tisdag 20 februari 2018

Provsmakning: Princess of Rye

Vi bryggde en imperial porter i våras med en större mängd rågmalt (ca 15%). En del av ölet valde vi att smaksätta med chilisorten Cascabel. Nu är det allt hög tid för en provsmakning.

Princess of Rye

Utseende: Svart färg med lite rödaktiga inslag. Ett fast och en fluffig skumkrona skapas vid upphällning och blir liggandes kvar länge. Ingen utseendemässig skillnad mellan versionerna.

Arom: Aromen är chokladig, fruktig och försiktigt brödig (brunmalten). Chiliversionens arom skiljer sig främst genom att ha lite mer frukt och även rök i aromen. 

Smak: Smaken påminner helt klart om aromen. Men i smaken finns även en viss rostad ton som jag misstänker kommer från karamell och brunmalten. Avslutningen bir även både brödig och pepprig (rågmalten).

Trots ett FG på 25 så märks det inte. Tror att det är rågens pepprighet som bidrar till att ge ölet en torrare känsla. Mjuk och diskret kolsyra som sig bör. Krämig/fyllig munkänsla. Chiliversionen skiljer sig åt genom att ha en smak av rök men även en fruktigare smak.

Slutsats: Inte illa utan riktigt bra! När vi skulle brygga detta ölet så fanns inte CaraAroma inne i affären vi handlar i. Vi tog därför en annan mörk (ca 400 EBC) karamellmalt. Har visserligen bara bryggt ett öl tidigare men CaraAroma men känner verkligen inte igen smaken (självklart smakar karamellmalter från olika tillverkare olika). Hade velat ha mer fruktiga smaker än vad det blev i det här fallet. Kan även lite sakna ett smakmässigt djup i detta öl så jag hade nog haft i ca 1,5% svartmalt i det här receptet om jag hade gjort om det.

I fortsättningen när vi brygger mörka och starka öl med stora mängder specialmalter så kommer vi tillsätta jästen Mangrove M42 New World Strong Ale från början. Har tidigare varit rädd att man skall få smak av den jästen (som inte är helt neutral) men smakade ett öl på SM som var primärjäst med just denna jästen och kände ingen jästkaraktär över huvudtaget.

I det här fallet tycker jag chili versionen blev den bästa, den har ett större smakspektrum än originalet utan för den sakens skull bli spretig i smaken.

Glaset är ett så kallat teku glas från Sejdelshoppen om någon undrar.:) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar