måndag 9 december 2013

Tävling: Amylases Vinterölsträff 2013

I helgen så gick Amylases Vinterölsträff av stapeln. Vår ambitionen i år var att försöka försvara vår bronsmedalj som vi lyckades få förra året. Vi kände dock redan innan årets träff att en medaljplats skulle bli svårt den här gången.

Ölen vi valde att ta med till träffen var dessa:
Russian Christmas kände vi var bra men skulle den vara för kryddig eller extrem för folk? Folk brukar inte gilla kryddade öl. Imperial Highlander Ale kände vi också var bra men hur skulle stilen tas emot? Vår sambryggningsöl Rye Makes You Strong tyckte vi också var bra men även där var vi frågande hur stilen skulle tas emot. Skulle den vara för sött eller inte smaka tillräckligt mycket jämfört med de mörka ölen på träffen? Porters och stouts brukar vara lite populärare på dessa träffar. Och De Mörken hade vi faktiskt inte hunnit smaka av. Så vi förväntade oss något utav ett mellanmjölks år i år, dvs varken flipp eller flopp.

Folkets hus i Fräntorp


Men åter till själva evenemanget. Lokalen i år var den samma som förra året, Folkets hus i Fräntorp. Eftersom antalet besökare är väldigt begränsat (150 st) så var det förhandsregistrering den 17/11 som gällde. Som bryggare öppnade lokalen kl 12 och för besökare kl 13.

Förra året hade vi chokladtryffelkaka med oss som tilltugg som blev väldigt populärt. Men i år så valde vi att gå på imperial kladdkaka, dvs kladdkaka med imperial stout. Passade ju bra iom att vi ställde upp med en sådan öl. Vi anlände till lokalen en stund efter 12 och började packa upp våra grejer. Vi ville inte att det skulle bli som förra året att vi kom med ölen i sista stund och folk stod och provsmakade och vi hade inget öl att servera.... Men så blev det inte i år.

I år ställde 41 st öl upp. Skulle vilja hävda att det var det mest varierande utbudet någonsin på en vinterölsträff. Det här året så gick jag personligen inte runt och provsmakade särkilt mycket. Vi hade fyra öl att servera och många hade frågor om våra öl. Smakade av de 13 första ölen och de två sista och några enstaka öl där imellan. Många besökare vittnade om den höga kvaliten och jag hittade inte heller några öl med några nämnvärda brister. Kändes som om alla ölen jag smakade lite gärna kunde ha varit inköpta på Systembolaget.Så kvaliten och konkurrensen var väldigt hög.

I början så var det inte så många som provsmakade våra öl men efter ett tag så tog det fart ordentligt. Antagligen för att alla våra öl var lite starkare. Kvällens snackis för vår del blev helt klart Rye Makes You Strong men samtliga öl fick positiv feedback. Timmarna flöt på och alla våra öl förutom Imperial Highlander Ale (lite väntat) hade en mycket stryckande åtgång, framförallt Rye Makes You Strong men också De Mörken. Vi hade med oss ca 10 liter av varje öl och vi hoppades att det skulle räcka åtminstone innan röstsedlarna lämnades in, vilket det gjorde. Och kladdkakan var väldigt populär den också. Fick kommentaren från en amerikanare som bott i Sverige i 12 st år och som inte gillade kladdkaka att detta var den bästa kladdkakan han ätit och den som bäst motsvarande hans mammas brownies hemma i USA. Kändes otroligt roligt och överväldigande att få en sån kommentar.

Timmarna rullade på fort och vid 16-tiden så var det då dags att presentera resultatet. Som tidigare år så presenterades bara 1:a, 2:a och 3:e platsen. Resten publiceras i efterhand på Amylases hemsida. På tredje plats kom en av våra favoritbloggare, Fabrikör Ekstedt men sin Belgostout. På andra plats kom en eklagrad stout (som jag inte smakade) vid namnet Sjukt Impad av Tomas Andersson och Patrik Andersson. På första plats kom ett suröl med slånbär vid namnet Slär av Patrik Johansson och Daniel Rutgersson. Suröl verkar helt klart vara "den nya IPAn".

Prisutdelning

Hur gick det då för våra öl? Jo, en delad 6 plats för Rye Makes You Strong och De Mörken. En 7:e plats för Russian Christmas och slutligen en 16:e plats för Imperial Highlander ale. Så det blev lite som förväntat, ett mellanmjölks år i år. En intressant iaktagelse är att vinnaren fick "bara" 79 poäng. Tidigare år har vinnaren få ca 100 poäng eller mer. Dessutom är det ganska jämt inom topp 10. Detta beror antagligen på en kombination av den jämna kvaliten, antalet öl och antalet besökare. Fullständigt resultat från träffen hittar ni här!

Det här var som vanligt en väldigt trevlig och lyckad träff och Amylase och alla frivilliga skall ha en stor eloge för arrangemanget. 

Som vanligt så finns det fler bilder från träffen på vår Facebook sida! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar