smakar lovande!
Får återkomma med en provsmakning! ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar