måndag 30 december 2013

Summering: Bryggåret 2013

Dags att summera det här året som gått!

Mäskning i det nya större mäsk och lakkärlet

Året började med att vi var väldigt upptagna på olika håll och kanter. Men i februari så flyttade vi till vår första riktigt dedikerade brygglokal som vi delar med ett annat brygglag. Kort därefter gjordes första bryggningen för året och i lokalen och dessutom vår första hög OG bryggning med vårat större mäsk och lakkärl, en Wee Heavy, i form av Imperial Highlander Ale. Även om vi inte träffade våra värden riktigt och ölet inte blev lika starkt och dessutom mer utjäst så blev ändå resultatet bra.

Bryggning av Rasputin

Sedan gick vi vidare för med att brygga vår Heliga Graal, en Old Rasputin inspirerad öl som vi logiskt valde att kalla just Rasputin. Denna delade vi sedan in i tre olika jäshinkar och "ekade" på två olika sätt. Denna öl har vi inte hunnit göra en officiell provsmakning av än, men det kommer.

I slutet av april blev det dags att brygga vår Sommar IPA, Summer Goose Bumbs 2. Inte jätte mycket förändringar från förra receptet. Tyvärr fick vi en del problem med lakningen under bryggningen. Resultatet blev i alla fall hyfsat. Jakten på en riktigt bra sommar IPA kommer fortsätta under 2014 helt klart.

Bild från CBC. Gissa vem?

I början av maj bar det ner till Köpenhamn för en liten ölresa och ölfestival i form av CBC. En väldigt lyckad resa och festival som kommer upprepas! Skall bli spännande att se om man lyckas ännu bättre än förra gången.

Filtreringen av Rye Makes You Strong var tidsödande....

Som en liten bonus bryggde vi i slutet av maj ytterligare ett öl, den här gången tillsammans med brygglaget vi delar lokal med, Bellevue Brewing Boys. Vi valde att brygga ett råg vin, eller råg barley wine, vid namnet Rye Makes You Strong. Det var inte det enklaste att brygga ett hög OG öl med 35% råg men vi lyckades i alla fall genomföra bryggningen och dessutom göra ett "small beer" under bryggningen vid namnet Little Royne. Även detta ölet har vi inte hunnit med en officiell provsmakning men det är på gång.

Vinnarna från Amylases Sommarölsträff

I början av juni gick Amylases Sommarölsträff av stapeln. Denna gången var vi bara besökande men det var en väldigt lyckad träff och vi kommer försöka att ställa upp som tävlande under 2014. När vi ändå är inte på tävlingar så kan vi meddela att vi kommer inte dyka upp eller medverka på SM i år. Men vi utesluter absolut inte ett deltagande i SM längre fram.

Under året har även första försöket att odla humle gjorts. En del slutsatser har gjorts och nästa säsong skall helt klart bli spännande. Vi kommer även fortsättningsvis rapportera löpande från humleodlingen. Kanske blir det också fler plantor men inget är riktigt bestämt än.

I augusti-september skiftet så var det dags att starta upp bryggsäsongen igen efter sommaruppehållet och det gjorde vi med en Amber Ale vid namnet Bite Me. Ölet blev visserligen mer än Brown Ale men ändå ett hyggligt resultat, smakmässigt sett. Amber Ale stilen har vi anledning att återkomma till.

Mycket humle vid filtreringen av Unicorn

September bjöd på ytterligare en bryggning, en American Barley Wine vid namnet Unicorn. En stil som vi velat brygg en längre tid. Det här ölet blev ett riktigt monster med 10,5% alkohol och 120 IBU. Kommer provsmakas under tidig vår.

Porterfestivalen!

November bjöd på festival, närmare bestämt Porterfestivalen i Göteborg. Helt fantastiskt att se hur det här festivalen har utvecklats och växt. Blir helt klart en lång väntan till nästa gång, dvs 2015....

I november blev det också bryggning av ett recept som vi bryggt och förfinat och nu är inne på tredje gången gillt, närmare bestämt My Mothers Imperial Porter. En hel del små justeringar sedan förra versionen och vi ser helt klart framemot provsmakningen till våren.

Vinnarna från Amylases Vinterölsträff

I december var det som 2012, dags för Amylases Vinterölsträff. Vi valde att tävla med Russian Christmas (julkryddad imperial stout) som hade legat och mognat i över ett år, Imperial Highlander Ale (Wee Heavy) och slutligen även vårt samarbetsöl, Rye Makes You Strong (rågvin, eller råg barley wine). Bellevue Brewing Boys ställde även upp med en Imperial Black IPA som en av oss (Peter) skrivit receptet till. Ingen medalj i år men två 6:e platser, och en 7:e och 17:e plats är något man helt klart får vara nöjd med. Kanske sköt vi oss själva lite i foten genom att ställa upp med så många öl, vad vet vi?

I december deltog vi även i hembryggaraffären i Pot Bellys tävling i porter/stout kategorin. 37 st inlämnade bidrag och vi lyckades komma två med vår Rasputin. Dessutom fick vi ett av våra öl bedömt av SHBF-certifierade domare för första gången. Jätte kul!

Bloggen har under det här året varit välbesökt och på vår facebook sida har vi nu 145 vänner, att jämföra med 54 för ett år sen. 57 st inlägg blev det under 2013. Vi firade även 10000 hits under året. Vi kommer under nästa år publicera fler inlägg inom kategorin tips. Har ni förslag eller tips på inlägg så hör gärna av er.

Vårt nya mäskroder

2013 har rent utrustningsmässigt varit ett relativt lugnt år. Förutom att testköra vårt mäsk och lakkärl och inhandlat refraktometer, nytt mäskroder och doppvärmare så har vi legat rätt lågt. Anledningen är att vi är ganska nöjda med den volymen vi har. Vi har även fått mer effekt i lokalen som vi kan nyttja när vi värmer upp samtidigt som det skapar förutsättningar för att brygga ännu större volymer på längre sikt, om vi skulle vilja.

2013 har sammanlagt resulterat i 7 bryggningar. Alla öl har inte provsmakats men vår Sommar IPA var vi inte helt nöjda med och vår Amber Ale blev mer en Brown Ale. Men de andra ölen som provsmakats har helt klart blivit bra eller tom väldigt bra. Så vi är helt klart nöjda med 2013 ur ett bryggningsperspektiv.

Ja, 2013 har varit ett händelserikt år för oss. Vi tror och hoppas att 2014 blir minst lika händelserikt! Vi kommer snart presentera våra planer för våren!

Gott Nytt År på er, kära läsare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar