fredag 29 november 2013

Öldefinitioner: Vad är skillnaden mellan Östkust DIPA och Amerian Barley Wine?

En fråga som ibland dyker upp i hembryggarkretsar är "Vad är skillnaden mellan en Östkust DIPA och Amerian Barley Wine?". Tänkte försöka bringa lite klarhet i detta ur mitt personliga perspektiv.

Om vi börjar med smaken så anser jag skillnaderna är följande:
  • En barley wine innehåller mer nötiga, knäcka smaker ifrån karamellmalten och mailard reaktionerna iom val av karamellmalter och det längre koket. Även smaker av russin och mörk torkad frukt förekommer i barley wine men inte i en DIPA.
  • En barley wine har mer restsötma och är fylligare i smaken och beskan är inte lika påtaglig. Iom dom enorma mängder humle som används i bägge stilar kan detta dock ibland vara svårt att uppfatta/urskilja. Även färskheten kan spela in här.
  • I en American Barley Wine skall det vara en balans mellan malten och humlen medans i en Östkust DIPA ligger maltsmaken mer i bakgrunden.
  • En DIPA är torrare och mer lättdrucken medans barley wine skall vara ett "sipping beer"
Ur ett rent receptperspektiv så finns flera skillnader anser jag:
  • OG. Ett barley wine har gärna ett OG på 90 eller mer. En DIPA sträcker sig oftast mellan 70 och 90 men undantag finns förstås.
  • FG. En barley wine skall vara mindre utjäst än en DIPA och brukar ha ett FG på ca 20 och uppåt. En DIPA har ett FG från 7 (Pliny The Elder vilket visserligen inte är en Östkust DIPA) till ca 18.
  • Alkoholstyrka. En barley wine har oftast en alkoholstryka mellan 9-12% medans en DIPA vanligtvis ligger mellan 8-9%.
  • Koktid. En DIPA kokas oftast mellan 60-75 minuter medans en barley wine  kokas i 90-240 minuter eller mer. Detta skapar mailardreaktioner och är en grundpelare till smaken i ett barley wine.
  • Mängden karamellmalt. En barley wine innehåller generellt sett mer karamellmalt än en DIPA.
  • Typen av karamellmalt. Maltsorter som Special B, Dark Crystal förekommer i stort sett aldrig i en DIPA medans dom är ganska vanligt förekommande i en barley wine.
  • Övriga specialmalter. Specialmalter som buscuit, amber och och chokladmalt förekommer ibland i en barley wine medans dom är mycket sällsynta i en DIPA.
  • Det är inte ovanligt med lite maltextrakt i ett barley wine för att få upp OG:t. Väldigt ovanligt i ett DIPA recept utan då används oftast socker istället.
  • Socker. Ett DIPA recept innehåller generellt sett alltid socker och framförallt mer än i en barley wine. Detta för att få ölet riktigt utjäst och torrt.
  • Antalet maltsorter. Generellt sett innehåller ett barley wine recept fler maltsorter.
  • Torrhumling. En DIPA torrhumlas alltid och mer medansn i en barley wine är det inte lika självklart.
Avslutningsvis kan man tillägga att en Östkust DIPA som blivit gammal och tappat mycket av sin humlesmak (typ inköpt på något av Systembolagets nyhetssläpp) kan vara relativt lik en färsk American Barley Wine i smaken. Därav förvirringen här hemma i Svedala tror jag.

Hoppas jag lyckats förmedla mer klarhet än förvirring i det här ämnet! ;)

Vad tycker ni besökare om detta? Klart som korvspad eller några fel/brister?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar