Det som i min mening är viktigt med ett öl som är ekat är att ekningen inte tar över smaken. Detta är väldigt vanligt i kommersiella exemplar, tänker på tex Great Divide Oak Aged Yeti som ett bra exempel när vanligen tar över i stort sett hela ölet.
Men åter tillbaka till vår öl. Här kommer recensionen.
Rasputin French Oak |
Utseende: Som ursprungsölet så är det här ölet svart men lite rödaktigt i kanterna om man håller upp det mot ljuset. En kompakt och fluffig skumkrona och stor skumkrona skapas under den något oförsiktiga upphällningen.
Arom: Komplex arom. Mörkt frukt, choklad men också toner av kaffe, tobak och ek.
Smak: Smaken påminner en hel del om aromen. Mörkt frukt med choklad. I bakgrunden lite kaffe och vanilj. Lång och komplex eftersmak med värmande alkohol. Mjuk kolsyra. Känns som om ekningen gjort ölet lite beskare (av tanninerna kanske?) men också komplexare.
Slutsats: I det här specifika fallet så har ekningen tillfört en ytterligare dimension till ölet utan att ta över. Hade det inte varit för beskan/tanninerna och den värmande alkoholen så hade den varit riktigt bra. Misstolka mig inte, ölet är bra men lite mindre bitter humle och maltextrakt istället för socker vid bryggningen hade gjort det här till en riktig fullträff.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar